Theater Pick: Ο "Ιβάνοφ!" είναι ένα δράμα για το δράμα των μιλένιαλ

Το έργο του Τσέχοφ, στα χέρια του Γιάννη Χουβαρδά, γίνεται μια παράσταση υπαρξιακή, δραματική και κωμικά γκροτέσκα.

Ιβάνοφ σκηνοθ. Γιάννη Χουβαρδά Karol Jarek©

Πολλοί και πολλές μιλένιαλ, ειδικά οι πιο μεγάλοι εξ αυτών, μπορεί να βιώσουν κάποια στιγμή κάτι που ονομάζουμε συχνά κρίσης μέσης ηλικίας. Η σχέση μας με τον χρόνο είναι άλλωστε αρκετά πολύπλοκη και οι κάποιες ηλικίες είναι σαν milestones που μας φέρνουν ερωτηματικά. Σε μια παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και το κεντρικό πρόσωπο του "Ιβάνοφ!”, της παράστασης που παίζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία του πολύπειρου Γιάννη Χουβαρδά. Στον ρόλο του Ιβάνοφ θα δούμε τον εκπληκτικό Αργύρη Ξάφη.

Πρόκειται για το πρώτο θεατρικό του Άντον Τσέχοφ, στο οποίο βλέπουμε την ιστορία του ήρωα του τίτλου, που δεν αναγνωρίζει πια τον εαυτό του. Εκείνος είναι γύρω στα 35 και εδώ και μερικά χρόνια παντρεμένος. Κοιτώντας πίσω, όμως, αισθάνεται ότι κάτι έχει χαθεί. Το επαναστατικό του πνεύμα, οι ιδεολογίες του, ο ενθουσιασμός, μοιάζουν πια παρελθόν. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είναι και πνιγμένος στα χρέη και η γυναίκα του αρρωσταίνει σοβαρά. Προκειμένου να μουδιάσει τα βαριά συναισθήματα συχνάζει τα βράδια στις συγκεντρώσεις ενός φίλου του. Εκεί θα γνωρίσει μια νεαρή γυναίκα και όλα θα αλλάξουν.

Ιβάνοφ σκηνοθ. Γιάννη Χουβαρδά
Karol Jarek©

Η παράσταση διαθέτει έναν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο. Από τη μελαγχολία περνά στη στη κωμωδία και το γκροτέσκο, που μοιάζει με ξεπεσμένο τσίρκο, και πηγαίνει προς τη σοβαρότητα, χωρίς να χάνει την εσωτερικότητά της. Η σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά αναδεικνύει με γλαφυρό τρόπο και τόλμη όλες αυτές τις εκφάνσεις, αναδεικνύοντας τον Ιβάνοφ ως έναν άνθρωπο που ακόμα παλεύει ενώ τριγύρω του όλοι πια εθελοτυφλούν.

Την παράσταση απογειώνει η μουσική και τα τραγούδια του Blaine L. Reininger από τους θρυλικούς TuxedoMoon, που εκτελούνται από τον ίδιο αλλά και τον θίασο. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται οι Γιάννης Νταλιάνης, Μαρία Σκουλά, Νίκος Χατζόπουλος, Θανάσης Δόβρης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Χάρης Φραγκούλης, Νικόλας Χανακούλας, Ευάγγελος Βογιατζής.

Ιβάνοφ σκηνοθ. Γιάννη Χουβαρδά
Karol Jarek©

Τα σκηνικά υπογράφει η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη και τους φωτισμούς η Ελίζα Αλεξανδροπούλου.

Επειδή ο "Ιβάνοφ!” έχει κάτι να σου πει, κλείσε τώρα μια θέση στο more.com!

Περισσότερες πληροφορίες

Ιβάνοφ!

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Η σπάνια παιζόμενη τραγικωμωδία του Τσέχοφ έρχεται μπροστά μας ως ζωντανός, αιχμηρός καθρέφτης της εποχής μας, που συνομιλεί άμεσα με τη σύγχρονη υπαρξιακή κρίση, με μια σημαντική ομάδα ηθοποιών, μουσική και τραγούδια ειδικά γραμμένα για την παράσταση από τον Blaine L. Reininger και εκτελεσμένα από τον ίδιο αλλά και όλο τον θίασο. Το έργο ζωντανεύει μια πολύχρωμη κοινωνική τοιχογραφία του περασμένου αιώνα, που παραμένει όμως συνταρακτικά επίκαιρη. Οδυνηρή κωμωδία και ξεκαρδιστικό δράμα συνδυάζονται ιδανικά σε ένα βαθιά ανθρώπινο έργο, που εκθέτει με τόλμη τα υπαρξιακά άγχη ενός κόσμου που νιώθει ότι μια ριζική αλλαγή είναι αναγκαία, αλλά αισθάνεται αδύναμος, χάνει τον προσανατολισμό του και καταλήγει στην απελπισία.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Στην πρόβα της πολυαναμενόμενης παράστασης "Λόλα"

Με το που μπαίνεις στην πρόβα της "Λόλας", η νύχτα της Τρούμπας σε καταπίνει αμέσως και η συζήτηση με τον σκηνοθέτη Χρήστο Σουγάρη και τους πρωταγωνιστές Έλλη Τρίγγου, Γιάννη Στάνκογλου, Γιώργο Γάλλο μάς βάζει βαθιά στον σκοτεινό κόσμο επιθυμίας, βίας και αλήθειας που θα δούμε να ζωντανεύει στο Παλλάς (από 30/1).

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
29/01/2026

Για την Κατερίνα Σκουρλή, οι Υβόννες σήμερα μιλάνε και κοιτούν κατάματα την εξουσία

Μιλήσαμε με την σκηνοθέτρια Κατερίνα Σκουρλή για την παράσταση "Βουργουνδία" που παρουσιάζει στο θέατρο Σφενδόνη, ξαναδιαβάζοντας το έργο "Υβόννη, η πριγκίπισσα της Βουργουνδίας" του Βίτολντ Γκομπρόβιτς.

Οι Σωτήρης Τσαφούλιας και Άννα Μενενάκου εγκαινιάζουν το θέατρο τους

Το ολοκαίνουργιο θέατρο Μετς ανοίγει τις πόρτες του με ένα έργο που σκηνοθετεί ο Κώστας Φιλίππογλου και η προπώληση ξεκίνησε με early bird προσφορά.

Παράταση παραστάσεων για το "Nina Simone – 4 οκτάβες Ελευθερίας"

Mέσα από τις ερμηνείες των Idra Kayne και η Σάσα Παπαλάμπρου, θα ξαναθυμηθούμε την συναρπαστική της ιστορία της εμβληματικής καλλιτέχνιδας που αφιέρωσε τηv ύπαρξή της στη μουσική, στη δικαιοσύνη και στην αγάπη για την ίδια τη ζωή.

"Χάσαμε τη θεία στοπ": Η παράσταση του Χρήστου Τριπόδη συνεχίζεται ανανεωμένη

Στην ανανεωμένη παράσταση σε σκηνοθεσία Χρήστου Τριπόδη στο θέατρο Φίλιπ, ένας θίασος εκλεκτών ηθοποιών ζωντανεύει το αιχμηρό και βαθιά ανθρώπινο ελληνικό σύμπαν του Διαλεγμένου.

Πώς μας μιλά ο Γιώργος Παπαπαύλου μέσα από τον "Αρχιτέκτονα"

Ο Γιώργος Παπαπαύλου μιλά για τον "Αρχιτέκτονα", για το σπίτι που παύει να μας χωρά, για την εξουσία της τάξης και τη βία της τελειότητας. Η ιδιαίτερη κωμωδία της Φώφης Τρέζου παίζεται σε σκηνοθεσία της Ζωής Ξανθοπούλου στο Θέατρο 104.

4 αγαπημένοι ηθοποιοί ταξιδεύουν στη "Λαπωνία" για δεύτερη χρονιά

Μελέτης Ηλίας, Βίβιαν Κοντομάρη, Βάσω Λασκαράκη και Σπύρος Τσεκούρας επιστρέφουν στην εκρηκτική κωμωδία που σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης.