Εορταστικός Alvin Ailey στο Μέγαρο

Ο Αμερικανός χορογράφος αγαπήθηκε για το ταλέντο και τη ρηξικέλευθη χορευτική πρότασή του, με το συγκρότημά του Alvin Ailey American Dance Theater να συνεχίζει το καινοτόμο έργο του.

Εορταστικός Alvin Ailey στο Μέγαρο

Ο Αμερικανός χορογράφος αγαπήθηκε για το ταλέντο και τη ρηξικέλευθη χορευτική πρότασή του, με το συγκρότημά του Alvin Ailey American Dance Theater να συνεχίζει το καινοτόμο έργο του. Με αφορμή την επετειακή παράσταση της ομάδας-φαινόμενο στο Μέγαρο Μουσικής (11-15 Σεπτεμβρίου) για τα 60 χρόνια της, η Μαρία Κρύου αναλύει τα συστατικά της επιτυχίας της

Εορταστικός Alvin Ailey στο Μέγαρο - εικόνα 1

Ο Alvin Ailey είναι ο χορογράφος που ανανέωσε το στιλ του μοντέρνου χορού και στηλίτευσε μέσα από τη δουλειά του τις φυλετικές διακρίσεις. Μαθητής της Μάρθα­ Γκράχαμ, της γυναίκας-σύμβολο­ του 20ού αιώνα που έδωσε νέα πνοή στο χορό με την τεχνική της, αλλά και του Λέστερ Χόρτον, του καλλιτέχνη που έδειξε μέσα από τις χορογραφίες του τη δύναμη­ του ανθρώπου να αλλάξει τα πράγματα, είχε τα εφόδια και το πάθος να δημιουργήσει το δικό του μύθο. Το 1958, στην πρεμιέρα του με το πολυφυλετικό Alvin Ailey American Dance Theater στην 92η Οδό της Νέας Υόρκης, συνδύασε την έκσταση στην οποία περιέρχονται τα σώματα από τις μελωδίες των spirituals με τις δυτικές τεχνικές χορού· ακριβώς εκείνη ήταν η αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση ώστε να μπορούν να σπουδάσουν και οι έγχρωμοι χορευτές κλασικό χορό (απαγορευόταν μέχρι το 1960). Το 1962, στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Πολιτιστικών Παρουσιάσεων του προέδρου Κένεντι, το χοροθέατρο του Alvin Ailey έκανε περιοδεία σε Ασία και Αυστραλία, ενώ το 1968 έκανε μια εμφάνιση για τον πρόεδρο Τζόνσον στον Λευκό Οίκο.

Το Alvin Ailey American Dance Theater κρατάει ζωντανό ακόμη και σήμερα το όραμα του δημιουργού του. Ο Ailey έφυγε­ από τη ζωή το 1989, σε ηλικία 58 ετών. Ακόμη και όταν παρέδωσε­ τη σκυτάλη στους συνεργάτες του, δεν σταμάτησε να τους ενθαρρύνει να αναπτύξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ως δάσκαλοι και χορογράφοι. Αυτό έχει ωθήσει την ομάδα να παραμένει στην πρώτη γραμμή του χορού εδώ κι εξήντα χρόνια. Οι συνεχιστές του, όπως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του συγκροτήματος Robert Battle, δουλεύουν εντατικά, εκπαιδεύοντας νέους χορευτές σε ένα δυνατό μείγμα αφρικανικών χορών με jazz και hip hop ήχους.

Εορταστικός Alvin Ailey στο Μέγαρο - εικόνα 2

Το πρόγραμμα της διεθνούς περιοδείας του Alvin Ailey American Dance Theater για την εξηκοστή επέτειο από την ίδρυσή του, το οποίο θα ξεκινήσει από την Ελλάδα και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», 11-15 Σεπτεμβρίου), έχει δύο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει το ρυθμικό «The winter in Lisbon» του Billy Wilson σε μουσική Dizzy Gillespie, το «Members do not get weary» (εδώ θα γίνει η παγκόσμια πρεμιέρα της ­χορογραφίας του Jamar Roberts, χορευτή του συγκροτήματος από το 2002) σε μουσική John Coltrane και το ντουέτο «Ella» του Robert Battle σε μουσική Ella Fitzgerald.

Στο δεύτερο θα δούμε το «Night & creature» του Alvin Ailey σε μουσική Duke Ellington, το σόλο του Robert Battle «In/side» σε μουσική Nina Simone και το «Four Corners» του Ronald K. Brown σε μουσική Rahsaan Roland Kirk. Και τα δύο προγράμματα κλείνουν με το «Revelations» του Alvin Ailey, μια χορογραφία-­σταθμός του σύγχρονου ­χορού και της αφροαμερικανικής ­κληρονομιάς.

Αξίζει να γνωρίζετε ότι...

Εορταστικός Alvin Ailey στο Μέγαρο - εικόνα 3

...η εταιρεία παιχνιδιών Mattel λανσάρισε στην αγορά την πρώτη κούκλα Barbie, με αφορμή το χορευτικό συγκρότημα του Alvin Ailey.

Εορταστικός Alvin Ailey στο Μέγαρο - εικόνα 4

...ο ελβετικός οίκος Movado έχει κυκλοφορήσει ένα καλοσχεδιασμένο ρολόι χειρός εμπνευσμένο από τον Alvin Ailey.

Εορταστικός Alvin Ailey στο Μέγαρο - εικόνα 5

...στο Amazon θα βρείτε τα βιβλία «A young dancer: the life of an Ailey student» και «The autobiography of Alvin Ailey» με πολλές πληροφορίες για τον θρυλικό χορευτή.

Περισσότερες πληροφορίες

Παράσταση του Alvin Ailey American Dance Theater

  • Χοροθέατρο
  • Διάρκεια: 120 '

Ένα δυνατό μείγμα παραδοσιακών χορών της Αφρικής με τζαζ ήχους από το θρυλικό συγκρότημα, που γιορτάζει την 60ή επέτειό του. Επιστρέφει με το θρυλικό «Revelations», το ολοκαίνουργιο «Members do not get weary» και ακόμη πέντε χορογραφίες, τις οποίες θα ερμηνεύσουν τα ανερχόμενα ταλέντα του συγκροτήματος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.