Marvel's Spider-man

Η έκδοση για PC η καλύτερη μέχρι σήμερα εκδοχή του τίτλου, μεταφορά σχεδόν ιδανική

Είδος: Action Adventure
Φορμά: PC
Τιμή: €59,99

Εταιρία: Sony
Διανομή: Steam

Αν είχε απομείνει... οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με το αν και κατά πόσο η Sony σκοπεύει να εισέλθει σοβαρά και μακροπρόθεσμα στην αγορά του PC gaming μετά και από την κυκλοφορία του εμβληματικού God of War για Η/Υ, πλέον δεν μπορεί να υπάρξει καμία: οι Ιάπωνες φέρνουν στους PC gamers και τον περισσότερο επιτυχημένο εμπορικά τίτλο τους των τελευταίων για PlayStation, το Marvel's Spider-man, υποσχόμενοι την πληρέστερη και καλύτερή του εκδοχή μέχρι σήμερα. Η Sony έχει δώσει ήδη πολύ καλά δείγματα τέτοιων μεταφορών με το προαναφερθέν God of War, το Horizon Zero Dawn και το Days Gone, οπότε... ο πήχυς βρίσκεται ήδη ψηλά για την νέα αυτή παραγωγή. Κατορθώνει να τον περάσει με την ευκολία που θα θέλαμε;

Οι κάτοχοι PlayStation δεν χρειάζονται βέβαια σχετικές υπενθυμίσεις όσον αφορά στο τί είναι το Marvel's Spider-man, για τους κατόχους PC όμως ενδέχεται να είναι χρήσιμες: το σενάριο του τίτλου δεν αφορά ούτε στο ξεκίνημα του Peter Parker ως υπερήρωα (που το έχουμε παρακολουθήσει τόσες φορές πια ώστε να μην χρειάζεται άλλες), ούτε σε κάποιο συγκεκριμένο comic που πρέπει ν' ακολουθηθεί πιστά: η Sony σκιαγραφεί από την αρχή τον Spider-man ως έμπειρο πια μαχητή ενάντια στο έγκλημα, αλλά και ως νέο άνθρωπο που έχει αναλάβει καθημερινές ευθύνες και ξεκινήσει μια καριέρα. Έτσι μπορούν να είναι παρόντες στο σενάριο τόσο οικείοι του άνθρωποι που πάντοτε γνωρίζαμε, όπως η θεία May και η Mary Jane Watson, όσο και πολλοί από τους εμβληματικούς του αντιπάλους, όπως ο Kingpin, ο Scorpion ή ο Shocker.


Ξεκινώντας να παίζει κανείς διαπιστώνει από νωρίς πως η Insomniac έχει κάνει τις σωστές επιλογές σε πολλούς σημαντικούς τομείς, αποφεύγοντας "παγίδες" και ατοπήματα που θα μπορούσαν εύκολα να οδηγήσουν σε απογοήτευση. Η δομή του τίτλου, για παράδειγμα, συνδυάζει το κεντρικό σεναριακό νήμα που εκ των πραγμάτων θα ακολουθηθεί ώστε να αποκαλυφθεί όλη η... "παιδική χαρά" που ακούει στο όνομα "Νέα Υόρκη", μα προσφέρει από νωρίς και παράπλευρες αποστολές ή άλλες δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί να ασχοληθεί κανείς. Αυτή η επιλογή προσδίδει έναν τόνο ελευθερίας κινήσεων κι ευελιξίας που άλλα games δυστυχώς στερούνται.

Το κεντρικό σεναριακό τμήμα ολοκληρώνεται σε λιγότερες από 25 ώρες αν τ' ακολουθήσει κανείς χωρίς να κάνει τίποτε άλλο - άλλες τόσες προσθέτουν οι επεκτάσεις περιεχομένου (DLC) που περιλαμβάνονται εξ αρχής στην έκδοση για PC - όμως είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως πολλοί gamers θα ασχοληθούν με την παραγωγή της Insomniac και τις... διπλάσιες ακόμη. Κι αυτό γιατί η ανταμοιβή σε bonus υλικό είναι πλούσια κι ενδιαφέρουσα, ενώ τα τρία διαφορετικά στυλ με τα οποία μπορεί να προσεγγίσει κανείς όλη την περιπέτεια όντως προσφέρουν αλλιώτικη ψυχαγωγική εμπειρία.


Τα τρία αυτά στυλ, τα Innovator, Defender και Webslinger δίνουν έμφαση σε διακριτές κινήσεις - σε επιδέξιες, ακριβείς και εναέριες αντίστοιχα - και μπορούν να αναβαθμιστούν σταδιακά έτσι ώστε ο πρωταγωνιστής να εξουδετερώνει τους αντιπάλους του με αισθητά διαφορετικό τρόπο. Οι πιο πολλοί PC gamers θα επιλέξουν από κάθε μία κατηγορία (skill tree) τις κινήσεις που τούς αρέσουν πιο πολύ - αυτές που βρίσκουν περισσότερο θεαματικές ή περισσότερο αποτελεσματικές δηλαδή - οπότε περιθώριο για να καλλιεργήσουν το προσωπικό τους στυλ μάχης υπάρχει ολοφάνερα άφθονο και η ίδια η παραγωγή το ενθαρρύνει, τρόπον τινά.

Αν συνυπολογίσει κανείς μάλιστα πως ο τίτλος προσφέρει πάνω από 20 διαφορετικές στολές για τον Spider-man - κάθε μία με τις δικές της ιδιότητες, δυνατότητες αναβάθμισης και "ειδική δύναμη" - αλλά κι έναν αριθμό από gadgets που μπορούν να είναι διαθέσιμα προς χρήση ανά πάσα στιγμή, αντιλαμβάνεται πως αυτός είναι ένας τίτλος που σχεδόν... επιβάλλει να παιχθεί το σεναριακό του τμήμα πιο πολλές από μία φορές, αν μη τί άλλο και μόνο από περιέργεια για το πώς αξιοποιούνται όλες αυτές οι επιλογές κατά την διάρκεια της δράσης. Το Spider-man προσφέρει άλλωστε εξ αρχής και πέντε επίπεδα δυσκολίας, οπότε η πρόσθετη ενασχόληση μόνο την αίσθηση της άσκοπης επανάληψης δεν θα δημιουργήσει σε όσους αγαπούν τις προκλήσεις.


Tα παραπάνω έχουν υλοποιηθεί από την Insomniac έτσι ώστε η παραγωγή της να προσφέρει επαρκή ποικιλία κι αντοχή στο χρόνο - κι επικροτούμε. Τα δύο σημαντικότερα πράγματα που πέτυχε η εταιρεία, ωστόσο, είναι άλλα. Το ένα είναι η απίθανη απόδοση της "αίσθησης" χειρισμού του Spider-man: είτε όταν ο παίκτης αιωρείται ανάμεσα στους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης με τον αραχνο-ιστό, είτε όταν σκαρφαλώνει και τρέχει πάνω σε τοίχους, είτε όταν μάχεται με τις χαρακτηριστικές κινήσεις του υπερήρωα όπως τις γνωρίζουμε από comics και ταινίες, είτε οπουδήποτε αλλού, η εντύπωση που αποπνέει είναι απολαυστικά πειστική. Σε αυτό βοηθά και η εξαιρετικά προσεγμένη κίνηση του Spider-man, που αποδίδει την αίσθηση του βάρους και της αδράνειας υπέροχα, καθώς και οι αμέτρητες μικρές "συνδετικές" κινήσεις ανάμεσα στις βασικές του, που χαρίζουν "ροή" και "ζωή" στην παρουσία του επί της οθόνης.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ