Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €549,00

Εταιρία: Honor
Διανομή: Honor Greece

Να και κάτι... ασυνήθιστο: δεν είναι συχνό φαινόμενο οι δημοσιογράφοι να αξιολογούν μία συσκευή "επανεκκίνησης", κατά μία έννοια - γιατί, από πολλές απόψεις, αυτό ακριβώς είναι το Honor 50: το smartphone εκείνο που σηματοδοτεί την επιστροφή της Honor στην ευρωπαϊκή αγορά μετά την ανεξαρτητοποίησή της από την Huawei. Είναι μία συσκευή "επανεκκίνησης" με την αποστολή να κεντρίσει εκ νέου το ενδιαφέρον των καταναλωτών, κάνοντας αυτό το οποίο η Honor πάντοτε έκανε πάρα πολύ καλά: προσφέροντας ως κινητό πολύ περισσότερα από αυτά που θα περίμενε κανείς για το κόστος του. Ποιές είναι οι εντυπώσεις μας από την χρήση του;

Αν οι συνολικές μας εντυπώσεις κρίνονταν μόνο από εκείνες που δημιουργεί η πρώτη επαφή με το Honor 50 - ο σχεδιασμός του, τα υλικά και η κατασκευή του - τότε η συσκευή αυτή θα τις κέρδιζε με άνεση μεγάλη. Τα καλύτερα κινητά της Honor απέπνεαν πάντοτε την αίσθηση του premium αλλά το συγκεκριμένο... ακόμη περισσότερο: είναι ένας ποιοτικός συνδυασμός γυαλιού και μεταλλικού σκελετού καλοζυγισμένου, λεπτού, με απρόσμενα μικρό βάρος, που είναι άνετος στο κράτημα και στην χρήση παρά τις στρογγυλεμένες ακμές στα πλάγια του. Αυτές οι στρογγυλεμένες ακμές μπορεί να μην αρέσουν σε όλους - όπως συμβαίνει και με μοντέλα άλλων κατασκευαστών - καθώς τείνουν να δίνουν την εντύπωση πως το περιεχόμενο που απεικονίζεται "κυλά προς τα κάτω" στις άκρες της οθόνης, όμως είναι κάτι που συνηθίζεται πάρα πολύ γρήγορα.

Μιλώντας, δε, γι' αυτήν την οθόνη: είναι υπέροχη, τεχνολογίας OLED και διαγωνίου 6.75 ιντσών, με ελάχιστο πλαίσιο και μία πολύ μικρή οπή για την κάμερα της πρόσοψης (η οποία δεν αποσπά σχεδόν ποτέ την προσοχή από ο,τιδήποτε απεικονίζεται ανά πάσα στιγμή). Η οθόνη αυτή όχι μόνο προσφέρει άψογη απόδοση του μαύρου και ζωηρά, πειστικά χρώματα, όχι μόνο είναι αρκετά υψηλής ανάλυσης για οποιαδήποτε χρήση, αλλά είναι επαρκώς φωτεινή για άνετη χρήση στο φως του ήλιου και προσφέρει σάρωση σε ρυθμό "έως και" 120 Hz (αφού η συσκευή προσαρμόζει τον αριθμό των Hz στο είδος του περιεχομένου που προβάλλεται κάθε φορά).

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που πανελάχιστα άλλα smartphones σε αυτήν την ζώνη κόστους προσφέρουν αυτήν την στιγμή και καθιστά την κίνηση οποιουδήποτε είδους, από το scrolling στα apps των κοινωνικών δικτύων και τις σελίδες ων sites μέχρι την προβολή video ή τον έλεγχο μέσα σε games ομαλότερα από ποτέ. Χάρις στον μηχανισμό προσαρμογής του ρυθμού ανανέωσης, δε, η χρήση της οθόνης σε "υψηλά" Hz δεν δείχνει να έχει αρνητική επιρροή στην αυτονομία του Honor 50 - σε αντίθεση με άλλα smartphones που μπορούμε να σκεφτούμε - οπότε δεν υπάρχει στην ουσία λόγος να εμμείνει κανείς στα συνήθη 60 Hz για λόγους εξοικονόμησης μπαταρίας.

Ένας τομέας του Honor 50 στον οποίο έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση η κατασκευάστριά του είναι ο φωτογραφικός, αλλά... πρέπει να δώσουμε με την σειρά μας σημασία σε ορισμένες λεπτομέρειες έτσι ώστε το κοινό να γνωρίζει όλα όσα χρειάζεται γι' αυτόν. Η προδιαγραφή "highlight" του συγκεκριμένου μοντέλου είναι φυσικά ο αισθητήρας των 108 Megapixels στον οποίο στηρίζεται η κύρια κάμερα: είναι όντως "πολλά τα MP", καθώς μόνο κινητά που κοστίζουν τα διπλάσια χρήματα προσφέρουν αντίστοιχη κάμερα - κοινώς, είναι σημαντικό "όπλο" του Honor 50 θεωρητικά.

Η πράξη, ωστόσο, διαφέρει σε έναν βαθμό από την θεωρία. Οι φωτογραφίες που το κινητό της Honor συλλαμβάνει στα 108 Megapixels - μέσω της ειδικής επιλογής "High Res" στο φωτογραφικό του app - δεν χαρακτηρίζονται από το επίπεδο της λεπτομέρειας που περιμένει κανείς από ανάλυση τόσο απίθανα υψηλή. Είναι φυσικά τεράστιες (μεγέθους 12032x9024 pixels και γύρω στα 20 MB η κάθε μία), κάτι εξαιρετικά χρήσιμο σε περιπτώσεις που μπορεί να γίνει προσεκτική φωτογράφιση, σε ευνοϊκές συνθήκες φωτισμού, και επεξεργασία της φωτογραφίας σε υπολογιστή στην συνέχεια. Όμως ο πιο πολύς κόσμος δεν θα χρησιμοποιήσει την κύρια κάμερα έτσι. O αισθητήρας των 108 Megapixels σημαίνει πως το Honor 50 μπορεί να "συνδυάσει" πάρα πολλά pixels ώστε να δημιουργήσει λιγότερα αλλά υψηλότερης ποιότητας (9:1 pixel binning) σε φωτογραφίες των 12 Megapixel που προσφέρουν πολύ περισσότερη λεπτομέρεια από αυτήν που θα είχαν αν προέρχονταν από αισθητήρα των 12 Megapixel εξ αρχής.

Αυτό ναι, αποδεικνύεται όντως στην πράξη: οι "κανονικές" φωτογραφίες της κύριας κάμερας του Honor 50 είναι φωτεινές, καθαρές, με φυσικά χρώματα και υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας κάτω από οποιεσδήποτε σχεδόν συνθήκες φωτισμού. Σε κακές συνθήκες φωτογράφισης, όπως π.χ. το σούρουπο ή σε χαμηλό φωτισμό γενικότερα, το κινητό της Honor συχνά δεν προσφέρει τα αναμενόμενα - δεν υπάρχει αρκετό φως ώστε ο υψηλής ανάλυσης αισθητήρας να συνδυάσει τα pixels αποδοτικά - αλλά εκεί βοηθά πάρα πολύ και επιλύει όλα τα προβλήματα η επιλογή της λειτουργίας Night Mode (την οποία πρέπει να κάνει όμως ο ίδιος ο χρήστης). Οι βραδυνές φωτογραφίες με αυτόν τον τρόπο εντυπωσιάζουν, αν και η επεξεργασία με Η/Υ τις αναδεικνύει όσο τούς αξίζει. Το Honor 50 προσφέρει πολλές επιλογές κατά την φωτογράφηση, ειδικά μέσω της λειτουργίας Pro Mode, και οι έμπειροι χρήστες θα αξιοποιήσουν πολλές από αυτές με άνεση. Το app της Honor τείνει ενίοτε να υπεροξύνει τις φωτογραφίες - και δεν θα ήταν άσχημα αν η συμπίεση κατά JPEG ήταν μικρότερη κατά τι - αλλά, δίχως αμφιβολία, η κύρια κάμερα του Honor 50 είναι σε θέση να αποδώσει υψηλής ποιότητας αποτελέσματα συνολικά.

Δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι αντίστοιχο με την ίδια ευκολία και για τις άλλες τρεις κάμερες της τετραπλής διάταξης στο πίσω μέρος του Honor 50. Η κάμερα Ultrawide είναι βασισμένη σε αισθητήρα των 8 Megapixel, κάτι όχι κακό από μόνο του, όμως η ποιότητα των φωτογραφιών δεν πλησιάζει καν αυτήν των αντίστοιχων της κύριας κάμερας σε λεπτομέρεια και χρωματική απόδοση. Οι άλλες δύο κάμερες, η Macro και η Bokeh, βασίζονται σε αισθητήρες των 2 Megapixel και η χρησιμότητά τους είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη. Απρόσμενα υψηλής ποιότητας, ωστόσο, είναι η selfie camera στην πρόσοψη του κινητού: αυτή βασίζεται σε αισθητήρα των 32 Megapixels, αξιοποιεί πολύ περισσότερο φως και οι φωτογραφίες που προσφέρει είναι εντυπωσιακά λεπτομερείς, αλλά και χρωματικά σωστές στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Είναι σαφέστατα μία από τις καλύτερες κάμερες selfie στην αγορά αυτήν την στιγμή και ένας από τους λόγους για τον οποίο η Honor μπορεί να υποστηρίξει πως το νέο της κινητό είναι καλή επιλογή για τους photo/video bloggers και άλλους ψηφιακούς δημιουργούς.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ