Η Μπέτυ Αρβανίτη στο ρυθμό της «Φθινοπωρινής σονάτας»

Σπουδαία πρωταγωνίστρια του ελληνικού θεάτρου η Μπέτυ Αρβανίτη πρωταγωνιστεί στη «Φθινοπωρινή σονάτα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Η παράσταση θα παιχτεί σε avant premiere για τους αναγνώστες του athinorama.gr.

Η Μπέτυ Αρβανίτη στο ρυθμό της «Φθινοπωρινής σονάτας»

Η Μπέτυ Αρβανίτη είναι η ηθοποιός που ζυγίζει τις ερμηνείες της με την ικανότητα μετρονόμου και πάντα καταφέρνει να μας συντονίσει στο σωστό τέμπο. Θα την απολαύσουμε στο κορυφαίο έργο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που ανεβαίνει στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας σε avant premiere για τους αναγνώστες του «α», στις 26/1.

Η Μπέτυ Αρβανίτη στο ρυθμό της «Φθινοπωρινής σονάτας» - εικόνα 1

«Τριάντα χρόνια δεν είναι λίγα, αλλά ούτε και πολλά μπροστά στον ατελείωτο δρόμο που ανοίγει το θέατρο, όταν σε πολιορκεί με ερωτήματα αναπάντητα, με περιέργειες και επιθυμίες, με συναντήσεις σημαντικές που ανοίγουν καινούργιες και ανατρεπτικές οπτικές. Δυστυχώς η ζωή είναι χρονικά ανεπαρκής για να καλύψει όλες τις επιθυμίες και όλες τις περιέργειες. Το θέατρο πολλαπλασιάζει τις εμπειρίες συμπυκνώνοντας τον χρόνο» γράφει η Μπέτυ Αρβανίτη στο λεύκωμα που κυκλοφόρησε πέρυσι για τα τριάντα χρόνια του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας. Τη θεατρική της «κυψέλη» στην καρδιά της πιο ιστορικής και πολύχρωμης γειτονιάς του κέντρου, η οποία δεν έχει σταματήσει εδώ και δεκαετίες να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.

Η Μπέτυ Αρβανίτη στο ρυθμό της «Φθινοπωρινής σονάτας» - εικόνα 2

Η Μπέτυ Αρβανίτη, φτιαγμένη από τη στόφα των μεγάλων θεατρίνων παραμένει –στα 79 της χρόνια σήμερα– πρότυπο στιλ και κομψότητας, αποπνέοντας έναν εύθραυστο δυναμισμό και ένα μυστήριο μαζί. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια τα ερμηνευτικά ρεσιτάλ της είναι πάμπολλα, με αξέχαστη τη δυναμική ερμηνεία της στο «Πριν την αποχώρηση» του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, που της χάρισε το Βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη» (1999) και τη συγκλονιστική της «Φόνισσα» (2011), επίσης σε σκηνοθεσία του Λιβαθινού, που απέσπασε βραβείο κοινού «α». Εξίσου αξιομνημόνευτη η πρόσφατη συνάντησή της με τη Μαρία Κεχαγιόγλου και τη Νεφέλη Κουρή στις «Τρεις ψηλές γυναίκες» του Έντουαρντ Άλμπι στη σκηνοθεσία του Άρη Τρουπάκη, ενώ στις 26/1 επιστρέφει στη σκηνή του Οδού Κεφαλληνίας με τη δραματική «Φθινοπωρινή σονάτα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

Ο Άρης Τρουπάκης θα την καθοδηγήσει και πάλι, αυτή τη φορά στο ρόλο της διάσημης πιανίστα Σαρλότ, στη θεατρική μεταφορά της κορυφαίας ταινίας του Σουηδού auteur που πραγματεύεται τις δύσκολες οικογενειακές σχέσεις. Οξυδερκής ανατόμος της ψυχής, ο Μπέργκμαν μπλέκει αριστοτεχνικά την αγάπη και το μίσος, το θυμό και την απελπισία στη συνάντηση της διάσημης μητέρας, ύστερα από επτά ολόκληρα χρόνια ταξιδιών και υποχρεώσεων, με την κόρη της Εύα, την οποία υποδύεται η Δέσποινα Κούρτη, παρουσία του άντρα της (Δημήτρης Ήμελλος). Τα τραύματα αλλά και τα φαντάσματα του παρελθόντος –η παραλυτική ασθένεια της μικρότερης κόρης– που δεν έχουν ξεθωριάσει με το πέρασμα των χρόνων, δεν αργούν να έρθουν στην επιφάνεια.

Περισσότερες πληροφορίες

Φθινοπωρινή σονάτα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 127 '

Η συνάντηση μιας μητέρας με την κόρη της ύστερα από επτά χρόνια. Η μητέρα, πιανίστα διεθνούς φήμης, με μια ζωή μακριά και πέρα από κάθε οικογενειακή δέσμευση προσπαθεί να πλησιάσει το παιδί της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ένα Κουκλόσπιτο" σε ανθρώπινη κίνηση – Η Loxodox ξαναγράφει τον Ίψεν

Η ομάδα Loxodox παρουσιάζει στην Σκηνή Μπέκετ το αριστούργημα του Ίψεν, "Ένα Κουκλόσπιτο", σε μια δική της ανάγνωση με σκηνοθέτη τον Αλκίνοο Δωρή, όπου η Νόρα γίνεται ζωντανός πυρήνας σχέσεων και εσωτερικής αφύπνισης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2025

5+1 άχαστες θεατρικές επαναλήψεις

Εσείς είδατε τις έξι περσινές επιτυχίες που επέστρεψαν αυτή τη σεζόν; Μην τις χάσετε!

Δυναμική σεζόν με εμβληματικά έργα στο "Θέατρον" του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

Συγκίνηση, ιστορία, χιούμορ και δυνατές εμπειρίες για όλη την οικογένεια επιφυλάσσει η σεζόν στο "Θέατρον" του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", που για ακόμη μία φορά αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις προτιμήσεις του κοινού.

Χορός: Όσα πρέπει να ξέρετε για τα 100 χρόνια Μάρθα Γκράχαμ στο Μέγαρο

Έφτασε η ώρα της πρεμιέρας για το χορευτικό γεγονός της χρονιάς: Όλα όσα μάθαμε στη συνέντευξη τύπου για την επετειακή παράσταση "The First and the Future" που έφερε την Martha Graham Dance Company στην Αθήνα.

Φωτογραφίες από τον σαγηνευτικό "Dracula" στο θέατρο Πόρτα

Ο μύθος του Δράκουλα ζωντανεύει επί σκηνής από μια ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών με την υπογραφή του Θάνου Παπακωνσταντίνου.

"Η ράβδος"- Τελευταίες παραστάσεις στο Οδού Κυκλάδων

Ένα έργο που διεγείρει τη σκέψη και ανοίγει θέματα προς συζήτηση και προβληματισμό "Η ράβδος" του Ρέιβενχιλ, παρουσιάζεται για λίγο ακόμα στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" με πρωταγωνιστή τον Άρη Λεμπεσόπουλο.

"Taniko"- κρασί στο χέρι, αγγλικοί υπέρτιτλοι στη σκηνή

Το "Taniko" δίνει τις τελευταίες παραστάσεις του με εκλεκτό κρασί και αγγλικούς υπέρτιτλους, προσκαλώντας το κοινό σε μια ιδιαίτερη πρόταση στο Studio Μαυρομιχάλη.