Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (10-16/7)

Επώδυνες μνήμες, αναδρομές στο παρελθόν και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Νίκος Ζήβας το αίμα της μνήμης

Το Αίμα της Μνήμης

Τα μάρμαρα που διασώθηκαν από τις κατεδαφίσεις των μεταπολεμικών χρόνων, αλλά και το ήθος που επικράτησε απέναντι στον νεότερο πολιτισμό, παρουσιάζονται σε μία ξεχωριστή εγκατάσταση, στον χώρο της συλλογής Μνημείων Νεώτερης Αρχιτεκτονικής της οικογένειας του Κωνσταντίνου Ζήβα και του Δήμου Χαλανδρίου. Η έκθεση κάνει αναφορά όχι μόνο στις πληγές των γλυπτών, αλλά και στις πιο πρόσφατες περιπέτειες που έχουμε βιώσει ως κράτος και αρκετά μεγάλα μεταπολεμικά λάθη των Ελλήνων.

Εγκαίνια: 10/7 (8 μ.μ.)

Info: χώρος της συλλογής Μνημείων Νεώτερης Αρχιτεκτονικής Κωνσταντίνου Ζήβα - Δήμου Χαλανδρίου | 10/7-φθινόπωρο 2023 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ. - 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Pektries: Stoa 42 Edition

Pektries Stoa 42 Edition

Το Comotirio (Νάιρα Στεργίου και Εριφύλη Βενέρη) μπαίνει στη Stoa 42 και στήνει μία εικαστική εγκατάσταση που μιλά για την πολλαπλότητα των αναγνώσεων και συμβολισμών των μαλλιών, την τοπική ιστορία και τη σύγχρονη καθημερινότητα. Η στοά, για πάνω από σαράντα χρόνια λειτούργησε ως φωτογραφείο, ενώ στο ελληνικό σινεμά της χρυσής εποχής παρουσιάζεται ως μπαρμπέρικο. Μέσω της τοποειδικής δράσης "Πέκτριες", το καλλιτεχνικό δίδυμο αναδημιουργεί ένα περιβάλλον βασισμένο στις δύο προηγούμενες λειτουργίες του χώρου, εντάσσοντας σε αυτό σύγχρονες αφηγήσεις.

Info: Stoa 42 | 15/7 (9 μ.μ.) | Είσοδος ελεύθερη

Adam Christensen. Lise

Adam Christensen Lise

Κινούμενες εικόνες, περφόρμανς, μουσική, υφάσματα - η πολυμορφική πρακτική του Adam Christensen έχει την ιδιότητα να κατασκευάζει νέους κόσμους μέσω της αφήγησης προσωπικών ιστοριών για την αγάπη, το σεξ, την απώλεια, τη βία και τα τραύματα του παρελθόντος, όλα συνυφασμένα με τα όνειρα και τη φαντασία. Παρουσιάζοντας έργα για πρώτη φορά στην Αθήνα, ο καλλιτέχνης ολοκληρώνει το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο της σειράς "Death by Mystery", ένα έργο κινούμενης εικόνας. Πρόκειται για ένα "γράμμα αγάπης" προς τη Lise, τη σύντροφο της μητέρας του και, για τον Adam, δεύτερη μητέρα του. Στο έργο, ο καλλιτέχνης αποδομεί το alter ego του, τη Madame de Dangé Laïm, ενώ παράλληλα αναφέρεται σε ζητήματα ταυτότητας, οικογένειας, αστικού βιώματος και ανάπλασης. Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης χειροποίητα ραμμένα υφάσματα και εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν ειδικά για το χώρο.

Εγκαίνια: 12/7 (7.30-9.30 μ.μ.)

Info: Haus N Αthen Off-Site | 12/7-8/9 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 4-7 μ.μ. και κατόπιν ραντεβού | Είσοδος ελεύθερη

Away

Άλλη μία εικαστική παρέμβαση στον δημόσιο χώρο, αυτή τη φορά στη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, δίπλα στο Άγαλμα Τρούμαν. Μία ομάδα 26 καλλιτεχνών μιλά για την αρχέγονη ανάγκη του εαυτού για αναζητήσεις και εξερευνήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι πραγματικές ή μεταφορικές. Ζωγραφική, γλυπτική και φωτογραφία μάς ταξιδεύουν σε προσωπικά αφηγηματικά μονοπάτια, παρακινώντας μας να προστατεύσουμε τον "ταξιδευτή" που κρύβουμε μέσα μας.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Μαρία Αϊβαλιώτου, Έλενα Αρσενίδου, Εύη Γρίβα, Σοφία Δαλαμάγκα, Μιρέλλα Διαμαντή, Έλενα Ευδαίμων, Μάρκος Καρπούζης, Αρετή Κλουτσινιώτη, Καρολίνα Κολιοπούλου, Μαρία Κώτη, Ανδρέας Μητρόπουλος, Ασπασία Μπούρχα, Μαρία Ντάρλα, Στέλλα Παπά, Μαρία Παπά, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Άννα Παπαδοπούλου, Θαλής Παπακωνσταντίνου, Ευθύμιος Πουρνάρας, Ανθή Τίγκα, Καίτη Χόρτη, Finch of Athens, Gilda Frumkin, HelidArt (Ελένη Μανουδάκη), John Hios, MoKa (Mουσιού Κατερίνα)

Εγκαίνια: 14/7 (8 μ.μ.)

Info: Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου (Άγαλμα Τρούμαν) | 14-29/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 3-9 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη  

Precarious Elements Terraforming: Hollow Earth, Stifled Fire, Thin Air, Thick Water

Liva Dudareva Precarious Elements Terraforming

Η Liva Dudareva αμφισβητεί τη σχέση ανάμεσα στην ανθρωπότητα και το περιβάλλον, προσεγγίζοντας το χάσμα ανάμεσα στο φυσικό και το τεχνητό. Με τα έργα της, εξερευνά πως τα φυσικά υλικά θα εξελιχθούν στο μέλλον, αν αναμειχθούν με υλικά όπως το πλαστικό και τοξικά απόβλητα. Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαι: Plastic, Plutonium, Liquid Crystals και Carbon, το καθένα από τα οποία προβάλλει τα διαφορετικά καλλιτεχνικά στάδια της έρευνας της Dudareva. Γλυπτά, εγκαταστάσεις, κεραμικά και εκτυπώσεις στήνουν ένα σύμπαν όπου μελετώνται οι πιθανές εκδοχές του μέλλοντος, έχοντας ως βάση την οικολογία.

Εγκαίνια: 15/7 (6.30-9.30 μ.μ.)

Info: P.E.T. Projects | 16-22/7 | Η επίσκεψη στην έκθεση γίνεται κατόπιν ραντεβού | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νίκος Ζήβας. Το Αίμα της Μνήμης

  • Εγκαταστάσεις

«Το Αίμα της Μνήμης» είναι ένας εύλογος τίτλος για την γλυπτική έκθεση – εγκατάσταση των τραυματισμένων μαρμάρων του Νίκου Ζήβα, στον χώρο της συλλογής Μνημείων Νεώτερης Αρχιτεκτονικής της οικογένειας του Κωνσταντίνου Ζήβα και του Δήμου Χαλανδρίου που την συνδιαχειρίζεται. Σ ‘αυτόν τον χώρο, γεννήθηκαν τα μάρμαρα αυτής της έκθεσης και φιλοξενούνται μαζί με πολλά άλλα, τα οποία διασώθηκαν ως αποσπάσματα από την λαίλαπα των κατεδαφίσεων εξ αιτίας της αντιπαροχής των μεταπολεμικών χρόνων και του «ήθους» που επικράτησε απέναντι στον νεώτερο πολιτισμό μας. Οι πληγές των εκθεμάτων (όλα από την συλλογή αποσπασμάτων νεότερης αρχιτεκτονικής της οικογένειας Ζήβα), παραπέμπουν επίσης στην ιστορική καταστροφή, που το περασμένο έτος συμπλήρωνε την εκατονταετή επέτειό της, αλλά και στις νεώτερες εθνικές μας περιπέτειες ή σε κάποια χοντρά μεταπολεμικά λάθη μας.

Comotirio. Pektries: Stoa 42 Edition

  • Εγκαταστάσεις

Η Stoa 42 λειτούργησε για πάνω από 40 χρόνια ως φωτογραφείο, ενώ στον ελληνικό κινηματογράφο της χρυσής εποχής της δεκαετίας του ´60 εμφανίζεται ως κουρείο-μπαρμπέρικο. Οι Πέκτριες, μια εν εξελίξει σειρά τοποειδικών δράσεων γύρω από την πολλαπλότητα των αναγνώσεων και συμβολισμών των μαλλιών, την τοπική ιστορία και τη σύγχρονη καθημερινότητα, αναλαμβάνουν εκ νέου τον ρόλο τους. Από τη σημερινή εποχή των selfies, αναδημιουργούν ένα περιβάλλον όπου οι δύο πρώην λειτουργίες του χώρου συνυπoδηλώνονται, ενώ τα φλας του φωτογραφικού φακού καταγράφουν συνεχώς mementos. Το Comotirio είναι το εικαστικό δίδυμο των Νάιρα Στεργίου και Εριφύλη Βενέρη, πιστό στην υπογράμμιση χώρων με ιστορικό φορτίο μέσα από τη σύζευξή τους με καλλιτεχνικά δρώμενα.

Adam Christensen. Lise

  • Μεικτά Μέσα

Είτε δουλεύει με κινούμενες εικόνες, με περφόρμανς, μουσική ή υφάσματα, ο Adam Christensen έχει μια μοναδική ικανότητα να δημιουργεί καινούργιους κόσμους μέσω της αφήγησης. Προσκαλεί τους παρευρισκόμενους σε περιβάλλοντα όπου προσωπικές ιστορίες για την αγάπη, την απώλεια, τη βία, το σεξ και τα τραύματα του παρελθόντος μπλέκονται με τα όνειρα και τη φαντασία. Η «Lise», η πρώτη έκθεση του καλλιτέχνη στην Αθήνα, επικεντρώνεται γύρω από το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο της σειράς «Death by Mystery», ένα νέο έργο κινούμενης εικόνας που αναπτύχθηκε για την έκθεση. Το νέο αυτό έργο είναι ένα γράμμα αγάπης προς τη Lise, τη "δεύτερη μητέρα" του Christensen - τη σύντροφο της μητέρας του, η οποία απεβίωσε πρόσφατα. Γραμμένο ενώ γυρίζεται, κάθε κεφάλαιο της σειράς κινηματογραφείται σε μια μέρα και αποτυπώνει τον καλλιτέχνη να δημιουργεί και να αποδομεί το alter ego του, τη Madame de Dangé Laïm, ενώ η κάμερα τον ακολουθεί μετατρέποντας το χώρο διαβίωσής του σε μπαρόκ θεατρική σκηνή. Κάθε κεφάλαιο αγγίζει ταυτόχρονα ζητήματα ταυτότητας, οικογένειας, διαφορετικών τρόπων ζωής στις πόλεις, καθώς και τις υπαρξιακές ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των αστικών αναπλάσεων στις κοινότητες και στη ζωή των κατοίκων τους. Το «Death by Mystery» είναι αποτέλεσμα μιας στενής συνεργασίας με την κοινότητα των καλλιτεχνών με τους οποίους ζει ο Christensen και μέρος της συνεχιζόμενης συνεργασίας του με τον Πάνο Φουρτουλάκη, ο οποίος ανέθεσε και τα δύο πρώτα επεισόδια, που αρχικά παρήχθησαν για το Nottingham Contemporary, μέσα στους περιορισμούς της πανδημίας το 2020. Παράλληλα με το «Death by Mystery Chapter III», η έκθεση παρουσιάζει νέα χειροποίητα ραμμένα υφάσματα και εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν ειδικά για το χώρο.

Liva Dudareva. Precarious Elements Terraforming: Hollow Earth, Stifled Fire, Thin Air, Thick Water

  • Μεικτά Μέσα

Η Liva Dudareva αμφισβητεί τη σχέση ανάμεσα στην ανθρωπότητα και το περιβάλλον, προσεγγίζοντας το χάσμα ανάμεσα στο φυσικό και το τεχνητό. Με τα έργα της, εξερευνά πως τα φυσικά υλικά θα εξελιχθούν στο μέλλον, αν αναμειχθούν με υλικά όπως το πλαστικό και τοξικά απόβλητα. Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαι: Plastic, Plutonium, Liquid Crystals και Carbon, το καθένα από τα οποία προβάλλει τα διαφορετικά καλλιτεχνικά στάδια της έρευνας της Dudareva. Γλυπτά, εγκαταστάσεις, κεραμικά και εκτυπώσεις στήνουν ένα σύμπαν όπου μελετώνται οι πιθανές εκδοχές του μέλλοντος, έχοντας ως βάση την οικολογία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο "Ελληνικός Κόσμος" γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με δύο ξεχωριστές δωρεάν δράσεις

Με μία παραγωγή εικονικής πραγματικότητας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Smart Subs και με την έκθεση της Ντένης Θεοχαράκη συμμετέχει ο "Ελληνικός Κόσμος" στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/05/2024

"Εκεί που γεννήθηκαν οι θρύλοι": Κορυφαίοι σταρ της Ευρώπης μοιράζονται άγνωστες ιστορίες από τα ανοιχτά γήπεδα που μεγάλωσαν

Οι θρύλοι που σήκωσαν τρόπαια, γνώρισαν τη δόξα και έγραψαν ιστορία στο παγκόσμιο μπάσκετ, αλλά και οι ήρωες της γειτονιάς, επιστρέφουν εκεί όπου όλα ξεκίνησαν, με την υπογραφή του Γιάννη Σταυρουλάκη.

Επιγραφικό Μουσείο και This Is Athens City Festival γιορτάζουν μαζί τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το θέμα του φετινού εορτασμού για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων είναι "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

"Alone": Μία εγκαταλελειμμένη παιδική χαρά γίνεται τόπος εικαστικής εξερεύνησης

Η νέα έκθεση του Πέτρου Μώρη στο Tavros περιλαμβάνει μια σειρά δέκα γλυπτών που αποτελούν μέρος μιας ιστορίας καταγωγής.

Οι δράσεις του Εθνικού Ιστορικού για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται φέτος το Σάββατο 18 Μαΐου.

Συναντάμε από κοντά τους Carlo Lucarelli, Sebastian Fitzek, Robin Sharma

Στην κατηγορία του αστυνομικού μυθιστορήματος βρίσκονται οι Carlo Lucarelli και Sebastian Fitzek με αφορμή την συμμετοχή τους στην 20η ΔΕΒΘ, ενώ ο Robin Sharma θα βρεθεί στο Public Συντάγματος για να υπογράψει το νέο βιβλίο του.

Η "αόριστη" οπτική ποίηση του Μιχαήλ Μήτρα στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα"

Η έκθεση "Αόριστες λεπτομέρειες" παρουσιάζει ένα σύνολο έργων που καλύπτουν τη δημιουργική πορεία του Μιχαήλ Μήτρα.