Οιδίπους Τύραννος

Οιδίπους Τύραννος

  • Διάρκεια: 70'
  • 2,5

Ο Οιδίπους, βασιλιάς της Θήβας, λόγω μιας επιδημίας που μαίνεται στην πόλη, αναλαμβάνει να ερευνήσει την ταυτότητα του ανθρώπου που δολοφόνησε τον προηγούμενο άρχοντά της, τον Λάιο. Η αναζήτησή του θα είναι μοιραία, καθώς δεν γνωρίζει ότι, στην πραγματικότητα, ψάχνει για τον ίδιο του τον εαυτό. Παράλληλα, ανακαλύπτει σταδιακά ότι είναι γιος του Λάιου, αλλά και της βασίλισσας Ιοκάστης, την οποία παντρεύτηκε και με την οποία έκανε παιδιά. Σε αυτή την παράσταση, που είναι ιδωμένη ως ένα τελετουργικό εξαγνισμού, ο Χορός είναι μια ομάδα που συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Τα μέλη του φορούν μάσκες γερόντων και μέσα από αυτόν αναδύονται τα πρόσωπα του δράματος.


Ερμηνεύουν: Γ. Στάνκογλου, Μ. Λαμπροπούλου, Γ. Νταλιάνης, Χ. Μαλάκης, Σ. Κακάλας, Γ. Αμούτζας, Π. Ιωακείμ. Μουσικός επί σκηνής: Φ. Σιώτας. Σκην.-κοστ.: Γ. Κατρανίτσας. Μουσ.: Φ. Σιώτας. Φωτ.: Αλ.Γιάνναρος. Κιν.: Σ. Πάσχου.

Αναλυτική κριτική

Ο Σίμος Κακάλας σκηνοθέτησε την κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή, ακολουθώντας τον τρόπο δουλειάς στον οποίο έχει εντρυφήσει: ομαδικότητα, χρήση μάσκας, λιτότητα ερμηνείας. Το εγχείρημα είχε κάθε καλή πρόθεση, εντέλει όμως παραδόθηκε αδύναμο στους θεατές. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική