OnePlus 9 Pro

Κορυφαίο, επιτέλους (και) φωτογραφικό

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €1049,00

Εταιρία: OnePlus
Διανομή: OnePlus

Είναι συχνά η μοίρα των επαναστατών να παίρνουν την θέση αυτών που θέλουν ν' ανατρέψουν, λέγεται, και... αυτό ακριβώς συμβαίνει πια με την OnePlus. Κάποτε η κατασκευάστρια κινητών "flagship killer" - συσκευών που προσέφεραν τα πιο πολλά πράγματα για τα οποία άλλοι κατασκευαστές ζητούσαν με τις δικές τους συσκευές πολύ περισσότερα χρήματα - είναι σήμερα μία εταιρεία που στοχεύει στο ίδιο top τμήμα της αγοράς με τις ίδιες υψηλές τιμές πώλησης. Το OnePlus 9 Pro είναι απτή απόδειξη του γεγονότος: με κόστος τα €949 για το φθηνότερο μοντέλο και €1049 για το ακριβότερο (στο e-shop της OnePlus), έχει υιοθετήσει πια πλήρως την τιμολογιακή πολιτική των flagships. Προσφέρει πιο πολλά από τον ανταγωνισμό ώστε να είναι προτιμότερο ως επιλογή για το κοινό που εμπιστεύεται την OnePlus;

Οι πρώτες εντυπώσεις έχουν σημασία όταν αναφέρεται κανείς σε κινητά "του χιλιάρικου" καθώς οι απαιτήσεις είναι εύλογα αυξημένες - όμως το OnePlus 9 Pro τις κερδίζει με ευκολία. Η εταιρεία του έχει διανύσει πολύ δρόμο από τις ημέρες που χαρακτηρίζαμε την ποιότητα κατασκευής των κινητών της "πολύ καλή για το κόστος τους": αυτή είναι πια κορυφαία χωρίς... υπεκφυγές, με μεταλλικό σκελετό ανάμεσα σε γυαλί στην πρόσοψη και το πίσω μέρος, πανελάχιστο πλαίσιο οθόνης, πουθενά "ραφές" ή περίεργες γραμμές συναρμογής. Απλώς ένα στιβαρό, υπέροχα σχεδιασμένο αντικείμενο που αποπνέει - και στο κράτημα προσφέρει - την αίσθηση του πολυτελούς.


Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο βέβαια από ο,τιδήποτε άλλο στο 9 Pro είναι η οθόνη του. Είναι όχι μόνο μεγάλη και πολύ, πάρα πολύ φωτεινή - κατά βάση σε εσωτερικούς χώρους δεν υπάρχει κανένας λόγος να την χρησιμοποιεί κανείς στο 100% της φωτεινότητας παρά μόνο αν θέλει να θαυμάσει τα highlights σε υλικό HDR το Netflix - αλλά και υψηλής ανάλυσης, κάνοντας τα πάντα να δείχνουν... "τυπωμένα κάτω απ' το γυαλί" σχεδόν. Βέβαια αυτές οι 1440 γραμμές ανάλυσης είναι περισσότερο ενεργοβόρες από τις τυπικές 1080 άλλων κινητών (και υπάρχει η επιλογή γι' αυτόν τον λόγο να υποβαθμιστεί η ανάλυση σε τόσες), όμως... ε, εντάξει τώρα, δεν δίνει κανείς τόσα χρήματα για ένα smartphone ώστε να το περιορίζει στην συνέχεια!

Η OnePlus άλλωστε έχει φροντίσει ώστε να βοηθά στο θέμα της κατανάλωσης ενέργειας από την οθόνη με έναν ακόμη τρόπο: στο 9 Pro ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει την επιλογή "Smart 120 Hz" για την ανανέωση της οθόνης αντί των τυπικών σταθερών 60 Hz. Η λειτουργία αυτή προσαρμόζει τον ρυθμό ανανέωσης ανάλογα με το είδος του υλικού που κάθε φορά προβάλλεται, έτσι ώστε π.χ. σε ένα απαιτητικό mobile game να αγγίζει τα 120 Hz ενώ π.χ. σε στατικό υλικό να κατεβαίνει έως και το 1 Hz (!). Δεν υπάρχει επιλογή μόνιμης χρήσης των 120 Hz αλλά στην ουσία δεν υπάρχει και λόγος: η συσκευή δείχνει να επιλέγει πάντοτε σωστά ώστε όλα να κινούνται ομαλότερα από ποτέ. Αυτή η λειτουργία - μαζί με τις χρωματικά ακριβείς προρυθμίσεις και τις επιλογές περαιτέρω ρύθμισης, την υψηλή ανάλυση και φωτεινότητα - καθιστά την οθόνη του OnePlus 9 Pro μία από τις καλύτερες στον κόσμο του Android σήμερα.


Ο ήχος δεν κινείται στο ίδιο κορυφαίο επίπεδο μα παραμένει πολύ καλός. Τα στερεοφωνικά ηχεία της συσκευής αποδίδουν μουσική με επαρκή λεπτομέρεια και διαλόγους σε σειρές ή ταινίες με διαύγεια, έστω κι αν σε υψηλή ένταση κάποιες παραμορφώσεις υπάρχουν. Ο ήχος είναι ακόμη καλύτερος με ακουστικά, είτε αυτά είναι σύνδεσης USB-C απευθείας είτε με μετατροπέα από USB-C σε τυπική υποδοχή των 3.5 χιλιοστών. Το υποσύστημα ήχου του 9 Pro απέδωσε άκρως ικανοποιητικά "δύσκολα" μουσικά κομμάτια υψηλής ανάλυσης, συνεργάστηκε άψογα και με ασύρματα ακουστικά όπως τα Sony 1000XM4 μέσω Bluetooth. Δεν είναι τόσο υψηλού επιπέδου όσο εξειδικευμένα (και πανάκριβα...) φορητά media player, αλλά αποδίδει οποιουδήποτε είδους αρχείο μουσικής καλύτερα από τα πιο πολλά κινητά που βασίζονται σε Android.

Μόνο ένα μειονέκτημα μπορεί να εντοπίσει κανείς στον πολυμεσικό χαρακτήρα του 9 Pro και αυτό σχετίζεται με τον αποθηκευτικό του χώρο: δεν υπάρχει τρόπος να αξιοποιηθούν κάρτες μνήμης microSD για να επεκταθούν τα αρχικά 128 ή 256GB όπως είναι εφικτό σε άλλα smartphones. Ο αρχικός αποθηκευτικός χώρος είναι αρκετός για τυπική χρήση, αλλά ο κόσμος που σκοπεύει να συλλαμβάνει πολλές φωτογραφίες σε ασυμπίεστη μορφή ή video ανάλυσης 4Κ/8Κ θα πρέπει κατά διαστήματα να "ξεφορτώνει" υλικό από το 9 Pro σε Η/Υ. Με αυτά τα δεδομένα είναι, κατά την άποψή μας τουλάχιστον, προτιμότερο να αγοράσει κανείς απευθείας το μεγαλύτερο μοντέλο αυτού του κινητού: όχι μόνο η διαφορά δεν είναι μεγάλη (€100) αλλά το μοντέλο των 256GB αποθηκευτικού χώρου ενσωματώνει και 12GB μνήμης λειτουργίας αντί για "μόνο" 8GB. Δεν υπάρχουν μεν apps που χρειάζονται αυτήν την στιγμή τα 12GB, η πρόσθετη μνήμη όμως είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί χρήσιμη στις επόμενες εκδόσεις του λειτουργικού Android.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ