Μελίσσια

3,5

Οι δραματουργικές ποιότητες του έργου και η πρώτη ολοκληρωμένη σκηνική του παρουσίαση επισφραγίζουν το γεγονός πως το κεφάλαιο «νέο ελληνικό έργο» κάνει δυναμικό comeback.

Μελίσσια

Οι δραματουργικές ποιότητες του έργου και η πρώτη ολοκληρωμένη σκηνική του παρουσίαση επισφραγίζουν το γεγονός πως το κεφάλαιο «νέο ελληνικό έργο» κάνει δυναμικό comeback.

Τα «Μελίσσια» του Αλέξη Σταμάτη έρχονται να προστεθούν σε μια τάση που αρχίζει να διαφαίνεται καθαρά, την άντληση της θεματικής του νεοελληνικού έργου από το τεράστιο πεδίο της (ελληνικής) οικογένειας. Στον πυρήνα τους βρίσκεται μια μητριαρχική οικογένεια και η δράση εγκλωβίζεται εξολοκλήρου σε ένα αστικό σπίτι στην ομώνυμη περιοχή των βορείων προαστίων, συγκεκριμένα στο υπνοδωμάτιο της Αγάπης, μιας επιτυχημένης συγγραφέα που είναι πια κατάκοιτη.

Το έναυσμα της δράσης δίνεται όταν θα καλέσει τα δύο παιδιά της, την Ειρήνη και τον Κυριάκο, που δεν έχουν σχέσεις μεταξύ τους, για να τους ανακοινώσει ότι πρόκειται να πεθάνει από καρκίνο. Μέσα σε αυτό το πλέγμα αναπτύσσονται οι σχέσεις και χτίζεται κλιμακωτά η δράση, ενώ παράλληλα δίνονται στον θεατή τα δεδομένα για να αποσαφηνίσει τις απαραίτητες λεπτομέρειες σχετικά με τα πρόσωπα και τα γεγονότα του παρελθόντος που τους έφεραν στο τώρα.

Μελίσσια - εικόνα 1

Η εισβολή ενός εξωτερικού παράγοντα, της νεαρής Ίριδας, που την ενώνει μια ιδιαίτερη σχέση με την Αγάπη, και ακόμη περισσότερο η καθοριστική παρουσία του Άνδρα που φροντίζει την άρρωστη γυναίκα ολοκληρώνουν ένα δράμα, που αφενός επικεντρώνεται στην οικογένεια και αφετέρου αναμετράται έξυπνα με το δίπτυχο «τέχνη - ζωή».

Μάλιστα ο ευρηματικός τρόπος που εφευρίσκει ο συγγραφέας για να συνδέσει τα δύο αυτά επίπεδα –αξίζει να τον ανακαλύψετε μόνοι σας– δεν είναι απλώς ένα τρικ για να απογειώσει το ενδιαφέρον του θεατή, αλλά ένα εργαλείο για να προχωρήσει ακόμη βαθύτερα στη βασική του προβληματική. Και με την ευκαιρία θα πρέπει να ειπωθεί πως το έργο του Σταμάτη δεν εμπνέεται από την «Ελλάδα της κρίσης» ή «της Μεταπολίτευσης», όπως άλλα άξια δείγματα που παίζονται αυτήν τη στιγμή, αλλά είναι ένα ψυχαναλυτικής υφής δραματουργικό δείγμα που βάζει στο μικροσκόπιο τις νοσηρές οικογενειακές σχέσεις.

Η παράσταση που υπογράφει ο Γιώργος Παλούμπης επιχειρεί να αναδείξει την πολυπρισματικότητα του κειμένου κυρίως με το να φωτίζει τους ήρωες, εστιάζοντας δηλαδή στις ερμηνείες. Έτσι, παρότι η πρώτη σκηνή είναι μάλλον υποτονική, η θερμοκρασία σταδιακά ζεσταίνεται.

Μελίσσια - εικόνα 2

Ο σκηνοθέτης δείχνει να χειρίζεται καλά τις σκηνικές σχέσεις, ειδικά τις εντάσεις –πιο δυσκίνητες είναι οι σκηνές μεγαλύτερης εσωτερικότητας– και οι ηθοποιοί μεταφέρουν με επιτυχία το φορτίο του ήρωά τους. Η Μαρία Κεχαγιόγλου (Ειρήνη), ο Κώστας Βασαρδάνης (Κυριάκος) και ο Νίκος Χατζόπουλος (Άνδρας) ξεχωρίζουν· ειδικά ο τελευταίος παραδίδει μια σπουδαία ερμηνεία στην καθοριστική τελευταία σκηνή, που αποκαλύπτει την πραγματική αλήθεια στον θεατή. Άξιοι δίπλα τους η Νεφέλη Κουρή (Ίρις) και ο Νίκος Αρβανίτης (Ανέστης/σύζυγος Ειρήνης), όπως και η Μπέττυ Αρβανίτη στον κομβικό ρόλο της Αγάπης. Περιμέναμε όμως να δούμε γλαφυρότερα την έντονη προσωπικότητα και την πολυπρισματικότητα της ηρωίδας της.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ») Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, κέντρο, 2105288173. Διάρκεια: 90΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Μελίσσια

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Οι λεπτές ισορροπίες μιας μητριαρχικής αστικής κυψέλης των βορείων προαστίων διαταράσσονται από την έλευση μιας νεαρής κοπέλας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέντε ραντεβού στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Με σύγχρονα ελληνικά έργα, μία επανάληψη, δύο πολυαναμενόμενες ξένες μετακλήσεις και μια σημαντική πολιτική μαρτυρία συνεχίζεται το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, σε Μικρή Επίδαυρο και Πειραιώς 260, την εβδομάδα 10-16 Ιουλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
09/07/2025

Ακρόαση από το θέατρο Αγγέλων Βήμα με προορισμό τη θεατρική Αυστραλία

Ένα θεατρικό αφιέρωμα στη σύγχρονη δραματουργία της Αυστραλίας ετοιμάζει το Αγγέλων Βήμα για τη σεζόν 2025-26.

"Η θάλασσα και ο γέρος": Ο Τάσος Νούσιας στον συγκλονιστικό ρόλο του Σαντιάγο, στην Ηλιούπολη

Ο βραβευμένος Τάσος Νούσιας πρωταγωνιστεί, για 2η χρονιά, στην παράσταση "Η Θάλασσα και ο Γέρος" – μια θεατρική μεταφορά του αριστουργήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο Γέρος και η Θάλασσα", σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνκσι.

"Στο τσακ!" της Δήμητρας Παπαδοπούλου – Η ξεκαρδιστική κωμωδία επιστρέφει

Η ανατρεπτική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου "Στο τσακ!" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης και υπόσχεται γέλιο μέχρι δακρύων, μέσα από παρεξηγήσεις, σύγχρονες σχέσεις και... εκπλήξεις στο τσακ.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία

Έχοντας ήδη επισκεφτεί κάποια θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η κατά Τερζόπουλο "Ορέστεια" συνεχίζει να περιοδεύει με τελευταίο σταθμό το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Αποκλειστικό: Ένα θερινό σινεμά γεννιέται στο Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ είναι μια κυψέλη πολιτισμού που δεν σταματά να ονειρεύεται και να μοιράζεται ιδέες και εμπειρίες. Φέτος, μετατρέπει την αυλή του σε θερινό σινεμά, προσκαλώντας μας σε βραδιές ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, κάτω απ’ τον πλάτανο.

"Ιφιγένεια / Βορά": Από τον βωμό της Αυλίδας, στη σκηνή της Πειραιώς

"Ήρθα εδώ, να δω τη θάλασσα, να διαλογιστώ, ν’ αλλάξω. Πάντα μπορείς να ξαναρχίζεις…". Με αυτή τη φράση ξεκινά το ταξίδι της Ιφιγένειας, όχι στην Αυλίδα αυτή τη φορά, αλλά στην Πειραιώς 260, μέσα από τον θεατρικό μονόλογο "Ιφιγένεια / Βορά", σε κείμενο της Βίβιαν Στεργίου και σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.