News Snacks 09-02-11

H Nokia παίρνει βαθιά ανάσα, η Αpple ετοιμάζεται για το iPad 2

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Έρχεται για όλους αργά ή γρήγορα η στιγμή της συνειδητοποίησης και της αποδοχής κάποιων πραγμάτων - και ακολουθεί η στιγμή του "τί κάνουμε τώρα, λοιπόν;". Αυτή η στιγμή ήλθε για τη Nokia, αν κρίνουμε από το εσωτερικό μήνυμα που έστειλε ο νέος της διευθύνων σύμβουλος, Stephen Elop, σε όλους τους υπαλλήλους της εταιρείας. Ο Elop είπε τα πράγματα ακριβώς ως έχουν, υποογραμμίζοντας την αποτυχία της Nokia να προβλέψει πόσο θα άλλαζε το τοπίο η είσοδος του iPhone στην αγορά, αλλά και να προσφέρει λειτουργικό για τα κινητά της ανταγωνιστικό στο Android. Ο φινλανδικός κολοσσός παραχώρησε σημαντικότατο μερίδιο αγοράς τα τελευταία χρόνια και, αν δεν είχε τόσο μακρά παράδοση στα "απλά" κινητά, που έχουν αρκετή εμπορική επιτυχία για να τον κρατούν ψηλά στην παγκόσμια αγορά, θα είχε σίγουρα πρόβλημα επιβίωσης. Για να δούμε τί έχει σκοπό, και μπορεί, να κάνει τα επόμενα χρόνια ως comeback, στην εποχή των smartphones πλέον!

Στην εποχή των tablets, πάντως, η τολμηρή Apple συνεχίζει να πρωτοστατεί κι ετοιμάζεται να φέρει στην αγορά την δεύτερη έκδοση του iPad ώστε να διατηρήσει αυτό το προβάδισμα. Αναφορές της Wall Street Journal - που διατηρεί εξαιρετική σχέση με την Apple - θέλουν το iPad 2 να έχει ήδη μπει στην παραγωγή εν όψει διάθεσής του τον Απρίλιο. Όπως το περιμέναμε περίπου, οπότε μπορούμε να προσβλέπουμε και στην αποκάλυψή του μέσα στο Φλεβάρη. Αν πάντως τα όσα έχουν διαρρεύσει ισχύουν, το iPad 2 θα είναι εξελικτικό βήμα κι όχι άλμα μπροστά: λεπτότερο κι ελαφρύτερο, με καλύτερο κεντρικό επεξεργαστή και υποσύστημα γραφικών, περισσότερη μνήμη και κάμερα σχετικά μικρής ανάλυσης στην πρόσοψη, μα κατά βάση παρόμοιων δυνατοτήτων. Η οθόνη θα είναι ίσως καλύτερης απόδοσης στο φως του ήλιου αλλά όχι υψηλότερης ανάλυσης (όπως είχαμε υποθέσει κι εμείς) κι απομένει να δούμε αν η Apple θα διατηρήσει τις τιμές πώλησης του iPad 2 στα ίδια επίπεδα, αποσύροντας σιγά σιγά από την αγορά το υπάρχον. Αντίστροφη μέτρηση!

Κάτι που δεν απομένει να δούμε, γιατί ήδη γνωρίζουμε, είναι η απόλυτη ηλιθιότητα που χαρακτηρίζει ένα ποσοστό των δημοσιογράφων του "μαζικού Τύπου". Ένας από αυτούς, ονόματι John Brandon, σε άρθρο του στο Fox News επιδιώκει να δημιουργήσει - με τη συμβολή... ειδικών, αλλά πάντα γενικόλογων και προκατηλημένων "ψυχολόγων" - προφανή σχέση ανάμεσα σε βίαια games, όπως το νέο εικονιζόμενο Bulletstorm της Electronic Arts, και βίαιες πράξεις στην πραγματική ζωή. Είναι κάτι που προσπαθείται για πολλοστή φορά, πάντοτε άστοχα καθώς δεν υπάρχει απόδειξη που να συνδέει την ενασχόληση με βίαια games και την διαπραγή εγκλημάτων με κανέναν τρόπο αιτίου-αιτιατού. Απλώς γίνεται κάθε φορά περισσότερο ανυπόφορη η ολοφάνερα επιτηδευμένη προσπάθεια. Α, δεν λέμε πάντως... η άποψη της "ψυχολόγου" Carol Lieberman ότι "η αύξηση των βιασμών τα τελευταία χρόνια μπορεί να αποδοθεί σε σημαντικό ποσοστό στην εμφάνιση σεξουαλικών σκηνών σε video games" λογική μας ακούγεται. Για ψυχασθενή άνθρωπο που δεν ξέρει για τί μιλά και δεν ενδιαφέρεται να μάθει, δηλαδή.

Κάτι που όλοι ενδιαφερόμαστε να μάθουμε, πάντως, τις επόμενες ημέρες είναι το πώς αποδίδει πρακτικά η ολοκαίνουργια έκδοση 10.2 του Flash, του προτύπου κινούμενης εικόνας της Adobe που έχει ουσιαστικά αναχθεί σε standard του Web. H νέα έκδοση υποστηρίζει (επιτέλους) αναπαραγωγή video σε μία οθόνη ενώ σε μία δεύτερη είναι ενεργές άλλες εφαρμογές, αξιοποιεί πολύ καλύτερα τα PC ή άλλα media player με αρκετή ισχύ για να προβάλλουν Flash video σε ανάλυση 1080p, ενώ οι χρήστες του Internet Explorer θα πρέπει να δουν σημαντική διαφορά στην απόδοση του σχετικού υλικού στον browser της επιλογής τους. Άλλες αλλαγές αφορούν στην προβολή κειμένου σε Flash video (πολύ ομαλότερη απόδοση των γραμματοσειρών) και φυσικά σε διόρθωση διαφόρων προβλημάτων. Διατίθεται για Windows, Linux και Mac από σήμερα, από αυτή τη σελίδα. Να την είχαμε και για iOS, τί καλά που θα ήταν...

Αυτό που έχουν, πάντως, διαθέσιμο οι... ψηφιακοί τηλεθεατές της Αττικής από αυτές τις ημέρες είναι τέσσερα επιπλέον κανάλια στην γκάμα των ήδη διαθέσιμων. Η Digea, ο φορέας που έχει αναλάβει τη μετάβαση της ελληνικής τηλεόρασης από την παλιά αναλογική μορφή της στην ψηφιακή, ανακοίνωσε πως τα Blue Sky, Channel 9, Τηλεάστυ και Kontra Channel είναι πλέον προσβάσιμα από όλες τις τηλεοράσεις με ενσωματωμένο δέκτη MPEG4 ή σχετικούς εξωτερικούς δέκτες, στη συχνότητα 65. Με τις τέσσερις αυτές προσθήκες, ο συνολικός αριθμός των καναλιών που έχουν κάνει τη μετάβαση στην ψηφιακή μορφή εικόνας και ήχου ανέρχεται πλέον στα 27. Για τα πρώτα ελεύθερα υψηλής ευκρίνειας, έχουμε προφανώς ακόμη αρκετά χρόνια καιρό...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ