Η Μαρία Ξανθοπουλίδου μας συστήνει την Κυρία Ντάλογουεϊ

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και σκηνοθέτις του θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας-Β΄ Σκηνή, Μαρία Ξανθοπουλίδου γράφει για την παράστασή της.

Η Μαρία Ξανθοπουλίδου μας συστήνει την Κυρία Ντάλογουεϊ

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και σκηνοθέτις του θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας-Β΄ Σκηνή, Μαρία Ξανθοπουλίδου τολμά πολλά τα τελευταία χρόνια, εντός και εκτόςτης μικρής σκηνής στην Κυψέλη. Αυτή την περίοδο είναι χαμένη στον μαγικό κόσμοτης Βιρτζίνιας Γουλφ. Η ίδια σκιαγραφεί σκηνοθετικά τα ανθρώπινα πορτρέτα του έργου τα οποία ερμηνεύουν οι Φαίη Ξυλά, Στέλλα Αντύπα και Κατερίνα Φωτιάδη, ενώ στη σκηνή παρεμβαίνει και ο τραγουδοποιός και συνθέτης της παράστασης Λόλεκ.
Η παράσταση κάνει πρεμιέραστις 22 Δεκεμβρίου.

Η Μαρία Ξανθοπουλίδου μας γράφει για την «Kυρία Ντάλογουεϊ»

Η Μαρία Ξανθοπουλίδου μας συστήνει την Κυρία Ντάλογουεϊ - εικόνα 1
Μαρία Ξανθοπουλίδου

Η Βιρτζίνια Γούλφ υπήρξε μια από τις σημαντικότερες γυναίκες της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Ο τρόπος που περνάει από το ρεαλιστικό πεδίο στο φαντασιακό και το βάθος με το οποίο γνωρίζει τη ζωή, τη φύση, τους ανθρώπους και τον έρωτα- τον έρωτα που δεν τον βίωσε όπως θα ήθελε- ελεύθερη και αποδεσμευμένη από τους κοινωνικούς ρόλους της εποχής της, αποτυπώνεται με μια γραφή ξεχωριστή και βαθιά προσωπική. Γι αυτό και η κα Ντάλογουεϊ είναι πάρα πολύ ταυτισμένη στο μυαλό και την ψυχή της Βιρτζίνια Γουλφ, μ’ εκείνη την ίδια.. Γράφοντάς το βιβλίο της, είχε στο μυαλό της ένα αληθινό πρόσωπο. Μια μεγαλύτερή της γυναίκα που στην εφηβεία της είχε αναλάβει να μάθει σ’ εκείνη και την αδελφή της τους τρόπους συμπεριφοράς στα σαλόνια της «καλής» αγγλικής κοινωνίας, κατάλοιπα της βικτωριανής περιόδου που η Βιρτζίνια Γούλφ σιχαινόταν. Η Κυρία Ντάλογουεϊ λοιπόν γεννήθηκε κάπως έτσι. Το 1923. Δεν είναι πια νέα, είναι παντρεμένη και μητέρα ενός κοριτσιού που έχει περάσει την εφηβεία, προσπαθεί να πιαστεί από τις κούφιες φλυαρίες των κοσμικών δεξιώσεων για να μην προλάβει να σκεφτεί πόσο πολύ της λείπουν οι αληθινές, καθαρές σχέσεις και ο έρωτας. Θυμάται το νεανικό της έρωτα με τον Πήτερ Γουώλς, τη Σάλυ Σέτον και προσπαθεί να δικαιολογήσει τον άντρα της που μετά από τόσα χρόνια έγγαμου βίου, δεν μπορεί να της πεi «σ’ αγαπώ». Αυτό που ακόμα θέλει είναι να χαρεί τη ζωή. Τα απλά πράγματα που κυλάνε καθημερινά γύρω μας.
Η Βιρτζίνια Γουλφ σκεφτόταν ο χαρακτήρας της Κυρίας Ντάλογουεϊ να δώσει τέλος στη ζωή της. Δεν μπόρεσε να το κάνει όμως. Αποφάσισε να δημιουργήσει έναν νέο άντρα, που πρόσφατα έχει γυρίσει από τον πόλεμο μην μπορώντας να νιώσει τίποτα πια, και μεταφέρει σε εκείνον την απόφαση αυτή. Μπορεί κάποιος να συνεχίζει να ζει χωρίς να νιώθει τίποτα; Στην παράστασή μας η Κυρία Ντάλογουεϊ εμφανίζεται να κατοικεί στην πραγματικότητα σε τρία πρόσωπα. Στο κομμάτι που η συγγραφέας καθρεφτίζεται πάνω της, στο κομμάτι που αφήνει εκτεθειμένο να δουν οι άλλοι και σ’ εκείνο το αόρατο που υπάρχει μέσα σε όλους μας και που αγωνιά να ζήσει, να χαρεί, να υπάρξει ολόκληρο και ξεκάθαρο σαν βέλος. «Αυτή τη φορά έχω την υπέροχη εντύπωση ότι θα γράψω ακριβώς αυτό που θέλω να γράψω» έγραψε η Βιρτζίνια Γουλφ στο περιθώριο του κειμένου της.

Η Μαρία Ξανθοπουλίδου μας συστήνει την Κυρία Ντάλογουεϊ - εικόνα 2

Περισσότερες πληροφορίες

Η κυρία Ντάλογουεϊ

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 100 '

Η Β. Γουλφ σκιαγραφεί αριστοτεχνικά ανθρώπινα πορτρέτα και σχέσεις, αποτυπώνοντας τη δυσμενή κοινωνική θέση της γυναίκας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".