Εορταστικός Alvin Ailey στο Μέγαρο

Ο Αμερικανός χορογράφος αγαπήθηκε για το ταλέντο και τη ρηξικέλευθη χορευτική πρότασή του, με το συγκρότημά του Alvin Ailey American Dance Theater να συνεχίζει το καινοτόμο έργο του.

Εορταστικός Alvin Ailey στο Μέγαρο

Ο Αμερικανός χορογράφος αγαπήθηκε για το ταλέντο και τη ρηξικέλευθη χορευτική πρότασή του, με το συγκρότημά του Alvin Ailey American Dance Theater να συνεχίζει το καινοτόμο έργο του. Με αφορμή την επετειακή παράσταση της ομάδας-φαινόμενο στο Μέγαρο Μουσικής (11-15 Σεπτεμβρίου) για τα 60 χρόνια της, η Μαρία Κρύου αναλύει τα συστατικά της επιτυχίας της

Εορταστικός Alvin Ailey στο Μέγαρο - εικόνα 1

Ο Alvin Ailey είναι ο χορογράφος που ανανέωσε το στιλ του μοντέρνου χορού και στηλίτευσε μέσα από τη δουλειά του τις φυλετικές διακρίσεις. Μαθητής της Μάρθα­ Γκράχαμ, της γυναίκας-σύμβολο­ του 20ού αιώνα που έδωσε νέα πνοή στο χορό με την τεχνική της, αλλά και του Λέστερ Χόρτον, του καλλιτέχνη που έδειξε μέσα από τις χορογραφίες του τη δύναμη­ του ανθρώπου να αλλάξει τα πράγματα, είχε τα εφόδια και το πάθος να δημιουργήσει το δικό του μύθο. Το 1958, στην πρεμιέρα του με το πολυφυλετικό Alvin Ailey American Dance Theater στην 92η Οδό της Νέας Υόρκης, συνδύασε την έκσταση στην οποία περιέρχονται τα σώματα από τις μελωδίες των spirituals με τις δυτικές τεχνικές χορού· ακριβώς εκείνη ήταν η αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση ώστε να μπορούν να σπουδάσουν και οι έγχρωμοι χορευτές κλασικό χορό (απαγορευόταν μέχρι το 1960). Το 1962, στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Πολιτιστικών Παρουσιάσεων του προέδρου Κένεντι, το χοροθέατρο του Alvin Ailey έκανε περιοδεία σε Ασία και Αυστραλία, ενώ το 1968 έκανε μια εμφάνιση για τον πρόεδρο Τζόνσον στον Λευκό Οίκο.

Το Alvin Ailey American Dance Theater κρατάει ζωντανό ακόμη και σήμερα το όραμα του δημιουργού του. Ο Ailey έφυγε­ από τη ζωή το 1989, σε ηλικία 58 ετών. Ακόμη και όταν παρέδωσε­ τη σκυτάλη στους συνεργάτες του, δεν σταμάτησε να τους ενθαρρύνει να αναπτύξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ως δάσκαλοι και χορογράφοι. Αυτό έχει ωθήσει την ομάδα να παραμένει στην πρώτη γραμμή του χορού εδώ κι εξήντα χρόνια. Οι συνεχιστές του, όπως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του συγκροτήματος Robert Battle, δουλεύουν εντατικά, εκπαιδεύοντας νέους χορευτές σε ένα δυνατό μείγμα αφρικανικών χορών με jazz και hip hop ήχους.

Εορταστικός Alvin Ailey στο Μέγαρο - εικόνα 2

Το πρόγραμμα της διεθνούς περιοδείας του Alvin Ailey American Dance Theater για την εξηκοστή επέτειο από την ίδρυσή του, το οποίο θα ξεκινήσει από την Ελλάδα και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», 11-15 Σεπτεμβρίου), έχει δύο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει το ρυθμικό «The winter in Lisbon» του Billy Wilson σε μουσική Dizzy Gillespie, το «Members do not get weary» (εδώ θα γίνει η παγκόσμια πρεμιέρα της ­χορογραφίας του Jamar Roberts, χορευτή του συγκροτήματος από το 2002) σε μουσική John Coltrane και το ντουέτο «Ella» του Robert Battle σε μουσική Ella Fitzgerald.

Στο δεύτερο θα δούμε το «Night & creature» του Alvin Ailey σε μουσική Duke Ellington, το σόλο του Robert Battle «In/side» σε μουσική Nina Simone και το «Four Corners» του Ronald K. Brown σε μουσική Rahsaan Roland Kirk. Και τα δύο προγράμματα κλείνουν με το «Revelations» του Alvin Ailey, μια χορογραφία-­σταθμός του σύγχρονου ­χορού και της αφροαμερικανικής ­κληρονομιάς.

Αξίζει να γνωρίζετε ότι...

Εορταστικός Alvin Ailey στο Μέγαρο - εικόνα 3

...η εταιρεία παιχνιδιών Mattel λανσάρισε στην αγορά την πρώτη κούκλα Barbie, με αφορμή το χορευτικό συγκρότημα του Alvin Ailey.

Εορταστικός Alvin Ailey στο Μέγαρο - εικόνα 4

...ο ελβετικός οίκος Movado έχει κυκλοφορήσει ένα καλοσχεδιασμένο ρολόι χειρός εμπνευσμένο από τον Alvin Ailey.

Εορταστικός Alvin Ailey στο Μέγαρο - εικόνα 5

...στο Amazon θα βρείτε τα βιβλία «A young dancer: the life of an Ailey student» και «The autobiography of Alvin Ailey» με πολλές πληροφορίες για τον θρυλικό χορευτή.

Περισσότερες πληροφορίες

Παράσταση του Alvin Ailey American Dance Theater

  • Χοροθέατρο
  • Διάρκεια: 120 '

Ένα δυνατό μείγμα παραδοσιακών χορών της Αφρικής με τζαζ ήχους από το θρυλικό συγκρότημα, που γιορτάζει την 60ή επέτειό του. Επιστρέφει με το θρυλικό «Revelations», το ολοκαίνουργιο «Members do not get weary» και ακόμη πέντε χορογραφίες, τις οποίες θα ερμηνεύσουν τα ανερχόμενα ταλέντα του συγκροτήματος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο "Οίκος των Χοίρων" του Αριστείδη Αντονά στο Θέατρο Φωλιά

Ένα αλληγορικό έργο για όσα συμβαίνουν δίπλα μας κι κάνουμε πως δε βλέπουμε.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/11/2022

Η "Φράνσις" στο Θέατρο Παραμυθίας

Η παράσταση που δημιουργήθηκε με έμπνευση από τη ζωή της Αμερικανίδας ηθοποιού Φράνσις Φάρμερ, η οποία αποτελεί μια καταγγελία για το σύστημα και τις σχέσεις που χειραγωγούν τον άνθρωπο, έρχεται στο θέατρο Παραμυθίας.

"Μάγισσες | Μέρος 3ο: Επιδόρπιο": Μια λυρική παράσταση για την έμφυλη βία

Η παράσταση του Θανάση Δόβρη ερευνά τη θέση της γυναίκας όπως αυτή εκφράζεται διαχρονικά μέσα από κείμενα ιστορικά ή μέσα από την ελληνική παράδοση.

Μπορούν να εκφραστούν χορευτικά τα πολυπλανητικά όντα και η νοηματική γλώσσα;

Πρεμιέρα για τις χορευτικές ομάδες Synthesis 748 Dance Co και Surface Area Dance. Αυτές είναι οι παραστάσεις που παρουσιάζουν.

Η "Τρελή του Σαγιό" από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα"

Η παράσταση πραγματοποιείται με τη ταυτόχρονη συμμετοχή κωφών και ομιλούντων ηθοποιών, με τη χρήση του σωματικού θεάτρου, της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της φωνητικής ερμηνείας, αναδεικνύοντας την ομορφιά της γαλλικής κουλτούρας.

Η "Καφρόκρεμα" του Δημήτρη Δημόπουλου για μια τελευταία παράσταση

Ο γνωστός κωμικός στα Κινηματοθέατρα "Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου" για τη βιντεοσκόπηση του τελευταίου του σόλο, πριν περάσει σε νέο υλικό.

Η τραγικωμωδία "Κάθε πέρσι και του χρόνου" παίρνει σάρκα και οστά στο Θέατρο Αλάμπρα

Μια παράσταση σχόλιο στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας – πλημμυρισμένη από έξυπνο χιούμορ, φαρσικά στοιχεία και άφθονη μουσική.