Naenka Runner Pro

Ασύρματα ακουστικά, αλλά... όχι όπως τα άλλα

Είδος: Αξεσουάρ
Τιμή: €110,00

Εταιρία: Naenka
Διανομή: Naenka

Εν έτει 2021 και μετά από εξελικτή πορεία πενταετίας το λιγότερο, τα ασύρματα ακουστικά μόνο ως απλή υποκατηγορία της γενικής των ακουστικών δεν λογίζονται πλέον: προσφέρονται και τα ίδια σε πολλούς διαφορετικούς τύπους, προορισμένα για διαφορετικά σενάρια χρήσης. Μία τεχνολογία ωστόσο που δεν έχουν αξιοποιήσει παρά ελάχιστα ως τώρα είναι αυτή της οστικής μετάδοσης (bone conduction) που... "ακούγεται" όλο και συχνότερα τελευταία. Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε ένα ζευγάρι ακουστικών των οποίων η λειτουργία βασίζεται στην οστική μετάδοση, τα Naenka Runner Pro - ποιές είναι λοιπόν οι πρακτικές μας εντυπώσεις από αυτά;

Από τα πρώτα λεπτά επαφής με τα Runner Pro γίνεται αντιληπτό πως... δεν πρόκειται για συνηθισμένα ακουστικά: ούτε τα τυπικά τμήματα που εφαρμόζουν έξω από τα αυτιά του ακροατή φέρουν, ούτε οι απολήξεις τους - δύο μικρές επίπεδες επιφάνειες - προορίζονται για το εσωτερικό των αυτιών του. Πώς λειτουργούν λοιπόν; Η οστική μετάδοση ήχου βασίζεται στις μικροδονήσεις - αυτές όμως δεν μεταφέρονται στο τύμπανο μέσω του αέρα της ακουστικής κοιλότητας, μα απευθείας στο κοχλικό νεύρο μέσα απ' τα οστά του κρανίου. Η τεχνολογία αυτή είχε σχεδιαστεί για να βοηθά ανθρώπους με ακουστικά προβλήματα, γρήγορα όμως έγινε σαφές πως η εφαρμογή της αφορά και το ευρύτερο κοινό καθώς έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα.


Στην φροντισμένη συσκευασία των Naenka Runner Pro βρίσκεται το προϊόν, το απαραίτητο καλώδιο φόρτισης (μαγνητικής επαφής), καθώς κι ένα ζευγάρι ωτασπίδες (δεν είναι απαραίτητες για την λειτουργία των ακουστικών αλλά βοηθούν στην χρήση τους π.χ. μέσα στο νερό). Τα Runner Pro είναι ποιοτικά κατασκευασμένα, από σκληρό κι ανθεκτικό μαύρο ματ πλαστικό που λυγίζει σε εκπληκτικό βαθμό αλλά δεν σπάει. Είναι εξαιρετικά ελαφριά (συνολικό βάρος 35 γραμμάρια!) και εύκολο να φορεθούν - το συνδετικό τους τμήμα που περνά πίσω από τον λαιμό καταλήγει πάντως σε διαφορετικά ύψη ανάλογα με την τοποθέτηση των επιφανειών μικροδόνησης και το σχήμα του κεφαλιού, οπότε η εφαρμογή τους ποικίλει κατά τι από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Στις δοκιμές μας δεν αισθανθήκαμε δυσάρεστη πίεση στο σημείο επαφής των επιφανειών μικροδόνησης με το κρανίο, ούτε στο σημείο επαφής πίσω στον λαιμό - η μόνη ενόχληση, μετά από τέσσερις ή πέντε ώρες συνεχούς χρήσης όμως, προέκυπτε από το πλαστικό που στερεώνεται πίσω από το αυτί, στο μαλακό τμήμα του πτερυγίου. Τις πιο πολλές φορές μια μικρή μετατόπιση ήταν αρκετή για να συνεχίσουμε την ακρόαση, άλλοι χρήστες του Runner Pro μπορεί να μην έχουν καν το συγκεκριμένο θέμα και, σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι να μην το αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές στους οποίους απευθύνονται ουσιαστικά τα ακουστικά της Naenka, όσους δηλαδή αθλούνται τακτικά - καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιο μία προπόνηση να διαρκεί πάνω από 3-4 ώρες.


Στις συνθήκες αυτές χρήσης για τις οποίες είναι σχεδιασμένα τα Runner Pro - για έντονο βάδισμα, τρέξιμο, ποδήλατο και σωματική εξάσκηση γενικότερα - τα ακουστικά δεν γλίστρησαν ποτέ από την θέση τους παρά τον ιδρώτα, κάτι που δεν μπορούμε να πούμε για άλλα αθλητικά προϊόντα του είδους που έχουμε δοκιμάσει. Τα τρία πλήκτρα που φέρουν στην δεξιά τους πλευρά αναλαμβάνουν όλες τις λειτουργίες που μπορεί να ζητήσει κανείς με συνδυασμό τους ή παρατεταμένο πάτημα, από τον έλεγχο της μουσικής μέχρι την λήψη κλήσεων και την χρήση φωνητικής βοηθούν (σε συνεργασία με κινητά προφανώς). Υπάρχουν ακουστικά που προσφέρουν πιο πολλές λειτουργίες αλλά για την χρήση σε σπορ η Naenka έχει εστιάσει στις βασικές και σωστά.

Η συνεργασία των Runner Pro με τα κινητά γίνεται πανεύκολα και αξιόπιστα μέσω Bluetooth 5 και σε απόσταση ακόμη μεγαλύτερη των δέκα μέτρων που αναφέρει ο κατασκευαστής. Πολύ σημαντικό, δε, θεωρούμε το γεγονός ότι, απλώς για να ακούσει μουσική όσο αθλείται, ο κάτοχος των ακουστικών αυτών δεν χρειάζεται να έχει και δεύτερη συσκευή μαζί του, όπως smartphone ή MP3 player, καθώς τα ίδια τα ακουστικά φέρουν αποθηκευτικό χώρο 8GB κι αναλαμβάνουν την αναπαραγωγή μουσικών αρχείων απευθείας. Υποστηρίζονται όλοι οι δημοφιλείς τύποι αρχείων, από MP3, WMA και WAV μέχρι APE ή FLAC, ενώ η μεταφορά τους στα ακουστικά γίνεται πανεύκολα καθώς οι Η/Υ με Windows ή macOS τα αναγνωρίζουν σαν USB stick μόλις συνδεθούν με αυτούς.

Σε αυτήν την κατάσταση λειτουργίας, δηλαδή της αναπαραγωγής μουσικής από τον αποθηκευτικό τους χώρο, τα Runner Pro αγγίζουν όντως την αυτονομία των 6 ωρών που αναγράφει η Naenka - δεν είναι η υψηλότερη που υπάρχει μα και πάλι επαρκής για οποιαδήποτε προπόνηση. Χρησιμοποιώντας την ασύρματη διασύνδεση μέσω Bluetooth η αυτονομία αυτή μειώνεται στις 5 ώρες περίπου ανάλογα με την ένταση ήχου που χρησιμοποιείται (υπενθυμίζουμε πως τα ακουστικά αυτά λειτουργούν με μικροδονήσεις). Συν τοις άλλοις, τα Runner Pro είναι αδιάβροχα: όχι απλώς "ανθεκτικά στο νερό", αλλά απολύτως αδιάβροχα αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πισίνα ή στην θάλασσα κανονικά. Δεν υπάρχουν πολλά ασύρματα ακουστικά με τα οποία μπορεί να κάνει κανείς... βουτιές ακούγοντας μουσική!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ