iPhone 15: πέντε πράγματα που δεν μάς έδωσε και θα έπρεπε

Η νεότερη σειρά κινητών της Apple "κάνει φάουλ" συγκεκριμένα που θα πρέπει ν' αποφύγει στα iPhone 16 - ποιά;

Μόλις κυκλοφόρησε και στην ελληνική αγορά η νέα σειρά iPhone της Apple, αποτελούμενη από τα iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max όπως όλοι γνωρίζαμε και... πριν από την εκδήλωση του αμερικανικού κολοσσού. Η συνολική αίσθηση που επικρατεί μετά από τις πρώτες αναλυτικές αξιολογήσεις τους στο Web είναι πως πρόκειται μεν για μοντέλα εξελικτικά, τα οποία προσφέρουν ωστόσο κάποια νέα στοιχεία αξιοπρόσεκτα - όχι τόσο σημαντικά ώστε να επιβάλλουν στους κατόχους περσινών μοντέλων αναβάθμιση στα φετινά, αλλά αρκετά ενδιαφέροντα ώστε οι κάτοχοι π.χ. iPhone 12 "και πίσω" να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο μετάβασης σε νέο iPhone.

Υπάρχει ωστόσο μία σειρά από πράγματα που είτε περιμέναμε, είτε ελπίζαμε, είτε απλώς... θα έπρεπε να προσφέρουν όλα ή ορισμένα μοντέλα iPhone 15 εν έτει 2023. Τα καταμετρούμε και έχουμε την προσδοκία πως η Apple θα τα προσθέσει στις δυνατότητες και λειτουργίες των iPhone 16 το 2024, καθώς δεν πρόκειται για πολυτέλειες, αλλά για χαρακτηριστικά που κινητά αυτού του κόστους θα έπρεπε να μην στερούνται. Για να τα δούμε ένα-ένα, λοιπόν.

Καλύτερες επιδόσεις
Ομολογουμένως δεν περιμένει κανείς να δει πλέον άλματα στην επεξεργαστική δύναμη της τάξης του 40% ή 50% από "γενιά" σε "γενιά" iPhone, όπως παλιότερα, αλλά... ακόμη κι έτσι, τα φετινά iPhone απογοητεύουν. Τα iPhone 15 και 15 Plus στηρίζονται στον επεξεργαστή Α16 όπου στηρίζονταν τα περσινά iPhone 14 Pro/Pro Max, ο οποίος είναι επαρκέστατος μα όχι εντυπωσιακός, ενώ τα 15 Pro/Pro Max στηρίζονται στον Α17 Pro ο οποίος προσφέρει αύξηση της τάξης του μόλις 10%, ενώ το ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών αύξηση της τάξης του 20% (επειδή εμπεριέχει έναν πυρήνα επεξεργασίας παραπάνω).

Ο Α17 Pro είναι ουσιαστικά ένας Α16, πανομοιότυπης αρχιτεκτονικής, απλά εμπλουτισμένος με ορισμένα έξτρα στοιχεία που αξιοποιεί νέα μέθοδο κατασκευής (6nm), όχι κάτι άλλο. Αν συνυπολογίσει κανείς πως δεν προσφέρει καν βελτιώσεις στην αυτονομία - περισσότερο σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής απαιτούν λιγότερη ενέργεια - δεν είναι δύσκολο να καταλήξει στο... προφανές συμπέρασμα: οι φίλοι της Apple θα μπορούσαν να είχαν ζητήσει περισσότερα από τα φετινά iPhone όσον αφορά στις επιδόσεις. Σημαντικά περισσότερα.

Ταχύτερη φόρτιση
Είναι ένας τομέας στον οποίο τα iPhone ήδη υπολείπονταν πολλών άλλων smartphones της αγοράς, με το υψηλό τους κόστος όμως και για τα δεδομένα του 2023 το πόσο αργά φορτίζονται ενσύρματα και τα iPhone 15 είναι απαράδεκτο. Για την ασύρματη φόρτιση δεν φταίει τόσο η Apple (για την ακρίβεια είναι ευπρόσδεκτη η μετάβαση από τα 7.5W στα 15W), αλλά με την χρήση επιτέλους της θύρας USB-C ελπίζαμε πως θα ξεπερνούσαμε ενσύρματα εκείνα τα... αστεία 27W, την στιγμή μάλιστα που τα άλλα κορυφαία κινητά του 2023 φορτίζονται με ρυθμό 65W, 80W ή 120W - ενώ υπάρχουν κινητά που υποστηρίζουν φόρτιση στα 150W, 180W ή ακόμη και 210W (!).

Είναι κοινό μυστικό πως η Apple έχει ως απώτερο στόχο να καταργήσει κάποια στιγμή μελλοντικά όλες τις θύρες στα iPhone, ώστε αυτά να λειτουργούν απολύτως ασύρματα για όλα, από την φόρτιση μέχρι την μεταφορά δεδομένων. Αλλά επειδή... όχι απλώς αργεί, αλλά αργεί πάρα πολύ αυτή η στιγμή - αν πρόκειται να λειτουργούν τα απολύτως ασύρματα iPhone με τρόπο πρακτικό για όλους, δηλαδή - απλά υποχρεούται να προσφέρει ταχύτερη φόρτιση, το λιγότερο την διπλάσια αν όχι παραπάνω, σε όλα τα επόμενα iPhone.

Υψηλότερες ταχύτητες ενσύρματης μεταφοράς δεδομένων
Πολλά εκατομμύρια καταναλωτών κυριολεκτικά... πανηγύρισαν με την ενσωμάτωση πλέον και στα τέσσερα νέα iPhone θύρας USB-C αντί της παλαιότερης Lightning, όμως υπάρχει - αλοίμονο! - μία αρνητική πλευρά στον τρόπο με τον οποίο την έχει υλοποιήσει η Apple. Ενώ στα μοντέλα iPhone 15 Pro/Pro Max υποστηρίζεται από την θύρα USB-C το πρότυπο USB 3.0, οπότε η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από και προς τα κινητά αυτά ενσύρματα αγγίζει τα 10 Gbps, στα "απλά" iPhone 15/15 Plus η θύρα USB-C είναι προδιαγραφών USB 2.0, οπότε η μεταφορά δεδομένων με καλώδιο γίνεται στα... θεωρητικά (πρακτικά είναι ακόμη λιγότερα) 480 Mbps!

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο προσβλητικό είναι εν έτει 2023 για τους καταναλωτές να πληρώνουν για κινητό ο,τιδήποτε ανάμεσα στα €799 και τα €999, αλλά να περιορίζονται σε επίπεδο πρακτικό από τεχνολογία που πρωτοεμφανίστηκε ένα τέταρτο του αιώνα πριν σχεδόν. Αν προσθέσει κανείς σε αυτό και το γεγονός ότι το καλώδιο USB-C που περιλαμβάνει η Apple στην συσκευασία και των τεσσάρων νέων iPhone είναι προδιαγραφών USB 2.0 (μόνο για φόρτιση στην ουσία), αντιλαμβάνεται πως αυτό είναι ένα φάουλ που δεν μπορεί να επαναλάβει ο αμερικανικός κολοσσός τον Σεπτέβριο του 2024.

Σύλληψη video σε ανάλυση 8K
Ναι, δεν πρόκειται για το χαρακτηριστικό που χρειάζεται το ευρύ κοινό ή θα ενδιέφερε τους περισσότερους επίδοξους κατόχους ενός οποιουδήποτε iPhone 15, όμως - καλώς ή κακώς - η εικόνα 8Κ "είναι εδώ για να μείνει". Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα είναι ένας από τους ελάχιστους εύκολους τρόπους να συλλάβει κανείς video ανάλυσης 8Κ που μπορεί στην συνέχεια να απολαύσει σε μία τηλεόραση 8Κ. Και δεν είναι μόνο τα Samsung Galaxy S ή Galaxy Z πια που προσφέρουν αυτήν την δυνατότητα: πολλαπλά μοντέλα των Asus, Xiaomi, One Plus, Redmi, Vivo και One Plus όλα κάνουν εδώ και αρκετό καιρό το ίδιο.

Η Apple δεν είχε προσφέρει σύλληψη κινούμενης εικόνας σε ανάλυση 8K πέρσι με τα iPhone 14 Pro/Pro Max, παρ' ότι ο αισθητήρας της κύριας κάμεράς τους θεωρητικά το επέτρεπε, πιθανώς για λόγους χώρου, καθώς τα σχετικά αρχεία video είναι πάρα πολύ μεγάλα. Όμως φέτος υπάρχει η επιλογή εγγραφής video απευθείας σε εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο με την θύρα USB-C, οπότε αντίστοιχη δικαιολογία δεν υπάρχει. Συν τοις άλλοις είναι απαράδεκτο εκ μέρους της Apple να έχει πρακτικά καταστήσει αδύνατη την σύλληψη video 8K σε επίπεδο συστήματος, δηλαδή δεν μπορούν να προσφέρουν αυτήν την λειτουργία ούτε ανεξάρτητοι προγραμματιστές με τα δικά τους apps (όπως έχουν κάνει με άλλες). Ας ελπίσουμε πως ο αμερικανικός κολοσσός το 2024 θα επιτρέψει τουλάχιστον το δεύτερο.

Ένα μοντέλο iPhone Ultra
Αυτή είναι άποψη καθαρά προσωπική, φυσικά, καθώς πολύς κόσμος - ίσως δικαίως - θεωρεί πως το iPhone 15 Pro Max είναι ήδη πάρα πολύ ακριβό γι' αυτό που είναι και πως ένα ακόμη ακριβότερο μοντέλο ίσως δεν θα είχε νόημα στην αγορά των smartphones όπως έχει διαμορφωθεί. Όμως η αλήθεια είναι πως υπήρχε άνετα θέση στην σειρά των μοντέλων iPhone για ένα με μεγαλύτερη οθόνη (μεγαλύτερης προφανώς ανάλυσης), μεγαλύτερη μπαταρία, ισχυρότερα ηχεία, 512GB αποθηκευτικού χώρου εξ ορισμού και μία ίσως ταχύτερη έκδοση του επεξεργαστή A17 Pro (με το αντίστοιχο σύστημα ψύξης). Πώς θα ονόμαζε κανείς αυτό το μοντέλο αν όχι iPhone 15 Ultra;

Θα... ξεκινούσε η τιμή πώλησης ενός iPhone σαν αυτό από τα €2000 σχεδόν; Το πιθανότερο είναι πως ναι. Θα ήταν για όλους; Όχι. Θα επέκτεινε όμως την σειρά των iPhone με τρόπο επικερδή για την Apple, καθώς υπάρχει πάντοτε εκείνο το ποσοστό των καταναλωτών που όντως χρειάζεται ή απλά θέλει το καλύτερο iPhone και προτίθεται να πληρώσει αδρά γι' αυτό; Αναμφίβολα. Ελπίζουμε η Apple να προσφέρει το 2024 ένα τέτοιο μοντέλο iPhone Ultra, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα είναι πανάκριβο. Θυμάται κανείς πόσο... "απαγορευτικά ακριβό" θεωρούσαμε πως ήταν κάποτε το iPhone X των €999; Ε, ακριβώς αυτό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ