Lanmodo Vast Pro

Για ασφαλέστερη οδήγηση, κάνει την νύχτα... μέρα

Είδος: Αξεσουάρ
Τιμή: €249,00

Εταιρία: Lanmodo
Διανομή: Lanmodo

Τα καταναλωτικά αυτοκίνητα έχουν σημειώσει στο θέμα της ασφάλειας σημαντική πρόοδο την τελευταία δεκαετία. Πολλά βοηθητικά υποσυστήματα που κάποτε βρίσκονταν μόνο σε πανάκριβα οχήματα έχουν πλέον καθιερωθεί ως στάνταρ, ενώ βασικού επιπέδου ενσωματωμένοι Η/Υ ελέγχουν πολλά από όσα κάποτε θα έπρεπε να επιβλέπει ο οδηγός. Κάτι στο οποίο δεν μπορούν να βοηθήσουν, ωστόσο, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων είναι οι συνθήκες οδήγησης και η κατάσταση των δρόμων που έχουν να αντιμετωπίσουν συχνά οι πελάτες τους - και οι δύο παράγοντες ενίοτε εξαιρετικά προβληματικοί (και στην Ελλάδα). Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει, ωστόσο, η Vast Pro της Lanmodo, την οποία είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε πρόσφατα.

Η Vast Pro είναι μία κάμερα-αξεσουάρ (after-market dashcam) που μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε αυτοκίνητο και να βοηθήσει σημαντικά τον οδηγό στην θέαση του δρόμου κάτω από αντίξοες συνθήκες, προσφέροντας παράλληλα και ορισμένες σαφώς χρήσιμες exra λειτουργίες. Τέτοιου τύπου προϊόντα υπάρχουν στην αγορά εδώ και πολύ καιρό, βέβαια, αλλά η Vast Pro χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα πλεονεκτήματα που την καθιστούν εξαιρετικά ελκυστική για το κόστος της.


H συσκευασία του προϊόντος περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεται κανείς για να το αξιοποιήσει: την ίδια την κάμερα, τα καλώδια σύνδεσης για την τροφοδοσία, μία βάση και ένα στήριγμα παρμπρίζ, ευμεγέθη κάρτα μνήμης microSD και περιφερειακό USB ανάγνωσής της, ακόμη και... κατσαβίδι για την τοποθέτηση (!). H τελευταία μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε απλώς στηρίζοντας την βάση στο πάνω μέρος του ταμπλώ του αυτοκινήτου (συγκρατείται με ειδική κολλητική επιφάνεια ιδιαίτερα σταθερή), είτε χρησιμοποιώντας το στήριγμα που την "κολλά" στο παρμπρίζ ψηλότερα.

Συνδέοντας και τα καλώδια φόρτισης (είτε στην υποδοχή των 12V/24V είτε στην υποδοχή σύνδεσης με τα διαγνωστικά του αυτοκινήτου) μπορεί να ενεργοποιήσει κανείς την Vast Pro και να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την λειτουργία της. Οι επιλογές είναι αρκετές και ικανοποιητικές, οι πιο σημαντικές ωστόσο αφορούν στην σύλληψη ήχου κατά την διάρκεια της εγγραφής video και την χρονική διάρκεια αυτής της εγγραφής (η κάμερα μπορεί να εγγράφει συνεχώς και όταν τελειώνει ο αποθηκευτικός χώρος της κάρτας μνήμης απλώς να σβήνει το παλαιότερο αρχείο για να αποθηκεύει το νεότερο). Όταν γίνουν και αυτές οι ρυθμίσεις, έρχεται η ώρα της οδήγησης... η οποία με την Vast Pro δεν γίνεται μόνο ευκολότερη, γίνεται και διασκεδαστική!


Καθώς η δοκιμή της Vast Pro έγινε σε συνθήκες πανδημίας και lockdown δεν ήταν εύκολο να αναπαραχθούν όλες ακριβώς οι αντίξοες συνθήκες οδήγησης που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς, όμως είχαμε την ευκαιρία να την δούμε σε λειτουργία το λιγότερο σε τρεις: με οδήγηση σε κακοφωτισμένο δρόμο, σε λεωφόρο με ψιλόβροχο και σε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι. Η πρόταση της Lanmodo στην πράξη προσφέρει αυτό ακριβώς που υπόσχεται: με την χρήση του συστήματός της "νυχτερινής όρασης" (που αξιοποιεί τα φώτα του αυτοκινήτου μεν αλλά περισσότερο αποτελεσματικά από τα μάτια του οδηγού), προσφέρει στην οθόνη κατά πολύ καθαρότερη, σαφέστερη εικόνα του δρόμου μπροστά από το όχημα από αυτήν που ο οδηγός έχει "κανονικά" μέσα από το παρπρίζ.

Η απόσταση που μπορεί να καλύψει αυτή η "νυχτερινή όραση" είναι εντυπωσιακά μεγάλη. Ενώ τα φώτα σχεδόν όλων των αυτοκινήτων καλύπτουν ο,τιδήποτε ανάμεσα στα 50 και τα 100 μέτρα, η Lanmodo υποστηρίζει πως η Vast Pro μπορεί να "δει" μέχρι και 300 μέτρα μακριά για να απεικονίσει τί βρίσκεται παρακάτω στον δρόμο όπου κινείται το όχημα. Η εικόνα είναι έγχρωμη και αποδίδεται σε πραγματικό χρόνο με απρόσμενη λεπτομέρεια - όσον αφορά, δε, στην απόσταση που καλύπτει αυτήν καθ' αυτήν, ακόμη και 300 μέτρα να μην είναι, είναι σίγουρα διπλάσια από αυτήν που καλύπτουν οι προβολείς του οχήματος στην υψηλότερη "σκάλα" τους. Πιθανότατα παραπάνω.


Αυτό στην πράξη σημαίνει πως ο κάτοχος μιας Vast Pro έχει πολύ περισσότερο διαθέσιμο χρόνο αντίδρασης σε αντίξοες συνθήκες οδήγησης - σε κακό φωτισμό, ομίχλη, βροχή, χιόνι και συνδυασμούς τους - απ' ότι ένας οδηγός που απλώς βλέπει μέσα από το παρμπρίζ με τα φώτα του αυτοκινήτου. Με δεδομένο το γεγονός ότι ακόμη και 2-3 δευτερόλεπτα μπορούν να "κάνουν την διαφορά" ανάμεσα στο να αποφύγει κανείς ένα ατύχημα ή δυστύχημα και να το πάθει, τα 8-10 δευτερόλεπτα παραπάνω που η Lanmodo υποστηρίζει πως προσφέρονται ως χρόνος αντίδρασης στον οδηγό είναι ευπρόσδεκτα όσο και σημαντικά, καθιστώντας την οδήγηση σαφώς ασφαλέστερη.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ