Προμηθέας

3
Προμηθέας Άρης Μπινιάρης Μαρίζα Καψαμπέλη©

Ο Άρης Μπινιάρης πατάει στoν αισχυλικό μύθο και γράφει μια σύγχρονη εκδοχή του˙ όχι όμως τωρινή, καθώς ο κόσμος που συνθέτει μπορεί να ανήκει στο χθες, το σήμερα και, βέβαια, και το αύριο. Με αφορμή τον "Προμηθέα Δεσμώτη" δημιουργεί ένα νέο κείμενο, που έχει ως επίκεντρο την καταπίεση έως ολοκληρωτικής εκμηδένισης- του ανθρώπου από το "σύστημα": το κράτος, τη δικαιοσύνη, την οικογένεια. Ο δικός του Προμηθέας είναι δεσμώτης σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπου θα γνωρίσει την ίδια μοίρα με δεκάδες συντρόφους του που κρατούνται ταπεινωμένοι και βασανισμένοι, όπως τον πληροφορεί -λειτουργώντας ως "παράδειγμα"- η Κρατούμενη, ηρωίδα αντίστοιχη με τη βασανισμένη Ιώ του μύθου. Ο Μπινιάρης ακολουθεί το δραματουργικό πρότυπο της τραγωδίας του Αισχύλου, όπου ο αιχμάλωτος ήρωας συγκρούεται με διάφορους εκπροσώπους του κράτους και της θεϊκής τάξης, και αναπλάθει το μύθο μέσα από το δικό του κείμενο -το οποίο εμπλουτίζεται με στίχους ανάλογης πολεμικής και προβληματικής του ράπερ Άγνωστος Χειμώνας-, στο οποίο εκθέτει τη δυστοπία ενός συστήματος βίας, καταπίεσης και ολοκληρωτισμού.

Προμηθέας Άρης Μπινιάρης
Μαρίζα Καψαμπέλη©

Σε μια ιστορία όπου δράση συνιστούν οι είσοδοι και έξοδοι των προσώπων (όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πρωτότυπη τραγωδία), δράση γίνεται το κείμενο, οι φορτισμένες λέξεις, ο ηλεκτροφόρος λόγος του Προμηθέα ενάντια στη διαστρεβλωμένη γλώσσα των εκπροσώπων της εξουσίας, στην οποία οι δοκιμασίες μεταφράζονται σε "πράξεις αφύπνισης" και τα βασανιστήρια σε "βελτιωμένες τεχνικές ανάκρισης". Η σκηνοθεσία αποκαλύπτεται ιδιαίτερα και μέσα από την αισθητική της παράστασης: η χρήση μασκών που καλύπτουν το μισό πρόσωπο (τις υπογράφει η Μάρθα Φωκά) και οι στυλιζαρισμένες κινήσεις δημιουργούν ένα εξωρεαλιστικό κόσμο, που δεν παύει όμως να δείχνει απόλυτα υπαρκτός. Δίνουν παρ’ όλ’ αυτά στην παράσταση όψη ενός σύγχρονου κόμικ, όπου το κράτος, η οικογένεια, οι θεσμοί είναι δισδιάστατες εφιαλτικές καρικατούρες (εύστοχη ως προς αυτό και η ενδυματολογική δουλειά του Πάρι Μέξη), ενώ ο Προμηθέας και η Ιώ είναι οι μόνοι ήρωες φτιαγμένοι από σάρκα, αίμα και κόκκαλα.

Προμηθέας Άρης Μπινιάρης
Μαρίζα Καψαμπέλη©

Τα πάντα στην παράσταση λειτουργούν με συνέπεια, αν και υπάρχει, παρ’ όλ’ αυτά, η αίσθηση μιας επαναληψιμότητας ίσως και ενός αδιεξόδου, στοιχεία που προσδίδουν στην παράσταση την αίσθηση πειράματος, μιας δραματουργικής και σκηνικής δοκιμής. Η μουσική του Εμμανουήλ Ροβίθη διαπερνάει το χώρο με την οξύτητά της και οι ηθοποιοί ενσαρκώνουν με ακρίβεια το σύμπαν που έχει δομηθεί: η Βάσω Καβαλιεράτου και ο Αυγουστίνος Κούμουλος είναι εξίσου εφιαλτικοί και "γελοίοι" στους διπλούς τους ρόλους (Ψυχίατρος/Μητέρα του Προμηθέα, Εισαγγελέας/Πατέρας του Προμηθέα, αντίστοιχα), ενώ η Μαρία Μαντά, σε μια εξαίσια ερμηνεία της Κρατούμενης, και ο καθηλωτικός Μιχάλης Βαλάσογλου ως Προμηθέας, φέρνουν στη σκηνή την ενέργεια των ζωντανών παλλόμενων σωμάτων κόντρα στις "άψυχες", σαν να πρόκειται για μαριονέτες, παρουσίες των άλλων προσώπων.  

Περισσότερες πληροφορίες

Προμηθέας

  • Σκηνική Σύνθεση

Μια σύγχρονη ανάγνωση του αισχύλειου έργου που εμβαθύνει σε ζητήματα ψυχικής και κοινωνικής απομόνωσης και προσεγγίζει τον μύθο του Προμηθέα μέσα στα όρια μιας αυταρχικής φυλακής υψίστης ασφαλείας, όπου ξεδιπλώνεται ένα σκοτεινό χρονικό μια σειράς ανακρίσεων. Στην καρδιά του έργου βρίσκονται οι αμείλικτες επισκέψεις των εκπροσώπων του καθεστώτος στον κρατούμενο Προμηθέα, συνθέτοντας μια στοιχειωμένη καταβύθιση σε μια εποχή που δεσπόζουν απολυταρχικές πρακτικές και αντιλήψεις. Στην παράσταση ενσωματώνονται, επίσης, στίχοι του ράπερ Άγνωστος Χειμώνας, ο οποίος είναι γνωστός για το αντιδογματικό του ύφος και το κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο των τραγουδιών του. Αυτές οι λυρικές συνεισφορές, σε συνδυασμό με τον κορμό ενός νέου κειμένου, αποτελούν τον πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται μια σκηνική αλληγορία με όχημα τη μουσικότητα του λόγου, τις ψυχολογικές σημάνσεις και τη σκηνική χρήση της μάσκας, συμβάλλοντας έτσι στην δημιουργία ενός πολυδιάστατου παραστασιακού γεγονότος.

Γκλόρια

Ιπποκράτους 7

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.