News Snacks 22-04-10

Τί αξίζει να γνωρίζει κανείς σήμερα, στα... γρήγορα!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Τελικά επικρατεί ή δεν επικρατεί ακόμη παγκόσμια οικονομική ύφεση; Υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και προοπτικές αυτό να αλλάξει μόνο με αύξηση της παραγωγικότητας (sic); Εξαιρώντας την Ελλάδα - για την οποία έχουμε σαφέστατη ιδέα τόσο για το αν, όσο και για το γιατί... - για τον υπόλοιπο κόσμο αδυνατούμε να δώσουμε βέβαιη απάντηση! Μια τα εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα της Apple (κι ας παραμένουν τα προϊόντα της τα ακριβότερα στις κατηγορίες τους), μια τα έσοδα-ρεκόρ της Intel (και μάλιστα με την αγορά των netbooks να μην εξαπλώνεται πια με τους ίδιους ρυθμούς), μια η σημαντική εμπορική επιτυχία στις ΗΠΑ των 3D τηλεοράσεων της Panasonic, άλλη εντύπωση θα αποκόμιζε κανείς!

Και σήμερα ακόμη μία απόδειξη πως οι πολυεθνικές της πληροφορικής και του home entertainment - που δεν επενδύουν πια τολμηρά αν δεν έχουν ενδείξεις ότι η χρονική στιγμή είναι σωστή - ετοιμάζονται για... έξοδο από την κρίση, βρήκε το δρόμο της στο διεθνή Τύπο. Η LG ανακοίνωσε πως επενδύει 225 εκατομμύρια δολάρια στην επέκταση των νέων εργοστασίων κατασκευής οθονών OLED που έχει δρομολογήσει για να λειτουργήσουν στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Η LG εκτιμά ότι η ζήτηση το 2011 θα είναι αρκετή για να δικαιολογήσει την επένδυση αυτή, έστω κι αν οι τηλεοράσεις που αξιοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ακόμη πάρα πολύ ακριβές σε σχέση με τις LCD ή τις plasma. Φαίνεται πως η LG έχει... βάλει στόχο να διαψεύσει τις εκτιμήσεις πολλών μέσων ενημέρωσης (και τις δικές μας) σχετικά με την αργόρυθμη υιοθέτηση της τεχνολογίας OLED. Τί να πούμε; Μακάρι ν' αποδειχθούμε λανθασμένοι!

Λανθασμένη, ωστόσο, αποδείχθηκε σίγουρα η Apple στις εκτιμήσεις της σχετικά με το πόσο εύκολο θα ήταν να εναλλάσσουν τα νέα MacBook Pro ανάμεσα στο αδύναμο chipset γραφικών της Intel και το ισχυρό της nVidia (ενσωματώνουν και τα δύο). Η Apple δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία Optimus της nVidia για την εναλλαγή ανάμεσα στο αδύναμο και το ισχυρό chipset γραφικών, αλλά μία δική της, που "κρίνει" βάσει software ποιά εφαρμογή χρειάζεται την extra επεξεργαστική ισχύ και ποιά όχι. Ε, τα πρώτα τεστ έδειξαν ότι άλλες εφαρμογές δικαίως ενεργοποιούν το chipset της nVidia, άλλες όχι - επίσης ότι άλλες θα έπρεπε και δεν το κάνουν, ενώ άλλες που δεν θα έπρεπε, το κάνουν. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των πρώτων ο Firefox και ο Safari - που δεν διευκολύνουν την αναπαραγωγή video υψηλής ευκρίνειας από το YouTube - και των δεύτερων το... Tweetie (!!!), που φυσικά ούτε κατά διάνοια δεν χρειάζεται επιτάχυνση γραφικών. Χμ. Όχι και τόσο... "έξυπνο" το σύστημα της Apple, τελικά.

Έξυπνη, ωστόσο, κίνηση, από πλευράς της αμερικανικής εταιρείας θα ήταν αυτή που στηρίζεται σε μία εξαιρετική φήμη που κυκλοφόρησε πρόσφατα: η Apple έχει... βάλει στο σκόπευτρό της την ARM! Πρόκειται για την βρετανική εταιρεία σχεδιασμού chip για φορητές συσκευές που έχει τα τελευταία χρόνια αποκτήσει περίοπτη θέση στην αγορά χάρις στους πολύ καλούς επεξεργαστές της: τόσο το iPad, όσο και τα iPhone, πολλά κινητά της HTC, της Samsung και της Sony Ericsson, ακόμη και το... PSP περιέχουν chip της ARM. Αν η Apple όντως εξαγοράσει την ARM, και την τεχνογνωσία της θα στερήσει από τον ανταγωνισμό, και στη δική της τεχνολογική φαρέτρα θα προσθέσει ένα πολύ σημαντικό βέλος για το μέλλον. Αν αληθεύει η φήμη ή όχι δεν ξέρουμε, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την μετοχή της ARM να ανέβει κατά 2% στο χρηματιστήριο αμέσως μόλις ακούστηκε. Ε, αλοίμονο!

Ένα άλλο bonus, πάντως, όχι... χρηματιστηριακό αλλά σαφώς περισσότερο "απτό" κι ενδιαφέρον, προσφέρει η Microsoft σε όσους κι όσες έχουν αγοράσει υπολογιστή με οθόνη αφής και Windows 7. H αμερικανική εταιρεία προσφέρει δωρεάν το περίφημο Touch Pack, μία συλλογή από προγράμματα και games που μέχρι πρότινος είχαν το δικαίωμα μόνο οι κατασκευαστές Η/Υ να περιλαμβάνουν στα PC με οθόνη αφής που πωλούν. Το Touch Pack περιλαμβάνει τα Blackboard, Garden Pond, Rebound, Surface Globe, Surface Collage και Surface Lagoon, τα οποία επιδεικνύουν με διάφορους ενδιαφέροντες τρόπους πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί αλληλεπιδραστικά κανείς μία οθόνη αφής για δουλειά και διασκέδαση. Οι ολίγοι και εκλεκτοί - κακά τα ψέματα - μπορούν να το αποκτήσουν απευθείας από εδώ.

Και, ολοκληρώνοντας για σήμερα... τα πρώτα 3D games - εννοώντας στερεοσκοπικά φυσικά - είναι πλέον πάρα πολύ κοντά. Η αναβάθμιση firmware αριθμός 3.30, αυτή που χαρίζει στο PlayStation3 τη δυνατότητα να προβάλλει σε 3D τηλεοράσεις games του που έχουν σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό, είναι διαθέσιμο στο κοινό. Όσοι και όσες το εγκαταστήσουν τώρα δεν πρόκειται να δουν καμία ουσιαστική διαφορά φυσικά - υπάρχει και βελτίωση στην διαχείριση των Trophies αλλά όχι κάτι άλλο ιδιαίτερο - καθώς θα πρέπει να περιμένουμε τις νέες 3D Bravia του Μαΐου και Ιουνίου γι' αυτό. Τα Wipeout HD, MotorStorm Pacific Rift, Super Stardust HD και Pain είναι τα πρώτα PS3 games με 3D απεικόνιση που θα αξιοποιούν αυτό το update - και οι αγοραστές των 3D Bravia θα τα αποκτούν εντελώς δωρεάν. Τικ τοκ, τικ τοκ, τικ τοκ!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ