Δεσποινίς Τζούλια

3,5

Στρίντμπεργκ αλά φλαμένκο; Ακούγεται οξύμωρο, όμως αυτή η δίχως λόγια, αλλά μεστή πάθους χοροθεατρική ­εκδοχή του δράματος του 1888 είναι μια αποκάλυψη

Δεσποινίς Τζούλια

Στρίντμπεργκ αλά φλαμένκο; Ακούγεται οξύμωρο, όμως αυτή η δίχως λόγια, αλλά μεστή πάθους χοροθεατρική ­εκδοχή του δράματος του 1888 είναι μια αποκάλυψη

Δεσποινίς Τζούλια - εικόνα 1

Τη νύχτα του Αϊ-Γιάννη του Κλήδονα η δεσποινίς Τζούλια, εκστασιασμένη από το γιορτινό γλέντι του θερινού ηλιοστασίου, ζητά από τον υπηρέτη Ζαν να χορέψουν. Σε κατάσταση διέγερσης αυτή, μια κόμισσα, δίνεται ερωτικά στον υπηρέτη της, σχεδόν ενώπιον της μαγείρισσας κι ερωμένης του Κριστίν. Μετανιωμένη και ατιμασμένη την επόμενη μέρα, η Τζούλια οδηγείται από τον ιδιοτελή Ζαν στην αυτοκτονία.

Αφαιρώντας ολοσχερώς το λόγο, αλλά δια­τηρώντας τον πυρήνα της δομής και των σχέσεων εξουσίας που αναπτύσσονται σε αυτό το σύντομο, πυκνό και σφοδρό αριστούργημα, στη «Δεσποινίδα Τζούλια» (1888) του Στρίντμπεργκ, ο χορογράφος Σταύρος Λίτινας δημιουργεί μια βουβή, εξπρεσιονιστική και ακραιφνώς συμβολική (οι μπότες του απόντος πατέρα, το τραπέζι του μαγειρείου, το κόκκινο φόρεμα κ.λπ.) φλαμένκο εκδοχή του και μεγαλουργεί δραματουργικά όσο κι αισθητικά. ο ίδιος υπογράφει τα αριστουργηματικά­ κοστούμια και τους ευρηματικούς φωτισμούς, ενώ επιμελείται και τη μουσική.

Με τα βλέμματα και τα πέλματα, τους κρότους και τους κραδασμούς, την εκφραστικότητα των χειρονομιών και την εσωτερικότητα του συναισθήματός τους, οι τρεις ερμηνευτές (ο ίδιος­ ο Λίτινας ως Ζαν, η Εύα Παρασκευοπούλου ως Τζούλια και η Αλίνα Αναστασιάδη ως Κριστίν) καταθέτουν μια απροσδόκητη όσο και απόλυτα έγκυρη «ανάγνωση» του έργου.

Χωρίς να είμαι σίγουρη πως κάποιος που δεν γνωρίζει το έργο θα μπορέσει να απολαύσει στο έπακρον την παράσταση, θεωρώ ότι το φλαμένκο αποδεικνύεται ιδανικό εργαλείο για μια χοροθεατρική εκδοχή του συγκεκριμένου έργου. Ο εναρκτήριος χορός του πάθους εξελίσσεται σε χορό του θανάτου και το ερωτικό τρίγωνο του έργου περιδινείται στην επικράτεια του πάθους που συνέλαβε ο Σουηδός δραματουργός, προσδίδοντάς του την αρχετυπική τραγικότητα που ενυπάρχει εξίσου στην ελληνική βακχεία όσο και στο ισπανικό duende.

Ημερομηνία α' δημοσίευσης 19/12/2013

Περισσότερες πληροφορίες

Δεσποινίς Τζούλια

  • Χοροθέατρο
  • Διάρκεια: 75 '

Το κλασικό έργο με θέμα την πάλη των φύλων και των τάξεων παρουσιάζεται σε μια φλαμένκο εκδοχή

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/05/2024

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.