Αίγινα - Αξιοθέατα

Ναός της Αφαίας
Δεσπόζει στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου πάνω από το θέρετρο της Αγίας Μαρίνας. Ο δωρικός ναός που βλέπουμε σήμερα πήρε την τελική του μορφή γύρω στο 500 π.Χ. Δίπλα υπάρχει κι ένα μικρό αρχαιολογικό μουσείο.

Αρχαιολογικό Μουσείο - Κολώνα
Το πρώτο μουσείο που ιδρύθηκε στο νέο ελληνικό κράτος το 1829, από τον Καποδίστρια, βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Κολώνας, όπου υπήρχε ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα. Περιλαμβάνει αναπαράσταση πρωτοελλαδικής κατοικίας, το λεγόμενο «λευκό σπίτι».

Λαογραφικό Μουσείο
Ενδιαφέρουσα συλλογή (αναπαράσταση αστικού και χωριάτικου σπιτιού) και περιοδικές εκθέσεις, σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1828, στην οδό Σπύρου Ρόδη.

Μουσείο Καπράλου
Μικρό ιδιωτικό μουσείο με μια αρκετά μεγάλη συλλογή έργων του γνωστού γλύπτη κι ένα μίνι, υπαίθριο μουσείο γλυπτικής στον κήπο. Σχεδιάζεται και νέο μουσείο αφιερωμένο στο έργο του, από την Εθνική Πινακοθήκη.

Παλαιοχώρα
Σκαρφαλωμένη σε λόφο, σε απόσταση 15 χλμ. από το λιμάνι και απέναντι από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού με τα δεκάδες ερειπωμένα εκκλησάκια προσφέρεται για πεζοπορία.

Σπίτι του Ροδάκη
Ιδιόμορφο λαϊκό κτίσμα σε ύψωμα του Μεσαγρού –έρημο σήμερα–, ήταν για τους αρχιτέκτονες σημείο αναφοράς.

Μοναστήρι Αγίου Νεκταρίου
Γυναικεία μονή των αρχών 20ού αιώνα, όπου φυλάσσεται και το λείψανο του αγίου. Ιδιαίτερα δημοφιλής, συμπληρώθηκε πριν από μερικά χρόνια και από την ομώνυμη εκκλησία.

Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων
Στις επισκέψιμες εγκαταστάσεις του στο δρόμο μεταξύ Παχιάς Ράχης και Ανιτσαίου περιθάλπονται άγρια ζώα και πτηνά.