Samsung Galaxy S8

Όχι τέλειο, μα άκρως εντυπωσιακό

Στην λειτουργία του τόσο σε τυπικό πλαίσιο με τα "απλά και καθημερινά", όσο και ως media player και παράλληλα σε απαιτητικά games, το Galaxy S8 απέδωσε ακριβώς όπως περιμέναμε: σε κορυφαίο επίπεδο. Στα games και το video προκύπτει και πάλι το θέμα των διαφορετικών αναλογιών οθόνης και ομολογούμε πως σε αυτά είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι για την υποστήριξη του S8 απ' ότι σε apps τύπου π.χ. Twitter ή Facebook, όμως θα μάς δικαιώσει ή διαψεύσει ο χρόνος σε αυτό. Στον τομέα των επιδόσεων αυτών καθ' αυτών, όμως, ο νέος επεξεργαστής Exynos 8895 και τα 4 GB μνήμης λειτουργίας είναι συνδυασμός που δεν... προβληματίζεται με κανέναν τρόπο. Η Samsung δείχνει να έχει κάνει καλύτερη δουλειά και στην βελτιστοποίηση του δικού της γραφικού περιβάλλοντος (απλουστευμένο σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν), καθώς εκλείπουν εκείνες οι εκνευριστικές αναίτιες "παύσεις" του παρελθόντος και η χρήση του Android 7 είναι ομαλή πρακτικά όσο αυτή του iOS 10 στα νεότερα iPhone.

Στην χρήση του ως κινητό αυτό καθ' αυτό το Galaxy S8 δημιουργεί άριστες εντυπώσεις. Στις κλήσεις ο ήχος είναι καθαρός και χωρίς διακοπές ή καθυστερήσεις, η σύνδεση με το Internet ήταν οπουδήποτε κι αν δοκιμάσαμε από καλή έως πολύ καλή - κάναμε τις δοκιμές μας στο δίκτυο 4G/LTE+ της COSMOTE - και στην μεταφορά δεδομένων καταγράψαμε ταχύτητες της τάξης των 130-150 Mbps σε ορισμένες περιπτώσεις. Το νέο Galaxy S, μάλιστα, είναι από τα ελάχιστα μέχρι στιγμής κινητά στην Ελλάδα που υποστηρίζει την υπηρεσία WiFi Calling: αυτή επιτρέπει στους πελάτες κινητής τηλεφωνίας COSMOTE να παραμένουν σ' επαφή με το δίκτυό της ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση. Οι συνδρομητές της με πρόγραμμα χρήσης δεδομένων 4G μπορούν να πραγματοποιούν και να δέχονται κλήσεις και SMS έστω κι αν η λήψη σήματος όπου βρίσκονται είναι ασθενής, αξιοποιώντας οποιοδήποτε κοντινό σημείο πρόσβασης δικτύου WiFi. Η μετάβαση από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 4G στο δίκτυο WiFi γίνεται αυτόματα, ανεξάρτητα από τον πάροχο και τον κάτοχο του δικτύου WiFi.


Κατά τη διάρκεια της δοκιμής του Galaxy S8 τουλάχιστον εμείς δεν διαπιστώσαμε τα πιο πολλά από τα προβλήματα που έχουν αναφερθεί στο Web για την συσκευή - τις ξαφνικές επανεκκινήσεις, την παύση απόδοσης του ήχου ανεξήγητα, την τακτική απώλεια σύνδεσης Wi-Fi κλπ. - ενώ για την κάπως κοκκινωπή απόχρωση στην απόδοση των χρωμάτων της οθόνης του, που επίσης είχε εκληφθεί ως πρόβλημα, η Samsung τις ημέρες που το δοκιμάζαμε προσέφερε σχετική ενημέρωση λογισμικού η οποία το αντιμετωπίζει στις σχετικές ρυθμίσεις. Διαπιστώσαμε όμως πως το κινητό της Samsung είχε την τάση να θερμαίνεται δίχως προφανή λόγο ενίοτε (πιο πολύ δηλαδή απ' όσο θα εξηγούσε η χρήση που κάναμε εκείνη τη στιγμή), ενώ μεγαλύτερη επίπτωση στην αυτονομία του απ' ότι περιμέναμε έχει και η λειτουργία μόνιμης προβολής κάποιων πληροφοριών στην οθόνη του S8 όταν είναι σε κατάσταση αναμονής. Μιλώντας για αυτονομία, με "κανονική" χρήση θεωρούμε δύσκολο να προσφέρει πλήρη εργασιακή μέρα τo νέο Galaxy S στον περισσότερο κόσμο - ειδικά αν η οθόνη ρυθμιστεί στην πλήρη της ανάλυση.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, η εντύπωση που αποκομίζει κανείς κατά την πρώτη ημέρα χρήσης του Galaxy S8 είναι και η σωστή: υπάρχουν στοιχεία του που θα μπορούσαν να είναι σαφώς καλύτερα, ναι, και επιλογές που θα μπορούσε να είχε κάνει η Samsung περισσότερο εύστοχες. Αλλά η όψη, αίσθηση και ενασχόληση με ένα smartphone τόσο προσεγμένο υπενθυμίζει με ευκολία στον καθένα ότι το S8 αντισταθμίζει (και με το παραπάνω) τις όποιες αδυναμίες όντας πανέμορφο και πανίσχυρο με οποιαδήποτε μέτρα και σταθμά. Η προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης των €929 υπενθυμίζει, φυσικά, με τη σειρά της πως το κορυφαίο μέχρι στιγμής smartphone των Κορεατών είναι αυστηρά "για τους έχοντες" - και, όπως κάθε χρόνο, δεν είμαστε βέβαιοι πως αυτή η διόλου ευκαταφρόνητη τιμή υψηλή τιμή το τοποθετεί σε αξιόμαχη θέση απέναντι στον μεγάλο του αντίπαλο, το iPhone 7/7 Plus, το οποίο είναι επίσης άριστο έχοντας παράλληλα το πλεονέκτημα των υψηλότερης ποιότητας apps και του αρτιότερου οικοσυστήματος περιφερειακών και αξεσουάρ. Στον κόσμο του Android το S8 είναι όμως αυτή τη στιγμή δίχως αντίπαλο. Θα παραμείνει μέχρι το φθινόπωρο και το Note 7; Ίδωμεν!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ