Ο μύθος του Στέλιου Καζαντζίδη ζωντανεύει σε μία παράσταση

Η παράσταση «Στέλιος Καζαντίδης - Η ζωή του όλη» που σκηνοθετεί η Μιμή Ντενίση κάνει πρεμιέρα ανήμερα Χριστουγέννων.

Ο μύθος του Στέλιου Καζαντζίδη ζωντανεύει σε μία παράσταση

Ο μύθος του Έλληνα μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή ζωντανεύει μέσα από την παράσταση «Στέλιος Καζαντζίδης - Η ζωή του όλη», που σκηνοθετεί η Μ. Ντενίση και κάνει πρεμιέρα ανήμερα Χριστουγέννων στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Ο μύθος του Στέλιου Καζαντζίδη ζωντανεύει σε μία παράσταση - εικόνα 1

Μια παράσταση-αναφορά στον Στέλιο Καζαντζίδη και στη ζωή των μουσικών της εποχής του σκηνοθετεί η Μιμή­ Ντενίση, με τον Μελέτη Ηλία να ερμηνεύει τον λαϊκό τραγουδιστή που λατρεύτηκε όσο λίγοι. Η ίδια υπογράφει μαζί με την Κωνσταντίνα­ Γιαχαλή και το κείμενο της παράστασης, στηριζόμενη στο βιβλίο των Ν. Τζινιδάκη και Π. Υφαντή «Απομεσήμερο με τον Στέλιο» (Οδός Πανός). Πρόκειται για μια μυθιστορηματική αφήγηση της ζωής του μέσα από τα μάτια των δικών του ανθρώπων (δεν είναι τυχαίο που η παράσταση ανεβαίνει με τη συγκατάθεση της τελευταίας του συζύγου Βάσως). Μπροστά από τα μάτια των θεατών θα παρελάσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όχι μόνο οι μεγάλοι συνθέτες της εποχής που μεσουράνησε ο Καζαντζίδης –Παπαϊωάννου, Χιώτης, Τσιτσάνης, Πάνου, Χατζιδάκις και Θεοδωράκης– αλλά και το status της νυχτερινής διασκέδασης μέσα από θρυλικά μαγαζιά όπως η «Τριάνα» του Χειλά και άλλα.

Ο μύθος του Στέλιου Καζαντζίδη ζωντανεύει σε μία παράσταση - εικόνα 2

«Μια σκέτη φωνή δεν φτάνει για να σε λατρέψει ένας ολόκληρος λαός», μας λέει η Μιμή Ντενίση και μας αποκαλύπτει ότι προσεγγίζοντας τον Καζαντζίδη αυτό που την εντυπωσίασε ήταν ο χαρακτήρας και ο τρόπος ζωής του. Καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι στην παράσταση δεν έχει μείνει μόνο στον ερμηνευτή Καζαντζίδη, αλλά φωτίζει τον άνθρωπο και αγωνιστή Στέλιο. «Υπήρξε ο πρώτος», μας λέει η Μ. Ντενίση, «που διεκδίκησε ποσοστά από τις πωλήσεις του, εξασφαλίζοντας έτσι οικονομικά τους συναδέλφους του μέχρι σήμερα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους τραγουδιστές αλλά και σε όλους τους συντελεστές ενός δίσκου. Ποτέ δεν φοβήθηκε επίσης να τα βάλει με το σύστημα των ιδιοκτητών μαγαζιών και τους νονούς της νύχτας.

Πάνω απ’ όλα όμως έδινε την αίσθηση του αντι-σταρ, δεν τον ενδιέφεραν οι κοσμικότητες, είχε επαφή μόνο με απλούς ανθρώπους, ενώ δεν ξέρω σε πόσους είναι γνωστό ότι αρνήθηκε να τραγουδήσει το “Άξιον εστί” του Θεοδωράκη επειδή κατά τη γνώμη του δεν ήταν λαϊκό». Το πόσο βαθιά εκτιμούσε ο μεγάλος μας συνθέτης, πάντως, τον Στέλιο Καζαντζίδη καταγράφεται σε μια αναφορά του Γ. Λιάνη στο βιβλίο του «Στέλιος Καζαντζίδης: η φωνή, η ψυχή, η ζωή του», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγκυρα: «Έχεις καταλάβει ποιος είσαι, Στέλιο;» φέρεται να του είπε ο Θεοδωράκης σε μια συνάντησή τους. «Σε βλέπω και δεν μπορώ να καταλάβω από πού βγαίνει αυτή η φωνή. Για μένα είσαι φαινόμενο και μετά από εσένα δεν θα υπάρξει άλλος…» Την ίδια άποψη φαίνεται πως είχαν και οι περισσότεροι Έλληνες που τον αποθέωναν σε κάθε του εμφάνιση.

Ο μύθος του Στέλιου Καζαντζίδη ζωντανεύει σε μία παράσταση - εικόνα 3

Η Μ. Ντενίση αναμετριέται και πάλι με την «ιστορία». αυτήν τη φορά μέσα από τη ζωή του πιο αγαπημένου Έλληνα τραγουδιστή. Σε αυτό το εγχείρημα τη συνοδεύει μια πλειάδα γνωστών αλλά και νεότερων ηθοποιών, οι Ελ. Κωνσταντινίδη, Δ. Σταρόβας, Αντ. Λουδάρος, Μ. Μητρούσης, Ν. Ορφανού, Ν. Παλληκαράκη και πολλοί άλλοι. Τέλος, όπως μας είπε η σκηνοθέτις, ήταν επιλογή της τα τραγούδια του Καζαντζίδη­ να μην ερμηνεύονται ζωντανά στην παράσταση, αλλά όπου χρειάζεται να ακούγονται από τη φωνή του ίδιου.

Περισσότερες πληροφορίες

Στέλιος Καζαντζίδης - Η ζωή του όλη

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 150 '

Μια μυθιστορηματική αφήγηση της ζωής του σπουδαίου δημιουργού κι ερμηνευτή μέσα από τα μάτια των δικών του ανθρώπων αλλά και μια τοιχογραφία των μουσικών της εποχής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/04/2024

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.