Δημητσάνα - Αξιοθέατα

Φαράγγι Λούσιου
Από τα πιο σημαντικά και όμορφα φυσικά μνημεία της Πελοποννήσου, έχει ταυτιστεί με την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα. Προσφέρεται για πεζοπορία, ράφτινγκ και καγιάκ, αλλά και ο γύρος με το αυτοκίνητο αποκαλύπτει καταπληκτικά τοπία.

Μονές Λούσιου
Πιο εντυπωσιακή από αρχιτεκτονική άποψη είναι η Μονή Προδρόμου, που μοιάζει να αιωρείται στο φαράγγι. Απέχει 20 περίπου χλμ. από τη Δημητσάνα και 15 από τη Στεμνίτσα. Για να την επισκεφτείτε, θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου 10 λεπτά στο φαράγγι. Χτισμένη μέσα στο βράχο, η ιστορική Μονή Φιλοσόφου (11 χλμ. δυτικά της Δημητσάνας) ιδρύθηκε το 963, ενώ η Μονή Αιμυαλών (4 χλμ. νοτιοανατολικά της Δημητσάνας), σ’ ένα καταπράσινο σημείο, έχει ένα ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο τέμπλο, τοιχογραφίες του Ναυπλιώτη ζωγράφου Δημήτρη Μόσχου και κειμήλια-κομψοτεχνήματα. Πέτρινα σκαλιά οδηγούν από τη μονή στο ληνό (πατητήρι) των Κολοκοτρωναίων.

Μουσείο Υδροκίνησης
Το πρότυπο υπαίθριο μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, λίγο έξω από το χωριό, προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία, προσκαλώντας τους επισκέπτες σε έναν περίπατο μέσα στη φύση και ανάμεσα σε παραδοσιακά κτίσματα, όπου παρουσιάζονται οι βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που χρησιμοποιούσαν το νερό ως κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Δημητσάνας
Στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο σπίτι του Γρηγορίου του Ε΄ κοντά στην πλατεία της Δημητσάνας, με συλλογή από παλιά ιερά σκεύη, εικόνες, ιερά άμφια κ.λπ.