Microsoft LifeCam Cinema

Βιντεοκλήσεις σε υψηλή ευκρίνεια...; Ω, ναι!

Κατά τι δυσάρεστη ήταν η έκπληξή μας με τη LifeCam Cinema όταν - χρησιμοποιώντας το συνοδευτικό software της Microsoft - συλλάβαμε στατικές εικόνες: παραδόξως, η εικόνα κινούμενη φαίνεται... απείρως καλύτερη, κάτι που αποδίδεται μεν με την ανάλυση και τον αισθητήρα, αλλά υποψιαζόμαστε ότι με ικανότερο λογισμικό επεξεργασίας θα μπορούσε να διορθωθεί. Η ποιότητα σύλληψης του ήχου, πάντως, είναι υψηλή, με τις ρουτίνες απομόνωσης του περιβαλλοντικού ήχου να λειτουργούν άκρως ικανοποιητικά και τη φωνή του χρήστη να αποδίδεται πολύ καθαρά. Φωνητικά clips μπορούν να αποθηκευτούν πολύ εύκολα με το ίδιο software και να υποστούν επεξεργασία με οποιοδήποτε σχετικό πρόγραμμα.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι χρειάζεται... λίγο ψάξιμο από την πλευρά του χρήστη για να λάβει εικόνα 1280x720 pixel με την Cinema στο Skype: εξ ορισμού δεν αναγνωρίζεται ως δυνατότητα αυτή και πρέπει να παρέμβει χειρωνακτικά ο χρήστης στα settings του. Ο Live Messenger επίσης δεν την αξιοποιεί εγγενώς (εξ ορισμού στα 640x480 pixel) και μόνο όταν ενεργοποιηθεί η προβολή εικόνας full screen φαίνεται η διαφορά που κάνει η υψηλότερη ανάλυση. Επίσης, το συνοδευτικό λογισμικό της Microsoft επιτρέπει την εγγραφή clips σε ανάλυση 720p στο σκληρό δίσκο, όμως για απόλυτα ομαλή κίνηση στην εικόνα του video είναι απαραίτητος Η/Υ τουλάχιστον δύο πυρήνων: netbooks και nettops με π.χ. επεξεργαστή Atom δεν προσφέρουν το ίδιο ποιοτικά αποτελέσματα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Microsoft θα αναβαθμίσει το software της σύντομα, αν μη τί άλλο για τον Live Messenger.

Αντί απάντησης στο αρχικό ερώτημα, λοιπόν: ναι, τα αποτελέσματα που προσφέρει η LifeCam Cinema αξίζουν το αντίτιμο των 80 ευρώ. Ειδικά αν ο χρήστης έχει αρκετά ισχυρό Η/Υ κι επιθυμεί να εγγράφει video με τη webcam της Microsoft σε πολύ καλή ποιότητα. Εννοείται ότι πρόκειται για premium μοντέλο, βέβαια, οπότε αν έχει κανείς μειωμένες απαιτήσεις ή δεν χρειάζεται τόσο υψηλή ποιότητα video στις συνδιαλέξεις του, υπάρχουν και πιο προσιτές κάμερες για τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για εκείνους κι εκείνες όμως που γοητεύονται από την ιδέα της μετάβασης των βιντεοκλήσεών τους στην υψηλή ευκρίνεια, η LifeCam Cinema όντως πραγματοποιεί αυτό που υπόσχεται - ενώ οι δυνατότητές της να βελτιωθούν μόνο μπορούν αν Microsoft εξελίξει το software της και τον Live Messenger κατάλληλα. Εγκρίνεται!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ