Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί

3,5

Εκκεντρικά ποπ είναι η ρητορική με την οποία ο Άιβς εξετάζει τη φύση (και τη θέση) του πολιτισμού, της Ιστορίας, της γλώσσας, των σχέσεων και των ορίων τους. Η Μαραθάκη τα ενορχηστρώνει απογειώνοντας τη θεατρικότητα, τη σωματικότητα και την υλικότητα σε μια παράσταση υποδειγματικά υποστηριγμένη από την ίδια και το θίασο.

Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί

Σπανίζουν οι εκλεπτυσμένες και πνευματώδεις κωμωδίες πειραματικών διαθέσεων που δεν είναι επιτηδευμένες ή διανοουμενίστικες αλλά, τουναντίον, εξαιρετικά διασκεδαστικές και μορφοπλαστικά αριστουργηματικές. Τέτοια περίπτωση είναι αυτή η σύνθεση μονόπρακτων έργων του μαέστρου της μικρής φόρμας των avant-garde νεοϋορκέζικων ’80s. Στο πρώτο έργο του, τρεις πίθηκοι-πειραματόζωα υποχρεούνται να συλλάβουν και να συγγράψουν τον «Άμλετ». Μα μπορούν οι χιμπατζήδες να γίνουν Σαίξπηρ; Ένα ακόμη πιο γκραν-γκινιόλ εύρημα ανακύπτει στο δεύτερο έργο: ο Τρότσκι, με το τσεκούρι καρφωμένο στο κρανίο του, διερευνά τη δολοφονία του.

Εκκεντρικά ποπ είναι η ρητορική με την οποία ο Άιβς εξετάζει τη φύση (και τη θέση) του πολιτισμού, της Ιστορίας, της γλώσσας, των σχέσεων και των ορίων τους. Η Μαραθάκη τα ενορχηστρώνει απογειώνοντας τη θεατρικότητα, τη σωματικότητα και την υλικότητα σε μια παράσταση υποδειγματικά υποστηριγμένη από την ίδια και το θίασο (Φ. Παπαχριστοπούλου, Κ. Παπαθεοδώρου, Γ. Σύρμας), στο απέριττο σκηνικό σύμπαν-λευκό δώμα πειραματισμού (Κ. Ζαμάνης).

104, Ευμολπιδών 41. Γκάζι, 2103455020. Διάρκεια: 70΄.

Ημερομηνία α΄δημοσίευσης της παρούσας κριτικής: 07/01/2016. Η παράσταση επαναλαμβάνεται, με τον ίδιο θίασο, στο ίδιο θέατρο, από τις 21/10/2016 και για λίγες μόνο βραδιές.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί

  • Θέατρο του Παραλόγου
  • Διάρκεια: 70 '

Ο Τρότσκι με ένα τσεκούρι καρφωμένο στο κεφάλι πεθαίνει σε παραλλαγές, τρεις πίθηκοι γράφουν τον «Άμλετ», ενώ ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"8 γυναίκες" βγαίνουν σε θερινή περιοδεία!

Η διάσημη αστυνομική κωμωδία του Ρομπέρ Τομά με έναν αχτύπητο γυναικείο θίασο περιοδεύει αυτό το καλοκαίρι σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/05/2024

Τι θα δούμε φέτος στη Σκιά των Βράχων;

Δείτε το πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων που προσφέρονται φέτος στο καθιερωμένο ραντεβού μας στο θέατρο Βράχων.

Χριστίνα Σουγιουλτζή: "Στην εποχή μας, έχουμε πάρει αποστάσεις ασφαλείας από το τελετουργικό του πένθους"

Η ψυχή της ομάδας χορευτών/ακροβατών "Κι όμΩς κινείται" μιλάει στο "α" για την πρωτότυπη δουλειά τους πάνω στους αριστοφανικούς "Βατράχους".

Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη: "Χρειάζεται αντίσταση για να μην κάνεις κατάχρηση της δύναμης που σου δίνεται"

Με αφορμή τη νέα της παράσταση "Ριχάρδος III*", η σκηνοθέτιδα έδωσε μια συνέντευξη στο "α" όπου μιλά για τη συνεργασία της με τον Ανδρέα Φλουράκη που υπογράφει και το κείμενο, ρίχνοντας μια λοξή ματιά στο σπουδαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ για την κατάχρηση της εξουσίας.

Nέα αρχή στο θέατρο Άλμα με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στο τιμόνι

Με τη θεατρική μεταφορά μιας σκληρής ταινίας του "Δόγματος 95", το νέο έργο του Γεράσιμου Ευαγγελάτου κι έναν μονόλογο με τη Στεφανία Γουλιώτη θα εγκαινιάσει τη σεζόν 24-25 το θέατρο Άλμα.

"Μπαμπάδες με ρούμι" κερνούν οι Ρέππας-Παπαθανασίου αυτό το καλοκαίρι

Τα ανοιχτά θέατρα της Αττικής (αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας) πρόκειται να υποδεχτούν αυτή τη θερινή περίοδο την επιτυχημένη κωμωδία με τους Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Σοφία Βογιατζάκη αλλά και τρεις νέες προσθήκες στο καστ.

Χορός επί τρία για αυτή την εβδομάδα

Μία μαμά με την κόρη της, ένα γυναικείο ensemble κι ένα χορευτικό σύνολο με έναν μη χορευτή ανεβαίνουν τις επόμενες ημέρες σε τρεις σκηνές της πόλης.