Τα κατασκευασμένα συμφέροντα

Τα κατασκευασμένα συμφέροντα

  • Διάρκεια: 90'
  • 3,5

Δύο αδίστακτοι απατεώνες εμφανίζονται από το πουθενά και συστήνονται σε μια ολόκληρη πόλη ως εξέχουσες προσωπικότητες. Σιγά σιγά, επινοούν για τους πάντες ένα πλήθος συμφερόντων και μοιράζουν υποσχέσεις για μεγάλα οφέλη σε όσους σταθούν δίπλα τους. Η απεγνωσμένη ελπίδα για μια πιο εύκολη ζωή μέσω της εγγύτητας με την εξουσία γίνεται το ιδανικό δόλωμα. Και κάπως έτσι πείθεται ολόκληρη η εκμαυλισμένη πόλη. Οι χαρακτήρες του έργου -δεκαέξι συνολικά, ερμηνευμένοι με φρενήρεις ρυθμούς από τις έξι ηθοποιούς- είναι βασισμένοι στην comedia dell’ arte, με το κείμενο συνολικά να προσεγγίζει τη φάρσα και να αποτελεί μία σάτιρα που στηλιτεύει τη δύναμη της εικόνας.


Ερμηνεύουν: Τζ. Διαγούπη, Μ. Κοσκινά, Λ. Κουτσοδασκάλου, Μ. Κωνσταντά, Κ. Πατσιάνη, Όλγα Σκιαδαρέση. Σκην.: Χ. Κάλμπαρη. Κοστ.: Β. Γιαννούλα. Μουσ.: Θ. Οικονόμου. Φωτ.: Σ. Κάλτσου.

Αναλυτική κριτική

Το έργο του Ισπανού συγγραφέα είναι μια ευφρόσυνη κωμωδία, που εμπνέεται από την κομέντια ντελ άρτε και σχολιάζει τη δύναμη της εικόνας και της εξαπάτησης, και ο Γιάννης Καλαβριανός στήνει πάνω του μια παράσταση-αποθέωση της θεατρικής φόρμας. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική