Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw

Καταιγιστική δράση, εικόνα και ήχος που την αποδίδει έξοχα

Είδος: Περιπέτειες
Φορμά: Blu-ray
Τιμή: €24,99

Εταιρία: Universal
Διανομή: Tanweer

Στον κόσμο του θεάματος οι παραγωγές "spin-off" - νέες ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές που μοιράζονται χαρακτήρες, τοποθεσίες και γεγονότα με δημοφιλείς άλλες υπάρχουσες ταινίες ή σειρές χωρίς να είναι απαραίτητα "συνέχεια" των δεύτερων - θεωρούνται... εν μέρει ασφαλές, αλλά σίγουρα "στοίχημα": το κοινό μπορεί να επιδείξει μεγαλύτερη δεκτικότητα απέναντί τους σε σχέση με π.χ. πρωτότυπες, εντελώς άγνωστες άλλες ταινίες ή σειρές, αλλά ενδέχεται και να τις απορρίψει αν απομακρυνθούν από την "συνταγή" που οι θεατές έχουν αγαπήσει στο παρελθόν. Το Hobbs & Shaw είναι αυτού του είδους το spin-off για την σειρά των φιλμ Fast & Furious και το στοιχείο στο οποίο βασιζόταν η Universal, δηλαδή η "χημεία" επί της οθόνης ανάμεσα στους The Rock και Statham λειτούργησε ώστε η ταινία να μην αποδειχθεί απλή... ακολουθία καταδιώξεων χωρίς την ομάδα των άλλων F&F παρούσα. Το γεγονός αντικαθρεπτίστηκε και στην εισπρακτική επιτυχία του - και τώρα η παραγωγή αυτή κυκλοφορεί στην χώρα μας σε μορφή DVD/Blu-ray για το οικιακό κοινό. Πρόταση... fan-only ή περιπέτεια-καλή ιδέα και για το ευρύ κοινό;

Το Hobbs & Shaw είναι, φυσικά, το είδος της περιπέτειας που δίνει έμφαση στην δράση συμπεριλαμβάνοντας πολλών ειδών τετράτροχα (και όχι μόνο) ώστε να προσφέρει το... αδιαπραγμάτευτο που οι θιασώτες των Fast & Furious περιμένουν εξ ορισμού. Διαφοροποιείται ωστόσο από τα άλλα φιλμ της σειράς αυτής σε πολλά σημεία: έχει πιο πολύ χιούμορ - πάντα επιτυχημένο ή όχι... είναι πάντως πιο πολύ - έχει πιο πολλά χαρακτηριστικά ταινιών τεχνοκατασκοπίας, αξιοποιεί πιο πολύ και την γοργή στιχομυθία ή τις... καυστικές ατάκες ως μέσο σκιαγράφησης των χαρακτήρων του. Ναι, το σενάριό του είναι βασικού επιπέδου - κάποιος πρέπει να σωθεί, κάποιος μεγάλος κακός να εξουδετερωθεί κλπ. - όμως η αλήθεια είναι πως ο ρυθμός της ταινίας είναι τόσο γρήγορος και οι σεκάνς διαδέχονται η μία την άλλη με τόσο φυσικό τρόπο, ώστε... ελάχιστα απασχολεί αυτό το μυαλό του θεατή. Για ταινία δράσης, άκρως θετικό!

Το σενάριο αυτό θα μεταφέρει, σε κάθε περίπτωση, το αταίριαστο μα ακριβώς γι' αυτό και... ταιριαστό δίδυμο των Hobbs και Shaw σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όπου θα κληθούν να συνεργαστούν για να φέρουν σε πέρας την (μία συν μία) αποστολή τους. Τα δύο στοιχεία που αναφέραμε παραπάνω στην ουσία... πρωταγωνιστούν στο φιλμ όσο και οι δύο αυτοί χαρακτήρες: (α) οι συνεχείς συγκρούσεις τους, λεκτικές και άλλες, που διαμορφώνουν αυτό το χιουμοριστικό πλαίσιο από νωρίς, καθώς και (β) οι καταιγιστικές σκηνές δράσης - απίθανης υπερβολής αλλά και απίθανα συναρπαστικές επίσης - που έρχονται με τον σωστό ρυθμό ώστε να μην κουράσουν αλλά και να μην αφήσουν την ταινία να πλατυάσει. Αποτέλεσμα: ο ορισμός του summer flick που παρακολουθείται αμιγώς για την αδρεναλίνη και το γέλιο που προσφέρει, χωρίς να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις... κατανόησης μηνυμάτων. Κοινώς αυτό ακριβώς που, συχνά-πυκνά, θέλει να παρακολουθήσει κανείς για να ψυχαγωγηθεί (γιατί να το κρύψουμε άλλωστε).

Στο πόσο ευχάριστα βλέπεται το Hobbs & Shaw συνεισφέρει σαφέστατα η πολύ καλή σκηνοθεσία - πάντοτε για αυτού του είδους το φιλμ - που υπογράφει ο David Leitch του Deadpool 2: οι θεατές θα αναγνωρίσουν την κίνηση της κάμερας, τον "νευρώδη" ρυθμό και την χρήση του... slo-mo ως αυτοαναφορικά ειρωνικού στοιχείου, όλα προσαρμοσμένα άψογα στο θέμα των υψηλών ταχυτήτων που περιμένει οποιοσδήποτε από ένα Fast & Furious. Τα ποιοτικά ειδικά εφέ αξίζουν επίσης ιδιαίτερης μνείας, καθώς χωρίς αυτά πολλές από τις πλέον θεαματικές σεκάνς της ταινίας δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν. Οι ερμηνείες τόσο των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων όσο και των υποστηρικτικών τους είναι άκρως ικανοποιητικές, ενώ το μοντάζ και η φωτογραφία κινούνται σε επίπεδο που έχουμε συνδέσει με φιλμ κορυφαία στον τομέα τους. Είναι, με άλλα λόγια, μία παραγωγή προσεγμένη που στο δημιουργικό και τεχνικό της τμήμα δεν αφήνει περιθώρια για... κακοπροαίρετη κριτική.

Φυσικά κανείς δεν υποστηρίζει πως το Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw είναι ακριβώς ταινία... σταθμός στην πορεία της έβδομης τέχνης, καθώς το απλοϊκό σενάριο και ορισμένα βολικά λογικά άλματα στην ροή του δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ενίοτε, δε, ακόμη και το "σήμα κατατεθέν" των θεαματικών σκηνών του, η υπερβολή, δείχνει να... το παρακάνει και η ίδια ενίοτε με πρόσθετο ενθουσιασμό και πέρα από κάθε αντιληπτό όριο. Δεν παύει, ωστόσο, να είναι μία από τις πλέον απολαυστικές ταινίες του είδους της για την χρονιά που ολοκληρώνεται και μία παραγωγή που αναμφίβολα πετυχαίνει τον στόχο της: να προσφέρει απροβλημάτιστη ψγχαγωγία. Όσο για τον συνδυασμό Hobbs-Shaw; Τον ξαναβλέπαμε χωρίς δισταγμό, με ή χωρίς το cameo του Ryan Reynolds!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ