Samsung Galaxy S8

Όχι τέλειο, μα άκρως εντυπωσιακό

H Samsung, πάντως, στον σχεδιασμό, την κατασκευή και την λειτουργία του Galaxy S8 δεν απέφυγε - ή δεν μπόρεσε να αποφύγει - μερικά ατοπήματα. Η πολυσυζητημένη τοποθέτηση του αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πίσω μέρος της συσκευής, δίπλα στον φακό της κύριας κάμερας, τελικά όντως δημιουργεί ζήτημα στο πλαίσιο καθημερινής χρήσης. Καταλαβαίνουμε πως διαφορετικά δεν θα ήταν η πρόσοψη του S8 "όλη οθόνη", αλλά όταν κάτι χρησιμοποιείται... 100 φορές την ημέρα και δεν λειτουργεί απροβλημάτιστα, εκνευρίζει. Το ίδιο ισχύει για τον αναγνώστη ίριδας, ο οποίος είναι ασφαλής όποτε αποδίδει σωστά, αυτό ωστόσο εξαρτάται σημαντικά από τον περιβάλλοντα φωτισμό. Ο τρίτος τρόπος "ασφαλούς" ενεργοποίησης του S8, με την κάμερα της πρόσοψής του και οπτική αναγνώριση προσώπου, τελικά μόνο ασφαλής δεν είναι (μπορεί να τον ξεγελάσει κανείς με μία φωτογραφία), οπότε απομένει η εισαγωγή PIN ως μόνο αξιόπιστο ασφαλιστικό μέτρο. Δεν μάς ενοχλεί και τόσο αυτό, αλλά για smartphone με στόχο την κορυφή και μόνο, εν έτει 2017 φαντάζει ελαφρώς... ειρωνικό.

Στις αδυναμίες του S8 δεν θα εντάξει κανείς, πάντως, τον ίδιο τον μηχανισμό που "έδιωξε" από την θέση του τον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων: το εικονικό κεντρικό πλήκτρο, δηλαδή, το οποίο βρίσκεται πια ενσωματωμένο στην οθόνη. Αυτό λειτουργεί πολύ καλά και την δεύτερη μέρα χρήσης του νέου Galaxy S πολλοί κάτοχοί του θα αναρωτηθούν... γιατί χρειάστηκε τόσος πολύς καιρός για ν΄απαλλαγούμε από το μηχανικό πλήκτρο! Η Samsung κατόρθωσε, δε, να φέρει αυτήν την σημαντική αλλαγή στον χειρισμό του νέου της κινητού χωρίς να τού στερήσει ούτε την αντοχή στο νερό και την σκόνη, ούτε τον επεκτάσιμο αποθηκευτικό χώρο, ούτε την "πατροπαράδοτη" θύρα σύνδεσης ακουστικών. Για την άλλη σημαντική προσθήκη, βέβαια, αυτή του εικονικού βοηθού Bixby (που η Samsung θεώρησε αρκετά σημαντικό ώστε να τού χαρίσει... δικό του πλήκτρο στο S8) δεν έχουμε άποψη γιατί πολύ απλά για την ώρα δεν έχει καμία χρησιμότητα. Αργότερα μέσα στη χρονιά, ενδεχομένως θα χρειαστεί επανεξέταση σχετική.

Σε δύο τομείς που ενδιαφέρουν πολύ κόσμο, τον φωτογραφικό και τον ηχητικό, το Galaxy S8 δεν απογοητεύει - χωρίς να διεκδικεί αδιαφιλονίκητα κορυφαία θέση επίσης. Η κύρια κάμερα στα υποσυστήματά της δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτήν του S7 και τα (ήδη άκρως ποιοτικά) αποτελέσματα είναι παραπλήσια, έχει γίνει όμως δουλειά στο λογισμικό ελέγχου και το S8 εκκινεί, εστιάζει και συλλαμβάνει ταχύτερα και ακριβέστερα. Αισθητά αναβαθμισμένη, δε, είναι η κάμερα της πρόσοψης, η οποία και καλύτερα αποτελέσματα προσφέρει σε ευρύτερη γκάμα συνθηκών φωτισμού, και σύλληψη video στις 1440 γραμμές. Στον τομέα του ήχου είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι με την "προσωπική" χρήση του S8, καθώς και τα συνοδευτικά ακουστικά είναι ποιοτικά, και η ένταση του ήχου υψηλή χωρίς παραμορφώσεις, και η απόδοση αρχείων μουσικής υψηλής πιστότητας πάρα, μα πάρα πολύ καλή. Παραμένει το ζήτημα της ύπαρξης μόνο ενός ηχείου, ωστόσο, το οποίο η Samsung θα πρέπει να φροντίσει κάποια στιγμή: αν μη τί άλλο επειδή, με αυτήν την οθόνη, το S8 ενθαρρύνει την χρήση του ως video player.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ