Οιδίπους Τύραννος

2,5

Ο Σίμος Κακάλας σκηνοθέτησε την κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή, ακολουθώντας τον τρόπο δουλειάς στον οποίο έχει εντρυφήσει: ομαδικότητα, χρήση μάσκας, λιτότητα ερμηνείας. Το εγχείρημα είχε κάθε καλή πρόθεση, εντέλει όμως παραδόθηκε αδύναμο στους θεατές.

Οιδίπους Τύραννος

Ο Σίμος Κακάλας σκηνοθέτησε την κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή (κι αυτή που αποτέλεσε το αριστοτελικό πρότυπο στη συγγραφή των κανόνων περί τραγωδίας), ακολουθώντας τον τρόπο δουλειάς στον οποίο έχει εντρυφήσει. Παρόλο που ο σκηνοθέτης δεν ασχολείται συχνά με έργα αρχαίας ελληνικής γραμματείας, τα χαρακτηριστικά που εντοπίζονται στις παραστάσεις του προσφέρουν μία ταιριαστή συνθήκη για να τα αποδώσουν: ομαδικότητα, χρήση μάσκας, έμφαση στο λόγο αλλά και στην αφαιρετική, λιτή σωματικότητα παρά στις ψυχολογικές αναγνώσεις.

Οιδίπους Τύραννος
Μάνος Ξηρουχάκης©

Εδώ το εγχείρημα είχε κάθε καλή πρόθεση, εντέλει όμως παραδόθηκε αδύναμο στους θεατές. Βασικές αιτίες στάθηκαν η αίσθηση ότι η σκηνοθεσία γρήγορα εξαντλήθηκε σε ένα μοτίβο που δεν εξελισσόταν αλλά και η ανομοιογένεια του θιάσου: η παράσταση φαινόταν ότι δουλεύτηκε στα πρότυπα μιας εργαστηριακής/ερευνητικής δουλειάς, όμως οι ηθοποιοί δεν αποτέλεσαν σταθερούς συνεργάτες του σκηνοθέτη, ώστε να κατακτήσουν άμεσα τους κώδικές του, ούτε είχαν (προφανώς) την πολυτέλεια μεγαλύτερου χρόνου προετοιμασίας - παθητικό που χαρακτηρίζει τη -και στοιχίζει στη- θεατρική δραστηριότητα, όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Οιδίπους Τύραννος
Πάτροκλος Σκαφίδας

Κεντρικό χαρακτηριστικό της σκηνοθετικής απόδοσης ήταν η παρουσία του Χορού, μέσα από τον οποίο προέκυψαν όλα τα πρόσωπα: ο Κρέων (Γιάννης Νταλιάνης), ο Τειρεσίας (Χρήστος Μαλάκης), η Ιοκάστη (Μαριλίτα Λαμπροπούλου), ο Αγγελιοφόρος (Γιώργος Αμούτζας), ο Υπηρέτης (Πανάγος Ιωακείμ), ο Εξάγγελος (Σίμος Κακάλας), και βέβαια ο Οιδίπους (Γιάννης Στάνκογλου). Φορώντας τις χαρακτηριστικές μάσκες της Μάρθας Φωκά και με κίνηση σκυφτή, που συχνά παρέμπεμε στον χορό του ζεϊμπέκικου (κίνηση: Σοφία Πάσχου), αποτέλεσαν μια κοινωνία ανθρώπων που συχνά έδειχνε αποπροσανατολισμένη: ήταν εξάλλου οι πολίτες της Θήβας που ψάχνουν να βρουν την αιτία που ο λιμός ρημάζει την πόλη τους. Η μουσική του Φώτη Σιώτα περιείχε πολλά ακούσματα, από μοιρολόγια και ηλεκτρονική μουσική μέχρι απόηχο του νέου κύματος, όχι εξίσου ωραία ως άκουσμα ή ως προς τη λειτουργία της στην εκτέλεση των χορικών.

Οιδίπους Τύραννος

Οι ηθοποιοί αφαιρούσαν τη μάσκα από το πρόσωπό τους, προκειμένου να πάρουν το ρόλο των δραματικών προσώπων και η δράση εκτυλίχθηκε μέσα από τα ελάχιστα θεατρικά μέσα: για σκηνικό ένα πατάρι σε σχήμα Π και κοστούμια απαράλλαχτα για όλους, μαύρα, ανδρικά, σύγχρονα˙ μόνο στην περίπτωση της Ιοκάστης αποκαλύφθηκε με ωραίο τρόπο, όταν έρθει η ώρα, ένα μακρύ φόρεμα (σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας). Ο Σίμος Κακάλας προσπάθησε ίσως με αυτόν τον τρόπο να στοχεύσει στην καρδιά του έργου, στην ιστορία και το πρόσωπο του Οιδίποδα, που αρχικά "τυφλώνεται" από την αλαζονεία στην προσπάθειά του να εντοπίσει το δολοφόνο του Λάιου κι έπειτα συντρίβεται -και αυτοτυφλώνεται- από το βάρος της τρομερής αλήθειας.

Οιδίπους Τύραννος
Μάνος Ξηρουχάκης©

Εντέλει, όμως, η παράσταση δεν κατάφερε να μεταδώσει τις ισχυρές δονήσεις του έργου και του μύθου. Το εύρημα των ηθοποιών που αφαιρούν τη μάσκα για να ερμηνεύσουν το ρόλο τους εξαντλήθηκε γρήγορα, ενώ δεν ανταποκρίθηκαν όλοι οι ηθοποιοί ισάξια στη συγκεκριμένη συνθήκη, που απαιτούσε ένα μάλλον λιτότερο και εσωτερικό παίξιμο. Στιβαρότεροι υπήρξαν ο Γιάννης Νταλιάνης, ο Χρήστος Μαλάκης και ο ίδιος ο Σίμος Κακάλας, που έδειξε το δρόμο που χρειαζόταν να πάρει συνολικά η υποκριτική ερμηνεία˙ όχι όμως η Μαριλίτα Λαμπροπούλου που εγκλωβίστηκε σε μια σχηματική και φωνητικά βεβιασμένη απόδοση της Ιοκάστης, ή ο σχηματικά εξωστρεφής Γιώργος Αμούτζας. Ο Γιάννης Στάνκογλου υπηρέτησε με πάθος τον κεντρικό ήρωα, προβάλοντας κυρίως την αλαζονική πλευρά του και ερμηνεύοντας με αντίστοιχη ένταση τη στιγμή της συντριβής του. (Ερμήνευσεν επίσης οι: Μάρκος Γέττος, Απόστολος Καμιτσάκης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Γιώργος Κορομπίλης, Γιώργος Λόξας, Παύλος Παυλίδης) 

Οιδίπους Τύραννος

Συνολικότερα, η παράσταση δεν στάθηκε στην υπαρξιακή πλευρά της τραγωδίας, στο τεράστιο ερωτηματικό του Οιδίποδα για την καταγωγή του, ενώ η συντομότατη διάρκειά της (κάτι περισσότερο από μια ώρα) εγείρει ένα όχι αμελητέο θέμα: προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες για "ευέλικτα" θεάματα (στόχευση στο ευρύ κοινό, συνθήκες περιοδείας κλπ) απογυμνώνονται σχεδόν οι τραγωδίες από την ποιητική τους υπόσταση και τα πολλαπλά νοήματά τους και αυτό που παραδίδεται στους θεατές είναι απλώς η πλοκή.

Περισσότερες πληροφορίες

Οιδίπους Τύραννος

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 70 '

Ο Οιδίπους, βασιλιάς της Θήβας, λόγω μιας επιδημίας που μαίνεται στην πόλη, αναλαμβάνει να ερευνήσει την ταυτότητα του ανθρώπου που δολοφόνησε τον προηγούμενο άρχοντά της, τον Λάιο. Η αναζήτησή του θα είναι μοιραία, καθώς δεν γνωρίζει ότι, στην πραγματικότητα, ψάχνει για τον ίδιο του τον εαυτό. Παράλληλα, ανακαλύπτει σταδιακά ότι είναι γιος του Λάιου, αλλά και της βασίλισσας Ιοκάστης, την οποία παντρεύτηκε και με την οποία έκανε παιδιά. Σε αυτή την παράσταση, που είναι ιδωμένη ως ένα τελετουργικό εξαγνισμού, ο Χορός είναι μια ομάδα που συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Τα μέλη του φορούν μάσκες γερόντων και μέσα από αυτόν αναδύονται τα πρόσωπα του δράματος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά" ξαναζωντανεύει στο Μπάγκειον από την Θεατρική Ομάδα 2510

Πρεμιέρα στο Μπάγκειον κάνει ξανά η παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη, ξεδιπλώνοντας σιγά-σιγά το κουβάρι της ζωής της Μεξικάνας ζωγράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2023

Το Circo Orfei Experience υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία για όλους

Το μεγάλο Ιταλικό τσίρκο, μετά την πολύ επιτυχημένη περιοδεία του στην Ευρώπη, έρχεται στο Παλαιό Φάληρο.

Αλεξία Καλτσίκη, Φιντέλ Ταλαμπούκα, πώς επιδρά στην ψυχή μας η βία;

Μια ανάσα από την πρεμιέρα του "Σπιτιού" του Δημήτρη Καραντζά στη Στέγη, οι δύο πρωταγωνιστές της παράστασης μιλούν στο "α" για τις ρουτίνες μας, τις δυσκολίες των προβών και το κατά πόσο ζούμε σε μια πραγματικότητα διαμεσολαβημένη.

Αυτές είναι οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε όλα τα έργα που σηκώνουν αυλαία από τις 29/9 έως τις 4/10.

Ο Μάνος Καρατζογιάννης "συναντιέται" με τη Νάνα Μούσχουρη

Το μονόλογο του Νταβίντ Λελέ-Ελό "Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη" ερμηνεύει ο ταλαντούχος ηθοποιός στο Θέατρο Σταθμός. Με αφορμή την παράσταση για την αξία των ονείρων και της επιμονής μας μίλησε για το έργο.

Δύο νέα χορογραφικά έργα κάνουν πρεμιέρα

Οι ομάδες "Dance Company Mazi" και "YELP danceco" μάς δίνουν διπλό χορευτικό ραντεβού, με το "2 routes" , που ενώνει το νεοκλασικό με το σύγχρονο, και το "Η ανάσα του κόσμου" που εξερευνά την αναπνοή ως την πρωταρχική μας σύνδεση με τον κόσμο.

Η Εμίλια Κλαρκ "Νίνα" στο Γλάρο του Τσέχοφ στο Μέγαρο μέσω του National Theatre Live

Οι δορυφορικές μεταδόσεις του Μεγάρου ξεκινούν με την παράσταση του διάσημου Βρετανού σκηνοθέτη Τζέιμι Λόιντ κι έναν δυνατό θίασο από το Θέατρο Χάρολντ Πίντερ του Λονδίνου.