Microsoft LifeCam Cinema

Βιντεοκλήσεις σε υψηλή ευκρίνεια...; Ω, ναι!

Είδος: Webcam
Τιμή: €80,00

Εταιρία: Microsoft
Διανομή: Microsoft Hellas

Μετά την πρόοδο που είχαν σημειώσει τα τελευταία δύο χρόνια οι κάμερες για προσωπικούς υπολογιστές (webcams), τόσο χάρις στη Microsoft όσο και στη Logitech, η αλήθεια είναι ότι βιώσαμε μία μακρά περίοδο στασιμότητας στην συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία. Στο κάτω-κάτω, με φακούς αντίστοιχους με αυτούς φωτογραφικών μηχανών και αναλύσεις των 2 Megapixel, τί περισσότερο θα χρειαζόταν κανείς για απλές - εννοούμε όχι επαγγελματικού επιπέδου που χρειάζεται πανάκριβο εξοπλισμό - βιντεοκλήσεις και chat μέσω Messenger ή Skype; Η αμερικανική εταιρεία έχει αντίθετη γνώμη και, όπως αποδεικνύεται, καλά κάνει, αφού η ολοκαίνουργια LifeCam Cinema όντως αποτελεί εξελικτικό βήμα για τις webcam συνολικά. Είναι το βήμα τόσο μεγάλο ώστε να αξίζει τα 80 ευρώ που ζητά;

Από τα πρώτα λεπτά κιόλας της επαφής με το συγκεκριμένο περιφερειακό, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι θετική: η ποιότητα κατασκευής της Cinema είναι κορυφαία, έστω κι αν το design είναι λιτό στις γραμμές του και όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Είναι ευέλικτη ως προς την τοποθέτηση, με προσαρμόσιμη βάση για να "αγκιαλιάζει" σωστά το πάνω μέρος των desktop οθονών - για οθόνες laptop είναι μάλλον μεγάλη - και μακρύ καλώδιο USB, ενώ η εγκατάστασή της είναι πρακτικά Plug'n'Play: είσοδος του συνοδευτικού CD, σύνδεση της κάμερας στον Η/Υ, μερικά... Next, Next, Next και η Cinema είναι έτοιμη προς χρήση. O Live Messenger και το Skype την "είδαν" αμέσως στα Windows 7 (εννοείται πως είναι συμβατή και με παλαιότερες εκδόσεις... αλλά όχι και με Mac OS-X) και αρχίσαμε τις δοκιμές.

Όλα όσα υπογραμμίζει η Microsoft ως προτερήματα της LifeCam Cinema είναι, εν τέλει αλήθεια. Όχι εκείνα τα screenshots που δείχνουν την εικόνα να... έχει καταλάβει όλη την επιφάνεια ενός monitor 24 ιντσών σε υψηλή ποιότητα (πότε θα σταματήσουν αυτά τα φάουλ τα ξυπνοπούλια του marketing;), όλα τα υπόλοιπα όμως. Η εικόνα των αναλογιών 16:9 και 1280x720 pixel που μπορεί να συλλάβει η Cinema είναι αυτής της ανάλυσης εγγενώς - χωρίς πρόσθετες τεχνικές interpolation δηλαδή - κι ο ρυθμός ανανέωσης της εικόνας ήταν σταθερότατος, είτε ήταν των 30 καρέ είτε κάτι λιγότερο. Η αυτόματη εστίαση, επίσης, είναι εκπληκτικά αποτελεσματική: δεν αργεί παρά κλάσματα του δευτερολέπτου να "νετάρει" ξανά σε ένα αντικείμενο που μόλις κινήθηκε, ενώ ο ποιοτικός φακός - σε συνεργασία με τον ικανότατο αισθητήρα μέσα στη webcam - συλλαμβάνει πεντακάθαρη εικόνα στους κλειστούς χώρους, όχι τα συχνά υποφωτισμένα ή υπερφωτισμένα ("καμμένα") πλάνα που συναντά κανείς.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ