Sony Vaio F

Δύναμη κι ευελιξία, σε ισορροπία... τέλεια

Οι πραγματικές αλλαγές, ωστόσο, βρίσκονται κάτω από το κάλυμμα. Το Vaio F είναι από τα πρώτα laptop της αγοράς που ενσωματώνει την ταχύτατη, πανίσχυρη φορητή έκδοση του Core i7 της Intel, με τέσσερις πυρήνες και την αποτελεσματική τεχνολογία Turbo Boost. Σε συνδυασμό με τα 8 GB μνήμης και τον σκληρό δίσκο των 500 GB (συμβατικό κι όχι SSD αλλά των 7200 στροφών) το VPC-F11Z1E όχι απλώς "πετάει", αλλά... κάτι παραπάνω, με Windows 7 Home Premium και κάθε εφαρμογή που δοκιμάσαμε. Ειδικά αν μπει κανείς στη διαδικασία να το ρυθμίσει λεπτομερώς - αφαίρεση άχρηστων βοηθητικών προγραμμάτων, απενεργοποίηση αδιάφορων services, βελτιστοποίηση της Registry και του swap file κλπ. - το Vaio F είναι ένα από τα laptop εκείνα που μπορούν αληθινά να... ντροπιάσουν πάρα πολλά συστήματα desktop, τόσο με τη χαρακτηριστική άνεση εκτέλεσης πολλαπλών απαιτητικών εφαρμογών, όσο και με το γενικότερο... "αέρα" της ταχύτητας που το διακρίνει σε κάθε λειτουργία.

O multimedia χαρακτήρας του F, άλλωστε, είναι τόσο έντονος, όσο και φροντισμένος. Την πάρα πολύ καλή οθόνη οδηγεί η κάρτα γραφικών GeForce 330M της nVidia, με 1 GB μνήμης δικό της και αρκετή ισχύ για να αποδώσει το Call of Duty 4, το Street Fighter IV και το DiRT 2 στη φυσική ανάλυση του laptop - με τα εξεζητημένα settings γραφικών απενεργοποιημένα, ναι, αλλά σε άκρως ικανοποιητικούς ρυθμούς ανανέωσης της οθόνης. O οδηγός ανάγνωσης και εγγραφής δίσκων Blu-ray, σε συνδυασμό με τη διαθέσιμη θύρα HDMI και το συνοδευτικό λογισμικό WinDVD BD, σημαίνει πως το Vaio F μπορεί να αξιοποιηθεί κάλλιστα ως Blu-ray player, ενώ η GeForce 330M αναλαμβάνει και την αποκωδικοποίηση αρχείων video υψηλής ευκρίνειας. Το Vaio F σαφώς και δικαιούται το χαρακτηρισμό του "φορητού σινεμά" παρά τη σχετικά μικρή διαγώνιο της οθόνης του - άλλωστε, ακριβώς λόγω αυτής, οι ταινίες high definition δείχνουν υπέροχες, καθώς 1080 γραμμές σε 16.4 ίντσες φαίνονται ακόμη οξύτερες και ευκρινέστερες.

Στον τομέα της διασύνδεσης και της επεκτασιμότητας το Vaio F εμφανίζεται πληρέστατο. Προσφέρει ασύρματη σύνδεση Wi-Fi N και Bluetooth 2.1 EDR, η θύρα Ethernet είναι Gigabit δυνατοτήτων, παρούσες είναι και οι θύρες ExpressCard, Firewire και VGA. Άξια αναφοράς είναι τόσο η θύρα e-SATA (για σαφώς ταχύτερη σύνδεση με κατάλληλους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους), όσο και η θύρα καρτών μνήμης SD, πέραν της αναμενόμενης για Memory Stick. Εννοείται πως το Vaio F φέρει κάμερα για βιντεοκλήσεις (ποιοτικότερη απ' τις περισσότερες ενσωματωμένες που έχουμε δει), είσοδο ακουστικών, μικρόφωνο και ψηφιακή έξοδο ήχου. Τη νέα τεχνολογία TransferJet της Sony - που μεταφέρει ασύρματα δεδομένα ανάμεσα στο Vaio F και συμβατά μοντέλα ψηφιακών φωτογραφικών - δεν είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε καθώς δεν είχαμε στη διάθεσή μας κάποιο από αυτά... επιφυλασσόμαστε ωστόσο για το μέλλον.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ