«Αυτή η νύχτα μένει»: βιβλίο, ταινία και τώρα θέατρο

Mάλλον θα σπάσουμε …πιάτα φέτος στο παλιό Θέατρο του Ήλιου στην Πλάκα: ανακαινίστηκε, άλλαξε όνομα και ανοίγει ξανά με την Κίρκη Καραλή να σκηνοθετεί το περίφημο βιβλίο-οδοιπορικό στα επαρχιακά σκυλάδικα των ‘80s. 

«Αυτή η νύχτα μένει»: βιβλίο, ταινία και τώρα θέατρο

«Αυτή η νύχτα μένει»: Άφησε εποχή ως ταινία. Τώρα γίνεται παράσταση. Με τον συγγραφέα του, τον –πιο cult δεν γίνεται- Θάνο Αλεξανδρή ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και μια ομάδα ικανών ηθοποιών: από τις Μυρτώ Γκόνη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Λίλα Μπακλέση και Μάγδα Πένσου μέχρι τους Νίκο Λεκάκη, Νίκο Μαγδαληνό, Νικόλα Μακρή, Ιωσήφ Πολυζωίδη, Όμηρο Πουλάκη και Ρένο Ρώτα. Η Κίρκη Καραλή σκηνοθετεί και σημειώνει: «Έρωτες, συγκρούσεις, πάθη, πειρασμοί, ντίβες της νύχτας, σουξέ, ψέματα, ζημιές, κίνδυνοι, μυστικά, φιλοδοξίες, ίντριγκες, λαμέ, σαμπάνια και βαρύ μακιγιάζ. Ένα οδοιπορικό στη μακριά Νύχτα, της άσωτης δεκαετίας του '80. Μια παράσταση για την παρηγοριά των σκυλάδικων, για τους ανθρώπους που στα σκοτάδια δείχνουν ομορφότεροι και για τη νύχτα - που όπως κι ο έρωτας- έχει μεταμορφωτική επίδραση σε όσους κοινωνήσουν τα μαγικά της φίλτρα».

«Τη νύχτα ζεις. Μπορεί και να πεθάνεις, αλλά σίγουρα δε φυτοζωείς. Ή ζεις ή πεθαίνεις»: έτσι προλόγιζε το βιβλίο του «Αυτή η νύχτα μένει» ο Θάνος Αλεξανδρής. Γράφοντας σε αυτό για το οδοιπορικό ενός έρωτα με φόντο τα σκυλάδικα της ελληνικής επαρχίας στα ‘80s έμελλε να αφήσει εποχή, ειδικά όταν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος το μετέφερε στον κινηματογράφο, το 2000, με πρωταγωνιστές τους Νίκο Κουρή και Αθηνά Μαξίμου και σημείο-αναφοράς το ομώνυμο τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη με τη φωνή της Δήμητρας Παπίου.

Εμείς θα δούμε το «Αυτή η νύχτα μένει» με τη μουσική του Κώστα Βόμβολου, σε σύλληψη, σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια της Κίρκης Καραλή, δραματουργική επεξεργασία των Κίρκης Καραλή, Αναστασίας Τζέλλου, χορογραφίες της Δήμητρας Χαραλάμπους, σκηνικά της Ζωής Μολυβδά – Φάμελη, κοστούμια του Απόστολου Μητρόπουλου και φωτισμούς της Ελίζας Αλεξανδροπούλου.

Το «Αυτή η νύχτα μένει» του Θάνου Αλεξανδρή ανεβαίνει από την 1η Δεκεμβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων (μέχρι 1/1/2017), στο ανακαινισμένο Θέατρο «Δημήτρης Ροντήρης» (πρώην Θέατρο του Ήλιου), στην οδό Φρυνίχου 10, στην Πλάκα (200μ. από τη στάση του μετρό «Ακρόπολη»), 2114089670. Προπώληση από το ταμείο του θεάτρου και το www.viva.gr

Φωτογραφίες: Σπύρος Στάβερης, Sunshine Photography (Γιώτα Παντελίδου)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Φιάκας": Ο απατεώνας που αγαπήσαμε επιστρέφει στο Από Μηχανής Θέατρο

Μια ευφρόσυνη παράσταση για όλη την οικογένεια με ζωντανή μουσική, τραγούδια εποχής και θέατρο σκιών είναι ο "Φιάκας" που επιστρέφει στο Από Μηχανής Θέατρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/10/2025

"Το τρίτο στεφάνι": Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί το μυθιστόρημα - σταθμός

Ένα από τα κορυφαία έργα της ελληνικής μεταπολεμικής λογοτεχνίας που με την διαχρονικότητά του μιλά για το σήμερα είναι το βαθιά ελληνικό, σκληρό και συγκινητικό "Τρίτο στεφάνι" του Κώστα Ταχτσή.

Η τολμηρή κωμωδία "Αι Γυμνισταί" έρχεται στο Rabbithole

Στην κωμωδία του Γιώργου Σίμωνα, "Αι Γυμνισταί", δύο άνδρες υποδύονται τέσσερις χαρακτήρες, φέρνοντας στη σκηνή χιούμορ, ελευθερία και μια απρόσμενα τρυφερή ματιά στην ανθρώπινη φύση.

"Μέχρι να σβήσουν τ’ άστρα": Η νέα παράταση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στο θέατρο Χώρα

Το τελευταίο έργο της Μπεθ Στιλ, που ενθουσίασε το κοινό του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας και του West End, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η Άννα Κοκκίνου επιστρέφει με το "Συμπόσιο" του Πλάτωνα

Μια τολμηρή ανάγνωση του "Συμποσίου" παρουσιάζει για 2η χρονιά η Άννα Κοκκίνου. Η παράσταση του Σφενδόνη εξερευνά τον Έρωτα μέσα από τους λόγους οκτώ ξεχωριστών προσωπικοτήτων της αθηναϊκής κοινωνίας.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα: 21 παγκόσμια επιτυχημένα έργα στη σκηνή

Η σεζόν 2025–2026 σηματοδοτεί την ελληνική πρεμιέρα μιας σειράς διεθνών και σύγχρονων έργων, από κλασικές αναγνώσεις μέχρι κινηματογραφικές μεταφορές, φέρνοντας στο κοινό νέες φωνές, πρωτοποριακές ιστορίες. Και για να είστε στην ώρα σας στη παράσταση και χωρίς άγχος, μπορείτε να μοιραστείτε ένα UberTaxi με τη παρέα σας και με την επιλογή του Split fare να διαμοιράσετε το τελικό κόστος του ταξί.

Αποκλειστικό: "Εραστή" του Πίντερ σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Κοέν

Στο θέατρο Μικρό Γκλόρια κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν το ευφυές ντουέτο για τον έρωτα.