Ο χορός του θανάτου

4

Ο Στρίντμπεργκ γράφει ένα (ακόμη) έργο για την κόλαση του γάμου και ο Γιάννης Χουβαρδάς το μετατρέπει σε μια θαυμάσια παράσταση, σε έναν μακάβριο χορό για δύο «ζωντανούς νεκρούς». | Powered by Uber

Χορός του θανάτου από Γιάννη Χουβαρδά © Karol Jarek

Βιτριολικοί διάλογοι, πικρόχολα σχόλια, κυνισμός, πλήξη, καβγάδες, ταπεινώσεις: πάνω σε αυτήν τη συνθήκη στήνει το έργο του ο Σουηδός δραματουργός, που για (ακόμη) μία φορά ασχολείται με την κόλαση της γαμήλιας συμβίωσης. Έργο μινιμαλιστικής εξωτερικής δράσης, ο "Χορός του θανάτου" τοποθετείται σε ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον, σε ένα από τα νησάκια του αρχιπελάγους της Στοκχόλμης, μέσα σ’ ένα φρούριο που κάποτε ήταν φυλακή. Τώρα αποτελεί το σπίτι-φυλακή του λοχαγού Έντγκαρ και της συζύγου του, πρώην ηθοποιού, Αλίς. Εμείς τους συναντάμε τη βραδιά που γιορτάζουν τα είκοσι πέντε χρόνια γάμου τους με τον μόνο τρόπο που γνωρίζουν: κατασπαράζοντας τις σάρκες τους. Απομονωμένοι όσο ποτέ –καθώς τα παιδιά τους έχουν αποξενωθεί, οι υπηρέτριες παραιτούνται η μία μετά την άλλη και οι γείτονες τους αποφεύγουν–, ο Έντγκαρ και η Αλίς έχουν μόνο ο ένας τον άλλον. Η έλευση του Κουρτ, μακρινού ξαδέρφου της Αλίς που κάποτε την είχε διεκδικήσει, θα διαταράξει για λίγο τις ισορροπίες όμως δεν θα επιφέρει κάποια αλλαγή· οι δυο τους θα συνεχίσουν να επιδίδονται σφιχταγκαλιασμένοι σε αυτόν το "χορό του θανάτου" που τους κρατάει ζωντανούς.

Χορός του θανάτου από Γιάννη Χουβαρδά
© Karol Jarek

Ο Γιάννης Χουβαρδάς ανέσυρε κάτω από τη νατουραλιστική κατασκευή του έργου τη φρίκη που κοχλάζει κι έστησε επί σκηνής έναν εξπρεσιονιστικό εφιάλτη. Ένα κατεξοχήν στατικό κείμενο, που στηρίζεται στη δύναμη του λόγου και των λέξεων, εδώ ζωήρεψε, κινήθηκε, ανέπνευσε. Η επιδραστική μουσική του Φώτη Σιώτα, μαζί με τους μεγεθυσμένους ήχους του εξωτερικού περιβάλλοντας έδωσαν τα θεμέλια σε μια παράσταση που κινήθηκε σχεδόν με χορογραφικούς όρους, στους ρυθμούς μιας παρτιτούρας, ενώ οι φωτισμοί του Κάρολ Γιάρεκ βοήθησαν τη σκηνογραφική δουλειά και αποτύπωσαν καίρια τις συναισθηματικές αποχρώσεις. 

Χορός του θανάτου από Γιάννη Χουβαρδά
© Karol Jarek

Σαν δύο βαμπίρ, δύο νεκροζώντανα πλάσματα που έρχονται από τα βάθη του χρόνου και θα συνεχίσουν να υπάρχουν εσαεί, εμφανίστηκαν η Έλενα Τοπαλίδου και ο Σίμος Κακάλας, καθώς επιδίδονταν με μανία, πόνο και ηδονή στο τελετουργικό του ερωτικού μίσους τους. Κι ενώ οι δύο ήρωες δεν ανταλλάσσουν ούτε βλέμμα, καθώς συνδιαλέγονται στην πρώτη σκηνή (εύστοχα η Θάλεια Μέλισσα χώρισε τη μεγάλη σκηνή του Υποσκηνίου σε δύο ξεχωριστά σαλόνια), πολύ γρήγορα ο Χουβαρδάς τούς φέρνει κοντά μόνο και μόνο για να επιδοθούν σε ασφυκτικά αγκαλιάσματα και μάχες σώμα με σώμα. Η Έλενα Τοπαλίδου, στην καλύτερη ως τώρα ερμηνεία της, καθοδήγησε αυτό το τανγκό για δύο με μια άκρως θεατράλε παρουσία, που αποτυπώθηκε και στα εξαιρετικά κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη. Αυτή η βραδιά ήταν η βραδιά της Αλίς, η βραδιά της περφόρμανς της και το σαλόνι ήταν η σκηνή της. Δίπλα της ο Σίμος Κακάλας απέδωσε εξαιρετικά την αμφίρροπη θέση του ισχυρού/ανίσχυρου Έντγκαρ, υπέροχος ο Χάρης Φραγκούλης στο ρόλο του Κουρτ, που γίνεται στόχος και θήραμα αυτής της ανελέητης ανθρωποφαγικής συνθήκης.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο χορός του θανάτου

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 105 '

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης μεταμορφώνει το αριστουργηματικό έργο σε μια εκρηκτική μουσικοχορευτική παράσταση, όπου το καλό και το κακό συγκρούονται ασταμάτητα. Οι αιώνια εγκλωβισμένοι στον μακάβριο χορό του θριαμβευτικά αποτυχημένου γάμου τους Έντγκαρ και Αλίς, γιορτάζουν την «αργυρή» τους επέτειο, όταν ξαφνικά εμφανίζεται ένα συγγενικό πρόσωπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Nina / where are you my de@r?": Το one woman show για λίγο μετά τα 30 επιστρέφει

Η πρώτη προσωπική δουλειά της Ειρήνης Φαναριώτη που κέρδισε το κοινό την προηγούμενη σεζόν επαναλαμβάνεται για λίγες παραστάσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2025

Επίδαυρος: Φωτογραφίες από τις πρόβες της "Ηλέκτρας" στη Χώρα της Άνδρου

Μετά το Θέατρο Πορεία, οι αναγνώσεις της "Ηλέκτρας" του Σοφοολή ολοκληρώθηκαν στο σπίτι των Καραγάτση στη Χώρα Άνδρου. Ένα τόπο που συγκινεί πολύ το σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου, ο οποίος καταθέτει την πρώτη σκηνοθεσία του στο αρχαίο δράμα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

"Ταιριάζει το πένθος στην Ηλέκτρα;" ρωτούν οι Κατερίνα Μπιλάλη και Κωνσταντίνος Κυριακού

Μια παράσταση που έρχεται από το… μέλλον στο θέατρο Μεταξουργείο, βασισμένη στην τριλογία του Ευγένιου Ο’Νιλ "To πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα".

"Το ξύπνημα της άνοιξης In Reverse": Το εμβληματικό έργο του Βέντεκιντ σε σύγχρονη διασκευή

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη συγγραφή του, το "Ξύπνημα της Άνοιξης" του Φρανκ Βέντεκιντ αποδεικνύεται ανατριχιαστικά επίκαιρο μέσα από τη σύγχρονη διασκευή της Σμαράγδας Μαγδαληνής, που ανεβαίνει με τον τίτλο "In Reverse".

Όσα θα δούμε στο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου" τη σεζόν 2025-2026

Μοσχόπουλος, Αυγουστίδης, Μαϊστράλη, Ζερίτης και άλλοι κορυφαίοι δημιουργοί δίνουν ραντεβού στο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη" την επόμενη θεατρική σεζόν με ένα ρεπερτόριο που υπόσχεται δυνατές στιγμές.

Το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2025 από τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ

Για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2025, που γιορτάζεται 29 Απριλίου, το μήνυμα υπογράφει ένας άνθρωπος που έχει μάθει να ζει μέσα από τη σιωπηλή γλώσσα της κίνησης: ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. Αναλογιστείτε το μήνυμα του και θυμηθείτε ποιοι άλλοι παγκοσμίως έχουν γράψει για την ημέρα αυτή.

Πάθος, μύθοι και σύγχρονη τέχνη στον κόσμο του "Holy Bitch!"

Πρώτες φωτογραφίες από την ανατρεπτική παράσταση "Holy Bitch!" της Έλλης Παπακωνσταντίνου στο Πορεία.