Sony Vaio F

Δύναμη κι ευελιξία, σε ισορροπία... τέλεια

Στην πράξη, χρησιμοποιώντας επί μακρώ δηλαδή κανείς το Vaio F, δεν μπορεί να εκφράσει κανένα συγκεκριμένο παράπονο. Η αυτονομία του δεν είναι... ημέρας, βέβαια, αλλά - στις 2 ώρες και 42 λεπτά που μετρήσαμε με κανονική χρήση και Wi-Fi ενεργοποιημένο - κινείται στα πλαίσια της κατηγορίας των desktop replacement άνετα. Υποθέτουμε ότι θα είναι ένα από τα λίγα μεγάλα laptop με το οποίο θα είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε στο αεροπλάνο ολόκληρη ταινία. Το κάτω μέρος του δεν θερμαίνεται σε βαθμό ενοχλητικό (εξαίρεση οι περιπτώσεις των games όπου η GeForce 330M... καταπιέζεται ψυχολογικά), ο δέκτης Wi-Fi είναι ισχυρότατος (δοκιμάσαμε και με router G και με router N), ενώ το συνοδευτικό software καλύπτει κάθε ανάγκη για τη δημιουργία, επεξεργασία και διαχείριση ψηφιακού υλικού στο Vaio F. Ας μην ξεχνάμε πως και η ίδια η Sony έχει "στοχεύσει" το συγκεκριμένο μοντέλο όχι μόνο στους χρήστες με απαιτήσεις, αλλά και στους επαγγελματίες της φωτογραφίας και του video.

Βρήκαμε, λοιπόν, το... μυθικό τέλειο προϊόν στο πρόσωπο του Vaio F; Πλησιάσαμε πάρα πολύ, η αλήθεια όμως είναι ότι έχουμε δύο μικρές ενστάσεις. Oι θύρες USB που προσφέρει το Vaio F είναι μόνο 2, ενώ σε αυτού του επιπέδου laptop θα περιμέναμε το λιγότερο 3 ή και 4. Ο χρήστης έτσι θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα πως, αν συνδέσει τον δέκτη ασύρματου mouse στη μία USB, έχει μόνο μία θύρα διαθέσιμη. Μία λύση, στην οποία καταφύγαμε κι εμείς, είναι η χρήση Bluetooth mouse. Επίσης, όντας εξαιρετικό στη θέαση ταινιών και κατάλληλο για gaming, το Vaio F θα μπορούσε να προσφέρει ποιοτικότερο ήχο, καθώς αυτός που αποδίδουν τα ενσωματωμένα ηχεία ενίοτε αποδεικνύεται όχι τόσο δυνατός και ευκρινής όσο θα θέλαμε. Για παράδειγμα, σε ταινίες όπου η μουσική και οι διάλογοι δεν έχουν διαχωριστεί επαρκώς σε διακριτά κανάλια πρέπει να... "στήσει αυτί" κανείς. Ένα ζευγάρι καλά ακουστικά λύνει σε μεγάλο βαθμό το θέμα, καθιστά όμως και εντελώς... προσωπική τη χρήση του Vaio F για gaming και ταινίες. Μία επένδυση σε εξωτερικά ηχεία, όπως αυτά π.χ. της ελβετικής Logitech, έχει σαφώς νόημα, περιορίζει όμως τη χρήση του στο γραφείο. Επιλογές, επιλογές...

Από τα παραπάνω, ωστόσο, εύκολα καταλαβαίνει οποιοσδήποτε πως οι δύο αυτές παρατηρήσεις αδυνατούν να αμαυρώσουν την συνολικά έξοχη εικόνα που παρουσιάζει ο νέος φορητός Η/Υ της Sony ως προϊόν. Είναι πανίσχυρος, ευέλικτος και ικανός για κάθε "αποστολή" που θα μπορούσαν να του αναθέσουν χρήστες με απαιτήσεις, χωρίς να έχει το σύνηθες για τέτοια συστήματα βάρος και μέγεθος. Η ποιότητα κατασκευής και ο μοντέρνος σχεδιασμός του είναι υπεράνω κριτικής, ενώ η προτεινόμενη τιμή πώλησής του (€1699 αν και τη συναντήσαμε σε e-shops έως και €150 λιγότερα) θεωρούμε πως είναι άκρως θελκτική για τα όσα προσφέρει. Και μόνο τους πολλαπλούς ρόλους που μπορεί να παίξει να αναλογιστεί κανείς - φορητό workstation επεξεργασίας εικόνας, PC κατάλληλο για οποιαδήποτε άλλη δουλειά, παιχνιδομηχανή για μία μεγάλη γκάμα PC games, player για ταινίες και μουσική υψηλής ευκρίνειας - είναι αρκετό. Για όσους και όσες σε περιόδους οικονομικής δυστοκίας κοιτούν, όπως πιστεύουμε ότι θα έπρεπε, το συντελεστή αξίας/κόστους πέρα από το κόστος αυτό καθ' αυτό... ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ