Λυσσασμένη γάτα

3

Έντιμη δουλειά, στην οποία ξεχωρίζουν η ωραία ατμόσφαιρα και οι καλές ερμηνείες.

Λυσσασμένη γάτα

Έντιμη δουλειά, στην οποία ξεχωρίζουν η ωραία ατμόσφαιρα και οι καλές ερμηνείες.

Λυσσασμένη γάτα - εικόνα 1

Από την ηχητική προειδοποίηση της έναρξης που έχει αντικαταστήσει το κουδούνι με τον ήχο της τρομπέτας και από το σκηνικό με τα παλαιωμένα έπιπλα, τα ωραία επιλεγμένα αντικείμενα, τα αέρινα παραπετάσματα που λειτουργούν ως πόρτες, όλα σε τόνους του λευκού, η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Νικορέστης Χανιωτάκης εισάγει τους θεατές στο σύμπαν του Ουίλιαμς προτού καν ξεκινήσει η παράσταση. Επικρατεί ένας ωραίος, λιτός ρεαλισμός που δεν μπουκώνει τη σκηνή, ούτε επιβάλλεται περισσότερο από όσο χρειάζεται, αλλά δημιουργεί κλίμα και λειτουργεί συμπληρωματικά στα όσα πρόκειται να διαδραματιστούν.

Η «Λυσσασμένη γάτα» είναι ένα από τα τυπικά δείγματα γραφής του συγγραφέα, σύμφωνα με κάποιες πηγές μάλιστα και το αγαπημένο του, που έχει να κάνει με ήρωες πληγωμένους, εγκλωβισμένους στους προσωπικούς τους δαίμονες. Οι ταραγμένες σχέσεις, τα μυστικά και τα ψέματα, ο αλκοολισμός, η υφέρπουσα ομοφυλοφιλία ορίζουν τη διαδρομή τους. Στο επίκεντρο βρίσκεται η σχέση της Μάγκι, της «λυσσασμένης γάτας», και του Μπρικ, η οποία βρίσκεται σε βαθιά κρίση, καθώς ο Μπρικ αρνείται τις ερωτικές επαφές τους και καταφεύγει στο αλκοόλ μετά την αυτοκτονία του καλύτερού του φίλου.

Η απόρριψη οδηγεί τη Μάγκι στα όρια της παραφοράς, ενώ η ακληρία τους στέκεται εμπόδιο στη διεκδίκηση της μεγάλης περιουσίας του Μπιγκ Ντάντι, πατέρα του Μπρικ, στο σπίτι του οποίου έχει συγκεντρωθεί η οικογένεια για να γιορτάσει τα γενέθλιά του. Καταλληλότερος υποψήφιος για την κληρονομιά εμφανίζεται ο μεγαλύτερος γιος Γκούπερ με την καλή δουλειά, τη σύζυγο και τα έξι παιδιά, αν και δεν είναι ο αγαπημένος του πατέρα της οικογένειας. Σταδιακά θα αποκαλυφθεί –ο ίδιος θα το μάθει τελευταίος– πως ο Μπιγκ Ντάντι είναι βαριά άρρωστος, κάτι που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την επιθυμία της Μάγκι να μείνει έγκυος.

Λυσσασμένη γάτα - εικόνα 2

Ο ψυχολογικός ρεαλισμός είναι εξαντλητικά δουλεμένος σε κάθε χαρακτήρα, που έχει και από ένα δράμα να αφηγηθεί, ενώ όλοι μαζί εμπλέκονται σε ένα εκρηκτικό πλέγμα σχέσεων. Αυτός ο ψυχολογικός ρεαλισμός είναι και η κυριότερη δυσκολία στη σκηνοθετική αναμέτρηση με τον Ουίλιαμς, ώστε η παράσταση να μην περιπέσει στο μελό – κίνδυνος καθ’ όλα ορατός με τόσες προσωπικές τραγωδίες που εκτυλίσσονται επί σκηνής.

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης ακολούθησε μια ισορροπημένη γραμμή, δραματική αλλά όχι υπερβολική, καθοδηγώντας ανάλογα τους ηθοποιούς του. Στο ρόλο της Μάγκι η Μαρία Κίτσου, πραγματοποιεί μια μεστή ερμηνεία, παράφορη αλλά μετρημένη, με εξάρσεις κι εσωτερικές ποιότητες. Ο Νικήτας Τσακίρογλου επιβάλλεται με την εμπειρία του ως Μπιγκ Ντάντι (αν και η διανομή μεγάλωσε την ηλικία του ήρωα, που στο έργο είναι ακόμη μάχιμος ερωτικά), ενώ ικανοποιητικός είναι και ο Ορέστης Τζιόβας στον δύσκολο ρόλο του Μπρικ, που βρίσκεται μονίμως στο όριο της μέθης.

Οι υπόλοιποι ηθοποιοί στέκονται στο ύψος των περιστάσεων (Γ. Σκαφίδας, Μπ. Αποστόλου, Ελ. Κρίτα, Δ. Ραφαέλος, Δ. Σταματελόπουλος), ξεχωριστή μνεία όμως αξίζει στη Μαρία Νίκα στον ρόλο του παιδιού, που δυναμίτισε τη σχέση της άκληρης Μάγκι με τα ανίψια του Μπρικ. Τα κοστούμια (Βασιλική Σύρμα), ελεύθερα επηρεασμένα από τη ’50s αισθητική, δεν λειτουργούν το ίδιο ατμοσφαιρικά με το σκηνικό (Έλλη Λιδωρικιώτη), ενώ παραφωνία αποτελούν οι σύγχρονες γόβες. Ο χώρος ταιριάζει στην παράσταση, ωστόσο η ακουστική του είναι προβληματική.

ΘΗΣΕΙΟΝ - ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, 2103255444. Διάρκεια: 110΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Λυσσασμένη γάτα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 115 '

Οι διαπροσωπικές σχέσεις των ζευγαριών στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, ο έρωτας και οι συγκρούσεις σε μια πλούσια αγροικία του αμερικανικού Νότου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.