Τα σουξέ των Εξαρχείων

Παλιά και νέα σποτ που κάνουν τη διαφορά στην -από κάθε άποψη- πιο πολυσυζητημένη αθηναϊκή γειτονιά.

Μπαρ, εστιατόρια και μαγαζιά στα Εξάρχεια

Όταν η κουβέντα πηγαίνει στα Εξάρχεια, πολλά επίθετα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Θα περιοριστώ στο "ενδιαφέροντα" για λόγους που δε χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης πέραν του ότι διαθέτουν αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό πλούτο, μποέμ φιλοσοφία, απροσποίητο coolness και ανήσυχο πνεύμα. Και μέρη για κάθε γούστο και κάθε ώρα, όπως τα παρακάτω.

"Santarosa"

Το μπαρ Santarosa στα Εξάρχεια

Το καθαρόαιμο ποτάδικο με το στενόμακρο εσωτερικό χώρο και την κινηματογραφική, μεγάλη ξύλινη μπάρα έχει δομήσει ένα ισχυρό στάτους προτίμησης τα τελευταία χρόνια στις εξαρχιώτικες νύχτες. Υπηρετώντας και το concept του dive bar, σερβίρει κλασικά ποτά και αγαπά τις ψαγμένες μουσικές. Διόλου τυχαία, ένα από τα αγαπημένα των Αθηναίων bartenders.

"Black Salami Microbakery"

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να περάσεις από τη γωνία της Ζωοδόχου Πηγής με τη Μεθώνης και να μην υπάρχει ουρά έξω από το σύγχρονο μικρο-αρτοποιείο. Είναι επίσης δύσκολο να μην κάνεις κι εσύ μία στάση για να απολαύσεις ένα από τα κορυφαία αθηναϊκά σάντουιτς που υπάρχουν ή την εξίσου απολαυστική εκδοχή της πίτσας. Αυτοί που ξέρουν λίγο καλύτερα, θα το επιλέξουν και για τα αυγά μπένεντικτ και τον ασύλληπτο καγιανά του.

"Η Λέσβος"

Για πάνω από μισό αιώνα, το ουζερί/ καφενείο/ μεζεδοπωλείο που έκαναν στέκι οι απανταχού Λέσβιοι στην πρωτεύουσα (αλλά σίγουρα όχι μόνον αυτοί πια) σερβίρει προσεγμένα πιάτα, συνοδεία αποσταγμάτων. Πολύ καλό τηγάνι και ωραίοι κεφτέδες.

"Kobra"

Πίσω στον Ιούνιο του 2020 και μετά το τέλος της πρώτης καραντίνας, το "Kobra" ήταν από εκείνες τις αφίξεις στην πόλη που συζητήθηκαν όσο λίγες. Ο χώρος που κάποτε φιλοξενούσε το "Circus" αναδιαμορφώθηκε σε ένα ψαγμένα fun σποτ που προσέθεσε -και εξακολουθεί να το κάνει- μία διαφορετική πινελιά στο restart της αθηναϊκής μπαρ σκηνής, με electro-party ατμόσφαιρα, καλά ποτά και ενδιαφέρον bar food. 

"Pharaoh"

Η πιο πολυσυζητημένη άφιξη των τελευταίων ετών στην πόλη είναι και μπαρ, και εστιατόριο, και ταβέρνα, και μαγειρείο. Αλλά περισσότερο ένας χώρος συνάντησης με βινυλάτες μουσικές, φυσικά κρασιά και πραγματικό φαγητό διά χειρός του βραβευμένου σεφ Μανώλη Παπουτσάκη. 

Διαβάστε Επίσης

"Warehouse"

Warehouse

Από το 2014, αποτελεί κλασικό σημείο συνάντησης και ξεχωρίζει για την ατόφια αγάπη του για τον specialty καφέ, το κρασί, την καλή κουζίνα και τα cocktails. Του αρέσει να ανανεώνεται συχνά αλλά παράλληλα δεν παραβλέπει να ενισχύει όλα εκείνα που το έκαναν αγαπητό.

Ρίξε μία ματιά και σε αυτά:
  • "Ekeino bar": Μικρό και πολύχρωμο, σερβίρει καλοφτιαγμένα ποτά και απλά ακούει στο όνομα "Εκείνο". Info: Εμμ. Μπενάκη 57, τηλ. 211 4251969
  • "Ίντριγκα": Την εποχή που άνοιγε η "Ίντριγκα" στα Εξάρχεια, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, δεν υπήρχαν πολλά κλασικά spots στην περιοχή. Συνεχίζει δυναμικά έως σήμερα. Info: Δερβενίων 60 & Θεμιστοκλέους, τηλ. 210 3300936
  • "Mystic Pizza & Pasta Bar": Πίτσα, αλλά και ζυμαρικά, πεϊνιρλί και λαχματζούν, συν ορεκτικά, σαλάτες και γλυκά με υγιεινό, οικολογικό προσανατολισμό και φευγάτη διάθεση αφού χρησιμοποιούνται υλικά έξω από τα καθιερωμένα. Info: Εμμ. Μπενάκη 76, τηλ. 210 3839500
  • "Όξο Νου": Πολύ φιλικό νεο-καφενείο με πρώτες ύλες και συνταγές από την Κρήτη. Info: Εμμ. Μπενάκη 63-65, τηλ. 210 3801778
  • "Εξωστρεφής": Μεζέδες, ούζο, παγωμένες μπύρες και ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στην πόλη σε πλατεία χωριού, στο λόφο του Στρέφη. Info: Ανεξαρτησίας 9, τηλ. 215 5515656
  • "Διπλό Καφέ": Για πάνω από 35 χρόνια σερβίρει καφέ στους κατοίκους και τους επισκέπτες των Εξαρχείων, στεγασμένο σε ένα όμορφο νεοκλασικό. Info: Θεμιστοκλέους 70, τηλ. 210 3301177
  • "Cookoomela Grill": Το γευστικό σποτ της Θεμιστοκλέους αποδεικνύει πως το vegan σουβλάκι όχι μόνο υπάρχει αλλά είναι και λαχταριστά απολαυστικό. Info: Θεμιστοκλέους 43-45, τηλ. 210 6450700

"Knave"

Ωραίο flow, αύρα οικειότητας και ένα χαρούμενο crowd, μαζί με σωστά ποτά που έχουν κάτι να πουν χαρακτηρίζουν το μπαρ που  διαδέχθηκε πέρυσι το καλοκαίρι το "Ρινόκερως", στην Ασκληπιού.

KNAVE ΜΠΑΡ ΕΞΑΡΧΕΙΑ 7

KNAVE ΜΠΑΡ ΕΞΑΡΧΕΙΑ 5

KNAVE ΜΠΑΡ ΕΞΑΡΧΕΙΑ 9

Σε ένα χώρο ζωγραφισμένο από τον Dreyk the Pirate, με γυμνό σκυρόδεμα και έντονα χρώματα να κυριαρχούν θα ακούσεις RnB, soul και old school house μουσικές και θα δοκιμάσεις ποτά από μία λίστα που είναι μεν ιδιοσυγκρασιακή, δίχως όμως να σε ταλαιπωρεί με περιττές φιοριτούρες.

"Λόντζα της γειτονιάς"

Μπορεί να υπάρξει "γιαγιαδίστικο fast food"; Αν κρίνουμε από τη νόστιμη προσπάθεια των ανθρώπων στο νέο φαγάδικο των Εξαρχείων, μάλλον ναι. Στο "ταχυφαγείον" της Χαριλάου Τρικούπη αγνά και ποιοτικά υλικά από κάθε γωνιά της χώρας μετατρέπονται σε ιδιαίτερα comfort πιάτα, βγαλμένα από το παρελθόν αλλά με το βλέμμα στο σήμερα.

Χυλοπίτες και κεφτεδάκια με τηγανητές πατάτες, γίδα βραστή και κακαβιά με πετρόψαρα, σπιτικό ρυζόγαλο και λουκουμάδες, καθώς και μερικές ακόμη επιλογές εναλλάσσονται σε ένα έξυπνα διαμορφωμένο μενού.

"Φάλαινα"

Το μπαρ Φάλαινα στα Εξάρχεια

Άνοιξε τις πόρτες του στην εκπνοή του 2018 και αποτέλεσε μία από τις πιο ντιζαϊνάτες προσθήκες στην μπαρότσαρκα των Εξαρχείων. Το μικρό ιχθυοπωλείο της Ασκληπιού μεταμορφώθηκε σε λιλιπούτειο μπαρ με εξαιρετικό ντιζάιν, αλλά και χιούμορ. Η "Φάλαινα" δεν εμπνεύστηκε μόνο το όνομά της από την πρότερη χρήση του χώρου αλλά διατηρεί και στοιχεία στη διακόσμηση που παραπέμπουν σε ιχθυοπωλείο.

"Σουσουράδα"

Ένα από τα χιτ της Μαυρομιχάλη είναι εδώ και σχεδόν 7 χρόνια το ιδιαίτερο καφε-μπαρο-μεζεδοπωλείο με ολίγη από diner, που ενδείκνυται για φιλικό τρωγοπίνειν όλες τις ώρες της ημέρας.  Χαλαρός και νεανικός χώρος, με λιτή αλλά προσεγμένη διακόσμηση, φροντισμένα πιάτα για κάθε περίσταση -από σνακ και brunch μέχρι light lunch, dinner ή απλά για συνοδεία με ποτό ή κρασί- και ζωντανό mix n match κοινό.

"Πρίγκιπας"

Πρίγκιπας Εξάρχεια 6

Πρίγκιπας Εξάρχεια 9

Ήδη από το 2017 τα σουβλάκια με ονομασία προέλευσης αλλά και οι υπόλοιπες προχωρημένες βορειοελλαδίτικες γευστικές αναφορές έχουν καταστήσει τον "Πρίγκιπα" ένα σημαντικό σποτ για το εθνικό street food στην πόλη και μία από τις πιο ιδιαίτερες εκδοχές του. Η εξέλιξή του όμως είναι τέτοια που πλέον το πάλαι ποτέ "προχώ" σουβλατζίδικο των Εξαρχείων έχει επεκταθεί χωροταξικά και γευστικά, διατηρώντας ατόφιο το DNA του.

Διαβάστε Επίσης

"Το Μπαρ"

Μία από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην Μαυρομιχάλη και ένα ό,τι-λέει-το-όνομά-του μέρος. Η ομάδα του "Three Dots & a Dash" δημιούργησε πριν λίγους μήνες ένα urban chic μέρος, ένα "σπίτι που σερβίρει το αγαπημένο σου cocktail, ποτό και κρασί". Στο μικρό εσωτερικό του, το σκυρόδεμα συνυπάρχει με ενδιαφέροντα στοιχεία όπως η δίχρωμη μπάρα και τα στρατηγικά τοποθετημένα φυτά.

Το Μπαρ στην Μαυρομιχάλη
© Λεωνίδας Τούμπανος

Μαυρομιχάλη, Το Μπαρ

Το Μπαρ στην Μαυρομιχάλη 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στα του μενού, υπάρχει μία γκάμα από 13 signature cocktails που φέρει την υπογραφή του Αντώνη Μπούκα, με τα ρουμένια 'Maimou' και 'V Zombie' να είναι εκείνα που μοιάζουν να προηγούνται στην αρχική κούρσα της δημοφιλίας. Αξίζει να αναφερθεί πως οι περισσότερες από τις επιλογές της εν λόγω λίστας είναι διαθέσιμες και σε mocktail.

"Salero"

"Salero" σημαίνει σε ελεύθερη απόδοση από τα ισπανικά αλατιέρα, κελάρι αλατιού, όπως και γευστικό, κάτι που επιβεβαιώνει τη λιχούδικη φιλοσοφία του. Με δυνατά χρώματα παντού και arty ατμόσφαιρα, βρίσκει χώρο σε μια ανακαινισμένη μονοκατοικία στη χαρακτηριστική σκηνογραφία των Εξαρχείων.

Κοινό πολυσυλλεκτικό (νέοι, μεγαλύτεροι, οικογένειες) που δίνει επιπλέον ζωντάνια και απλώνεται από τον μπροστινό χώρο με τη μεγάλη μπάρα και την όμορφη πίσω αυλή μέχρι τον επάνω όροφο και τα τραπεζάκια της πεζοδρομημένης Βαλτετσίου. Άπλα και χαλαρή διάθεση, λοιπόν, για μια κουζίνα που βάζει σε πρώτο πλάνο τα tapas, για να ανοιχτεί στη συνέχεια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

"Άγιος"

Το Μπαρ Άγιος στα Εξάρχεια

Μία ιδανική after hours επιλογή. Vintage λαϊκό τραγούδι, ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα και διάθεση για ξενύχτι, σε ένα αμαρτωλά διασκεδαστικό μπαρ, που στεγάζεται  σε ένα καλοδιατηρημένο νεοκλασικό.

"Τανίνη, Αγάπη Μου"

Δεν είναι wine bar, αν και διαθέτει μια εντυπωσιακή συλλογή από ετικέτες κρασιού έτοιμες να τις πιεις στο ποτήρι. Ούτε είναι απλά μια κάβα, μιας και μπορείς να κάτσεις να πιείς το κρασί σου με την συνοδεία τυριών και αλλαντικών πριν αγοράσεις.

Από τον Δεκέμβριο του 2018 απασχολεί και ελκύει το κοινό, που βρίσκει ακριβώς ό,τι ψάχνει στον μικροχώρο γευσιγνωσίας και λιανικού εμπορίου που αποσκοπεί να κάνει άπαντες να σκεφτούν διαφορετικά για το κρασί.

"Polyamorous"

Λουλούδια, ποτά, 'παιχνίδια'. Το τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίζεται το ολοκαίνουριο concept store των Εξαρχείων, "Polyamorous", μοιάζει φαινομενικά απλό. Και είναι, έχοντας όμως ως bonus την προσωπική σφραγίδα των Ελένη Νικολούλια και Αλέξανδρου Γκικόπουλου -του πιθανότατα πιο cool ζευγαριού της Αθήνας- και τη μετατροπή μίας ιδέας που συζητούσαν καιρό σε πράξη, πάντοτε με το εξαιρετικό προσωπικό τους γούστο.

Γλάστρες και κασπό στο Polyamorous στα Εξάρχεια
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η Ελένη Νικολούλια και ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος στο Polyamorous στα Εξάρχεια
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ήμουν κι εγώ στο γάμο στο Polyamorous στα Εξάρχεια
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το όμορφο σποτ στη γωνία της Μαυρομιχάλη με τη Μεθώνης, ασχολείται με τα άνθη και τα φυτά, τα αποστάγματα και τα κρασιά, με τις μπύρες και, σε μικρότερο βαθμό, με ερωτικά παιχνίδια και αξεσουάρ. Όλα σε ένα πολύ προσεκτικό και εκλεπτυσμένο terroir, με σεβασμό προς οποιονδήποτε επισκέπτη ή ακόμη και περαστικό. 

Ρίξε μία ματιά και σε αυτά:
  • "Μαύρος Γάτος": Κλασικό πια street bar με arty διάθεση και κοινό, στον πεζόδρομο της Κωλέττη. Info: Κωλέττη 42, τηλ. 210 3800518
  • "Ο Ανδρέας": Μία από τις παλιές και γνωστές ψαροταβέρνες-ουζερί (από το 1960), με έμφαση στην κλασική ελληνική κουζίνα και επιρροή από το νησί της Λέσβου. Info: Θεμιστοκλέους 18, τηλ. 210 3821522
  • "Raraou": Καφεστιατόριο και μπαρ, με μεγάλες τζαμαρίες, φωτεινές καρδιές και τίμιες τιμές. Info: Εμμ. Μπενάκη 69, τηλ. 210 3300237
  • "Γιάντες": Μία από τις πιο όμορφες αυλές των Αθηνών, με ωραίο φαγητό και προσεγμένο σέρβις. Info: Βαλτετσίου 44, τηλ. 210 3301369
  • "Valteziana": Στα Εξάρχεια θα βρεις και μία από τις νοστιμότερες πίτσες της Αθήνας. Info: Βαλτετσίου 41, τηλ. 212 1073755
  • "Η Λεύκα": Ιστορική ταβέρνα-εγγύηση με πάνω από έναν αιώνα ιστορίας, σε μία ωραία αυλή της Μαυρομιχάλη. Info: Μαυρομιχάλη 121, τηλ. 210 3614038

"The Cranky"

Νέα Μπαρ στην Αθήνα_The Cranky 2

Το "The Cranky" έκανε ντεμπούτο μερικούς μήνες πριν και είναι ένα μπαρ-απόδειξη της έντονης κινητικότητας που παρατηρείται τελευταία στην ευρύτερη περιοχή. Παρότι, ανοίγει καθημερινά από νωρίς το πρωί με καλό καφέ και κάποια σνακ, τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια για το βράδυ, εκεί όπου ιδιαίτερα τις πιο δημοφιλείς ημέρες της εβδομάδας υπάρχει προδιάθεση προς το πάρτι, συνοδεία RnB, hip-hop, 90s και γενικότερα χορευτικών κομματιών. Σούπερ plus η value for money φιλοσοφία του. 

"Ροζαλία"

Η ταβέρνα Ροζαλία στα Εξάρχεια

Κλασική, κλασικότατη ταβέρνα και διαχρονικό στέκι που ταΐζει φοιτητές, εργαζόμενους και νοικοκυραίους, αδιάλειπτα από το 1980 στη θαυμάσια αυλή της Βαλτσετσίου. Πολλά ορεκτικά, μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά (κυρίως το μεσημέρι) και ψητά κρεατικά.

Διαβάστε Επίσης

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Ροζαλία

Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Salero

Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Λέσβος (η)

Εμ. Μπενάκη 38, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Warehouse

Μαυρομιχάλη και Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Άγιος

Διδότου 33 & Ιπποκράτους, κέντρο
  • Bars

Σουσουράδα

Μαυρομιχάλη 44 & Βαλτσετσίου, Εξάρχεια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Santarosa

Ασκληπιού 69, Εξάρχεια
  • Bars

Φάλαινα

Ασκληπιού 39, Εξάρχεια
  • Bars

Τανίνη, Αγάπη Μου

Ιπποκράτους 91, Εξάρχεια
  • Bars

Kobra

Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Πρίγκιπας

Χαρ. Τρικούπη 23, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Knave

Ασκληπιού 22, Εξάρχεια
  • Bars

Το Μπαρ

Μαυρομιχάλη 111, Εξάρχεια
  • Bars

Λόντζα της γειτονιάς (Η)

Χαριλάου Τρικούπη 76, Εξάρχεια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Black Salami Microbakery (The)

Ζωοδόχου Πηγής 71, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Pharaoh

Σολωμού 54, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Τιγρέ

Μαυρομιχάλη 98, Εξάρχεια
  • Bars

Cranky (The)

Λόντου 4, Εξάρχεια
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.