Samsung Galaxy S22 Plus

Εξελικτική έκδοση, κορυφαία συσκευή, ασφαλής επιλογή

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €1099,00

Εταιρία: Samsung
Διανομή: Samsung Greece

Δεν είναι ακριβώς... μυστικό το γεγονός ότι η αγορά των κινητών που βασίζονται σε Android προσφέρει τεράστια γκάμα επιλογών, από τα πιο απλά μέχρι τα πλέον ισχυρά, από τα πάμφθηνα μέχρι τα ανήκουστα ακριβά, από τα πλέον συνηθισμένα μέχρι τα άκρας πολυτέλειας. Είναι όμως και μία αγορά απρόβλεπτη, άναρχη: διαφορετικοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν τα ίδια υποσυστήματα με διαφορετικά αποτελέσματα, σχεδιάζουν συσκευές βάσει διαφορετικών "μορφών" και εκδόσεων του Android με αποτέλεσμα να διαφέρει σημαντικά η εμπειρία χρήσης τους, προσφέρουν υποστήριξη που ποικίλλει σε βαθμό συχνά εξοργιστικό. Πολλά από τα παραπάνω δημιουργούν σύγχυση στους καταναλωτές. Ο μόνος κατασκευαστής που δείχνει να διαθέτει μια σταθερότητα και να προσφέρει το στοιχείο του προβλέψιμου, με την θετική έννοια, σε αυτήν την αγορά είναι η Samsung - και το Galaxy S22 Plus, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες στην ελληνική αγορά, αποδεικνύει ακριβώς αυτό.

Το νέο κινητών των Κορεατών εκφράζει γρήγορα τις εξελικτικές του διαθέσεις, καθώς ο σχεδιασμός του είναι σε πολλά πράγματα παρόμοιος με αυτόν του περσινού S21 Plus. Η χαρακτηριστική "νησίδα" του συστήματος από κάμερες που προεξέχει στο πίσω μέρος του, για παράδειγμα, είναι σχεδόν όμοια (του ίδιου χρώματος όμως με το υπόλοιπο περίβλημα αυτήν την φορά), ενώ το πλαίσιο γύρω από την οθόνη και οι πιο πολλές σχεδιαστικές γραμμές ακολουθούν την ίδια λογική. Ακόμη και στο "κράτημα" το S22 Plus αποπνέει την αίσθηση ενός S21 Plus, κάτι βέβαια διόλου αρνητικό καθώς είναι άνετο και σταθερό παρά τις στρογγυλεμένες ακμές του περιβλήματος. Η άμεσα αναγνωρίσιμη σχεδιαστική προσέγγιση που ακολουθεί η Samsung έχει πλέον τελειοποιηθεί και το S22 Plus την αντιπροσωπεύει άψογα: δεν υπάρχει κάτι ριζοσπαστικά καινούργιο, αλλά και τίποτε περιττό στο design αυτής της συσκευής.


Υπάρχουν, ωστόσο, βελτιώσεις στην ποιότητα κατασκευής: το S22 Plus στηρίζεται σε πλαίσιο φτιαγμένο από "Armour Aluminum", όπως το αποκαλεί η Samsung, καθώς και σε ενισχυμένη εκδοχή του Gorilla Glass Victus τόσο στην πρόσοψη όσο και στο πίσω μέρος του. Συνδυάζοντας αυτά τα δύο, η Samsung υπόσχεται το πλέον ανθεκτικό Galaxy S μέχρι σήμερα, κάτι από μόνο του σημαντικό. Το S22 Plus, δε, είναι ελάχιστα πιο λεπτό κι ελαφρύ από τον προκάτοχό του κι ας μην αποπνέει αυτήν την αίσθηση. Το πιθανότερο είναι πως οι καταναλωτές δεν θα είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα αν η Samsung παρέμενε με το νέο Plus στο ίδιο βάρος και πάχος συσκευής, ενσωματώνοντας παράλληλα π.χ. μεγαλύτερη μπαταρία.

Η σειρά των Galaxy S έχει να επιδείξει εδώ και χρόνια ορισμένες από τις καλύτερες οθόνες που υπάρχουν και αυτή του S22 Plus δεν αποτελεί εξαίρεση: αν και θα μπορούσε να είναι υψηλότερης ανάλυσης, αποδίδει ζωηρά αλλά ακριβή χρώματα και άψογο μαύρο, οπότε και η αντίθεση της απεικόνισης συνολικά είναι εξαιρετική. Η φωτεινότητα κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα επίσης (ειδικά αν ενεργοποιήσει κανείς μία συγκεκριμένη επιλογή), υπεραρκετή τόσο για εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Η οθόνη μπορεί να λειτουργήσει, δε, σε διάφορες ταχύτητες σάρωσης και να προσαρμόζεται δυναμικά στην εκάστοτε απαραίτητη, έτσι ώστε να εξοικονομείται ενέργεια. Η θέαση ταινιών και τηλεοπτικών σειρών με απόδοση χρώματος HDR ή η ενασχόληση με games είναι αληθινά απολαυστικές σε αυτήν την οθόνη.


Όσον αφορά στην βιομετρική ασφάλεια, η Samsung υλοποίησε ξανά τον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη και... δικαίως: είναι γρήγορος, ακριβής και εύκολος για οποιονδήποτε να εξοικειωθεί μαζί του μέσα σε λίγα λεπτά. Οι Κορεάτες προσφέρουν και μηχανισμό αναγνώρισης προσώπου, όμως το δακτυλικό αποτύπωμα εν τέλει είναι προτιμότερο στον κόσμο των κινητών με Android και στο S22 Plus λειτουργεί τέλεια. Σημαντικό είναι επίσης και το πώς η Samsung έχει συνδέσει την βιομετρική ασφάλεια με τις διάφορες λειτουργίες και υπηρεσίες που προσφέρει, όπως το "κλείδωμα" προσωπικών αρχείων (και δεδομένων γενικότερα), ψηφιακών αγορών (μέσω Samsung Pay), των δεδομένων υγείας κλπ. μέσα από το γραφικό περιβάλλον OneUI. Η ασφάλεια είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ σε συσκευές τόσο προσωπικές όσο τα smartphones και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο δημοφιλέστερος κατασκευαστής κινητών βασισμένων σε Android το αντιλαμβάνεται.

Κάτι άλλο που ελπίζαμε να δούμε στα νέα Galaxy S φέτος ήταν η βελτίωση της απόδοσης ήχου τους για μια ψυχαγωγική εμπειρία πληρέστερη συνολικά. Η υπέροχη οθόνη του S22 Plus συνοδεύεται από στεροφωνικά ηχεία, ναι, αλλά είναι περιορισμένα σε μέγεθος και δεν ακούγονται τόσο ισορροπημένα όσο θα θέλαμε. Αγγίζουν υψηλά επίπεδα έντασης (το ηχείο στο κάτω μέρος της συσκευής κατά βάση) αλλά απουσιάζει τόσο η λεπτομέρεια όσο και το "σώμα" στον παραγόμενο ήχο, παρ' ότι υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για games και Dolby Atmos σε ταινίες ή σειρές. Τα ηχεία αυτά είναι επαρκή για απλή χρήση σε καθημερινό πλαίσιο, αλλά είναι φανερό πως για τους καταναλωτές που έχουν υψηλότερες απαιτήσεις η Samsung θεωρεί καλύτερη λύση τα ακουστικά και δη τα ασύρματα. Από ορισμένες απόψεις δεν έχει άδικο, μα ο ποιοτικός ήχος δεν θα έπρεπε να θεωρείται πολυτέλεια σε συσκευές επιπέδου Galaxy S.


Νευραλγικής σημασίας ο φωτογραφικός τομέας σε τέτοιου επιπέδου κινητά, βέβαια, και με το S22 Plus η Samsung έχει κάνει φέτος όλες τις σωστές επιλογές: η διάταξη των τριών καμερών στο πίσω μέρος παραμένει, μα ο κύριος είναι πλέον ανάλυσης 50 Megapixels (εξ ορισμού συλλαμβάνει στα 12 MP αλλά υπάρχει ειδική επιλογή για τα πλήρη 50), ο τελέ προσφέρει οπτική εστίαση 3x και το λογισμικό που ελέγχει όλες τις κάμερες είναι ικανό για αισθητά καλύτερες λήψεις σε χαμηλό φωτισμό. Οι αλγόριθμοι επεξεργασίας της Samsung, που εξελίσσονται σταθερά, δείχνουν τώρα να επιλέγουν με τρόπο εξυπνότερο πού να επιτρέπουν περισσότερο φυσικά χρώματα ή που να επεμβαίνουν για ν' αναδείξουν περισσότερη λεπτομέρεια. Η κάμερα selfie στην πρόσοψη του S22 Plus είναι πανομοιότυπη με του S21 Plus, οπότε τα αποτελέσματά της είναι το ίδιο καλά με πέρυσι, προσφέροντας εξαιρετικούς χρωματικούς τόνους στα πρόσωπα και πειστικό βάθος πεδίου.

Η σύλληψη video με το S22 Plus κινείται στα ίδια εν πολλοίς επίπεδα ποιότητας. Η συσκευή αποθηκεύει υλικό σε έως και ανάλυση 8K στα 24 καρέ, μα οι πιο πολλοί καταναλωτές θα αξιοποιούν (και για λόγους εξοικονόμησης αποθηκευτικού χώρου...) την επιλογή των 4Κ στα 60 καρέ, η οποία είναι διαθέσιμη φέτος και στις τέσσερις κάμερες. Η κύρια προσφέρει βέβαια τα καλύτερα, περισσότερο διαυγή αποτελέσματα, όμως και οι άλλες δύο δεν απέχουν πολύ από αυτήν - ειδικά η τελέ, η οποία συλλαμβάνει απίθανα καλό υλικό ακόμη και λειτουργώντας στην εστίαση 3x. Η κάμερα selfie παράγει επίσης άνετα αξιοποιήσιμο υλικό, ενώ ο μηχανισμός σταθεροποίησης λειτουργεί σωστά σε όλες τις κάμερες. Σε χαμηλό φωτισμό η κύρια κάμερα παραμένει προτιμότερη. Όσοι και όσες συλλαμβάνουν συχνά video με το κινητό τους θα διαπιστώσουν πως το S22 Plus παράγει σταθερής, δεδομένης ποιότητας υλικό χωρίς... δυσάρεστες εκπλήξεις - κάτι πάντοτε θετικό προφανώς.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ