Microsoft Sidewinder X5/X8

Nέα γενιά, νέες δυνατότητες

Είδος: Mouse
Τιμή: €99,99

Εταιρία: Microsoft

Για τους φίλους και τις φίλες της στήλης που παρακολουθούν την πορεία του hardware για Η/Υ, δεν αποτελεί φυσικά... νέο το γεγονός ότο η Mcrosoft έχει κατά καιρούς κλυκλοφορήσει δεκάδες διαφορετικά περιφερειακά για προσωπικούς υπολογιστές: από πρωτοποριακά χειριστήρια (όπως τα Strategic Commander ή Dual Strike) και ηχεία, μέχρι joypad και photo viewers. Κάποιες κατηγορίες μετά από σειρά ετών τις εγκατέλειψε, όμως αυτές των mouse και πληκτρολογίων για gamers, ποτέ. Και μπορεί το brand name των Sidewinder να άρχισε εκ νέου να αξιοποιείται... διακριτικά στην αρχή, όταν όμως η αμερικανική εταιρεία αποφάσισε να επανέλθει με ολοκληρωμένη σειρά στις δύο αυτές κατηγορίες, με προϊόντα για gamers που έχουν υψηλές απαιτήσεις από τέτοια περιφερειακά, εννοείται πως με αυτό το brand name θα χαρακτηρίζονταν. Τα πρώτα Sidewinder "της νέας εποχής" η στήλη δεν είχε την ευκαιρία να τα δοκιμάσει, την είχε όμως με τα πιο πρόσφατα, όπως τα δύο hi-end mouse Χ5 και X8. Στις επόμενες παραγράφους ακολουθούν οι εντυπώσεις μας από τη χρήση τους.

Ο λόγος για τον οποίο παρουσιάζουμε τα δύο αυτά mouse σε συνδυασμένο review γίνεται κατανοητός από την πρώτη στιγμή που θα... τα αντικρύσει κανείς δίπλα-δίπλα: πρόκειται για "αδελφάκια", υπό την έννοια ότι τόσο σχεδιαστικά όσο και λειτουργικά μοιράζονται μία σειρά από στοιχεία. Και τα δύο συνδυάζουν στο design τους με παρόμοιο τρόπο ευθείες και καμπύλες γραμμές, τιμούν και τα δύο το ανθρακί και μαύρο χρώμα, έχουν σχεδόν ακριβώς το ίδιο μέγεθος, ενσωματώνουν στο ίδιο σημείο τα πλήκτρα επιλογής ανάλυσης λειτουργίας (DPI switching), έχουν ακόμη και παρόμοια "αίσθηση" λόγω του τρόπου με τον οποίο το χέρι του παίκτη "αγκαλιάζει" το πάνω τμήμα τους. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, οι διαφορές είναι σημαντικές - αντικαθρεπτίζοντας και τη χρηματική διαφορά που χωρίζει τα δύο προϊόντα, καθώς το X8 δεν λογίζεται απλώς ως το καλύτερο εκ των δύο, αλλά ως η "ναυαρχίδα" των gaming mouse για την αμερικανική εταιρεία.

Επιστρέφοντας για λίγο στο X5: η πρόταση της Microsoft τεχνολογικά κινείται στο άνω τμήμα της κατηγορίας, σε καμία περίπτωση όμως κοντά στην κορυφή. Ενσύρματο, με μέγιστη ανάλυση σάρωσης τα 2000 DPI, πέντε προγραμματιζόμενα πλήκτρα μέσω software, δυνατότητα ορισμού εντολών macro και την προαναφερθείσα επιλογή ανάλυσης λειτουργίας σε πραγματικό χρόνο, το X5 προσφέρει πολλά πράγματα, αλλά όχι κάτι πρωτοποριακό. Υπό συζήτηση είναι το αν και κατά πόσο θα βολέψει όλους τους χρήστες το σημείο στα πλάγια όπου η αμερικανική εταιρεία έχει επιλέξει να τοποθετήσει δύο πλήκτρα λειτουργιών σε κάθετη διάταξη. Ο τροχός κύλισης πάντως είναι ακριβής, η κίνηση με το mouse ομαλή ακόμη και σε γρήγορες, ξαφνικές μετατοπίσεις από τη μία άκρη της οθόνης στην άλλη και η ποιότητα κατασκευής του προσεγμένη. Το συνοδευτικό λογισμικό Intellipoint επιτρέπει τη ρύθμιση της λειτουργίας του X5 από το χρήστη σε πολλαπλά επίπεδα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ