iPhone 15: τα... περσινά Pro, φέτος φθηνότερα

H Apple ανακυκλώνει τεχνολογία του 2022 για το 2023, τα πλέον προσιτά iPhone πάντως αξιόλογα

Εκπλήσσοντας, φυσικά, κανέναν - η διαρροή πληροφοριών ήταν σταθερή επί μήνες, ανεπίσημη και... σχεδόν επίσημη - η Apple ανακοίνωσε τα iPhone 15 και iPhone 15 Plus, τα νέα της smartphones που απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό παγκοσμίως. Η εταιρεία όλα δείχνουν πως θα ακολουθεί πλέον την προσέγγιση που είχε αξιοποιήσει το 2022 : με τα iPhone 14 και iPhone 14 Plus: θα χρησιμοποιεί ξανά την τεχνολογία των μοντέλων iPhone Pro της μίας χρονιάς, στα "απλά" και Plus της επόμενης. Με αυτόν τον τρόπο και τα δεύτερα θα εξελίσσονται, και θα παραμένει πάντοτε η διαφοροποίηση με τα μοντέλα Pro (που θα ενσωματώνουν τα νεότερα υποσυστήματα της Apple). Είναι μία στρατηγική που έχει όντως νόημα για τον αμερικανικό κολοσσό, ο οποίος πάντως φρόντισε να προσφέρει με τα 15/15 Plus και ορισμένα χρήσιμα νέα χαρακτηριστικά που οι κάτοχοί τους σαφώς θα εκτιμήσουν σε βάθος χρόνου.

Τί δεν έχει αλλάξει, λοιπόν, στα iPhone 15/15 Plus σε σχέση με τους προκάτοχούς τους; Ο γενικός σχεδιασμός (κάτι καθόλου κακό), οι οθόνες (επίσης άκρως ικανοποιητικές για το κοινό στο οποίο απευθύνονται), η κάμερα της πρόσοψης (ολόιδιες προδιαγραφές και δυνατότητες), η αυτονομία (έως 20 ώρες αναπαραγωγή video), οι επιλογές αποθηκευτικού χώρου (128/256/512GB) και το κόστος (ξεκινώντας από τα $799 και $899 για το "απλό" iPhone 15 και το iPhone 15 Plus αντίστοιχα). Τί έχει βελτιωθεί; Η φωτεινότητα της οθόνης αγγίζει πλέον τα 1600 nits σε περιεχόμενο HDR και τα 2000 nits σε εξωτερικούς χώρους, η κάμερα της πρόσοψης παράγει καλύτερα αποτελέσματα μέσω λογισμικού (Smart HDR 5 και αναβαθμισμένο Portrait Mode), ενώ η ενεργή ακτίνα λειτουργίας του τσιπ UltraWideband για ασύρματη επικοινωνία συσκευών από μικρή απόσταση έχει μεγαλώσει. Τα iPhone 15/15 Plus είναι επίσης κατά τι ελαφρύτερα από τους προκατόχους τους, κάτι πάντοτε θετικό.

Οι προσθήκες, ωστόσο, που φέρνουν στο προσκήνιο τα iPhone 15/15 Plus είναι κατά πολύ σημαντικότερες από τις παραπάνω βελτιώσεις. Ο επεξεργαστής A16 Bionic, για παράδειγμα, είναι σαφώς ικανότερος από τον (προ)περσινό A15 των iPhone 14/14 Plus και θα καλύψει τις ανάγκες των πιο πολλών καταναλωτών με άνεση για χρόνια. Και τα δύο νέα μοντέλα προσφέρουν επίσης, όπως αναμενόταν, θύρα USB-C πλέον στην θέση της Lightning για ενσύρματη διασύνδεση - κάτι που πολύς κόσμος ζητούσε για χρόνια. Δυστυχώς η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων παραμένει επιπέδου USB 2.0 (!) και το ίδιο ισχύει για την ταχύτητα φόρτισης. Η Apple υποστηρίζει πως αυτό συμβαίνει γιατί ο ελεγκτής της θύρας USB-C που επιτρέπει την λειτουργία της σε ταχύτητες USB 3.0 δεν περιλαμβάνεται στον A16 αλλά μόνο στον νέο A17 Pro των iPhone 15 Pro/Pro Max. Ακόμη κι έτσι, πάντως, είναι αδιανόητος περιορισμός για τα δεδομένα του 2023.

Εξέλιξη έχουμε, τουλάχιστον, στην κύρια κάμερα: ο αισθητήρας των 12 Megapixels και των... πολλών ετών αντικαθίσταται πλέον από αυτόν των 48 Megapixel που ενσωμάτωναν τα περσινά iPhone 14 Pro. Αυτός, το αυξημένο zoom από 2x σε 4x και το βελτιωμένο λογισμικό ελέγχου της Apple συνθέτουν όλα μαζί σοβαρή αναβάθμιση για όσους σκοπεύουν να συλλαμβάνουν συχνά φωτογραφίες και video μέσω iPhone. Η οθόνη των iPhone 15/15 Plus επίσης προσφέρει φέτος το πλέον ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των περσινών iPhone Pro, το Dynamic Island: αυτό, αν και ακόμη δεν έχει αποδείξει με τρόπο αδιαμφισβήτητο τις προοπτικές του στην πράξη, είναι το είδος της προσθήκης στα περισσότερο προσιτά νέα iPhone που μπορεί να πείσει τους δημιουργούς apps επιτέλους να το υποστηρίξουν όπως τού αξίζει.

Συνολικά, παρά την όποια... έλλειψη εκπλήξεων όσον αφορά στα iPhone 15/15 Plus, η Apple με αυτά όντως προσφέρει ικανό αριθμό από αναβαθμίσεις που τα καθιστούν προτιμότερα ως επιλογές από τους προκατόχους τους. Ο αμερικανικός κολοσσός θα τα προωθεί, μάλιστα, ακριβώς στην ίδια τιμή με τα περσινά μοντέλα, προσφέροντας έτσι με αυτά μεγαλύτερη αξία (αφού είναι ανώτερα ως συσκευές). Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, να δούμε τί είδους υποδοχή θα επιφυλάξει το καταναλωτικό κοινό στα νέα αυτά iPhone ως το τέλος του χρόνου, με δεδομένη την πτώση πωλήσεων όλων των smartphones και το αρνητικό οικονομικό κλίμα σε πολλές χώρες - ειδικά, μάλιστα, πώς θα υποδεχθεί το iPhone 15 Plus, καθώς το iPhone 14 Plus θεωρήθηκε μεγάλη εμπορική αποτυχία. Και τα δύο κινητά θα είναι διαθέσιμα και στην χώρα μας στις 22 Σεπτεμβρίου.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ