ΓΕΡΜΑΝΟΣ Smart Home: όχι... στο μέλλον, σήμερα!

Η μεγαλύτερη ποικιλία λύσεων για ένα ολοκληρωμένο "έξυπνο σπίτι", αλλά και πλήρης υποστήριξη για το καταναλωτικό κοινό

Έτσι είναι το μέλλον, μερικές φορές, στον κόσμο της τεχνολογίας: έρχεται σιγά-σιγά, αθόρυβα, αλλά μια μέρα είναι εδώ, διαθέσιμο σε όλους χωρίς να... χρειαστούν τόσα χρόνια όσα όλοι νόμιζαν τελικά! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έννοια του "έξυπνου σπιτιού" (smart home), την οποία συζητούσαμε μεν από την περασμένη δεκαετία, μα στην πράξη διάφορα τεχνικά θέματα την εμπόδιζαν να καθιερωθεί στην αγορά και πολλοί θεωρούσαν πως ανήκει στις... ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Σ' εκείνα τα πράγματα που θα έλθουν "κάποτε". Όμως ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ μπορεί να αποδείξει πως το "έξυπνο σπίτι" είναι στην διάθεση οποιουδήποτε σήμερα, αρκεί να προμηθευτεί τις κατάλληλες συσκευές που θα επιτρέψουν σε πάρα πολλές από τις καθημερινές οικιακές λειτουργίες να ελέγχονται εύκολα, γρήγορα και περισσότερο ευέλικτα από ποτέ.

Γιατί "έξυπνο σπίτι"; Γιατί η άνεση, η ευκολία, η ασφάλεια και η εξοικονόμηση ρεύματος είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει. Με εξοπλισμό ειδικά σχεδιασμένο για χρήση σε smart home, μπορεί κάποιος να ελέγχει πολλές από τις οικιακές συσκευές του από μακριά (με το smartphone ή το tablet του) διευκολύνοντας έτσι σημαντικά την καθημερινότητά του. Έχοντας άλλωστε φροντίσει να έχει στην διάθεσή του γρήγορη κι αξιόπιστη σύνδεση με το Internet μέσω WiFi - απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή λειτουργία ενός smart home - μπορεί να οργανώσει όλες τις "έξυπνες συσκευές" που θα επιλέξει με τέτοιο τρόπο, ώστε να απολαμβάνει την μέγιστη δυνατή ευελιξία στην διαχείρισή τους, είτε βρίσκεται μέσα στο σπίτι, είτε έξω από αυτό.

Ξεκινώντας από τα... απλά και καθημερινά - αυτά που κάνουν την ζωή σε ένα σύγχρονο smart home περισσότερο άνετη - ο καταναλωτής μπορεί να εκτελεί μεγάλη γκάμα από ενέργειες απευθείας από το κινητό του. Μπορεί, για παράδειγμα, να κατεβάσει όλα τα ρολά του σπιτιού από τον καναπέ του, να ανάψει ή να κλείσει τα φώτα στο δωμάτιο όπου βρίσκεται ή σε οποιοδήποτε άλλο εντός οικίας, να ρυθμίσει την φωτεινότητα ή το χρώμα των φώτων αυτών, να δυναμώσει ή να χαμηλώσει την ένταση στο ηχοσύστημα ή στο home cinema, να ρυθμίσει τον θερμοστάτη ή το κλιματιστικό... η λίστα με τα "βασικά" είναι μεγάλη.

Η άνεση και η ευελιξία, ωστόσο, χαρακτηρίζουν και άλλες επιλογές που έχει ο κάτοικος ενός smart home, περισσότερο εξελιγμένες. Αυτός μπορεί, για παράδειγμα, να σκουπίσει το πάτωμα του σπιτιού με σκούπα-ρομπότ ενώ δεν είναι ο ίδιος εκεί, να ταΐσει τα κατοικίδιά του από απόσταση με αυτόματες ταΐστρες ή να εντοπίσει τη θέση αντικειμένων εντός σπιτιού μέσω GPS. Χάρις στην υποδομή και τους αυτοματισμούς που προσφέρει, δε, ένα "έξυπνο σπίτι", ο κάτοχός του μπορεί με το απλό πάτημα ενός κουμπιού στο smartphone του να ανοιγοκλείνει πολλές από τις ηλεκτρικές συσκευές του.

Ένας άλλος σημαντικός τομέας στον οποίο το περιβάλλον ενός σύγχρονου smart home μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ είναι αυτός της ασφάλειας. Ένα "έξυπνο σπίτι" που έχει μελετηθεί και διαμορφωθεί με αυτό το κριτήριο "ξέρει" πώς να παραμένει θωρακισμένο, εσωτερικά και εξωτερικά. Οι κάμερες, οι αισθητήρες, οι συναγερμοί, τα ψηφιακά κουδούνια με κάμερα και αποθηκευτικό χώρο για φωτογραφίες ή video, οι ηλεκτρονικές κλειδαριές ή τα προηγμένα θυροτηλέφωνα είναι μια πολύ καλή εγγύηση για την προστασία των αγαπημένων προσώπων ενός κατοίκου smart home, αλλά και του χώρου του αυτού καθ' αυτού.

Όλες οι παραπάνω συσκευές μπορούν να ρυθμιστούν έτσι ώστε να ενημερώνουν με ειδοποιήσεις στο κινητό και να παρέχουν live video και ήχο από οποιονδήποτε οικιακό χώρο μέσω Internet, για οποιαδήποτε κίνηση, τη στιγμή που συμβαίνει, παρέχοντας στον κάτοικο ενός smart home πλήρη εικόνα του σπιτιού του όταν ο ίδιος δεν είναι εκεί.

Εξαιρετικής σημασίας, άλλωστε, στις μέρες μας είναι και το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς σχετίζεται άμεσα με την κατανάλωση ρεύματος και τα σχετικά κόστη. Ένα smart home μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ και εδώ: χρησιμοποιώντας μεγάλη γκάμα βοηθητικών συσκευών όπως έξυπνους θερμοστάτες, έξυπνα πολύπριζα, ασύρματους διακόπτες κλπ. ο κάτοικος ενός "έξυπνου σπιτιού" μπορεί να ρυθμίσει λεπτομερώς την λειτουργία και άρα την ενέργεια που καταναλώνουν οι μεγαλύτερες, περισσότερο ενεργοβόρες συσκευές του, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ρεύματος και αντίστοιχα τα έξοδά του.

Όλα όσα χρειάζονται οι καταναλωτές για ν' αξιοποιήσουν τις ανέσεις και τις δυνατότητες ενός σύγχρονου smart home βρίσκονται στον ΓΕΡΜΑΝΟ. Εκεί θα βρει κανείς την μεγαλύτερη ποικιλία έξυπνων οικιακών συσκευών, από κορυφαία brands, σε προσιτές τιμές, για να επιλέξει εκείνες που ταιριάζουν πιο πολύ στις ανάγκες του. Στο πλευρό του άλλωστε βρίσκονται και οι Tech Experts: οι ειδικοί που αναλαμβάνουν τη μελέτη του χώρου, την εγκατάσταση, την συνδεσιμότητα και την ρύθμιση όλων αυτών των συσκευών, ώστε να συνεργάζονται άψογα. Με την σωστή επιλογή συσκευών και την διασύνδεσή τους, το smart home δεν είναι πια "το σπίτι του μέλλοντος": είναι εδώ και είναι για όλους. Και αφού μπορείς να είσαι... smart σήμερα, γιατί να μην; Ε, μα ναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ