Θα έβλεπες δικαστικό θρίλερ στη Νομική Αθηνών;

Λίγο πριν την προγραμματισμένη πρεμιέρα του «Terror» του Φέρντιναντ φον Σίραχ στο Θέατρο Αθηνών τον Οκτώβριο, η παράσταση παρουσιάζεται για μία και μόνο φορά σε αμφιθέατρο της Νομικής.

Θα έβλεπες δικαστικό θρίλερ στη Νομική Αθηνών;

Τη θεατρική εμπειρία του δικαστικού θρίλερ «Terror» του Γερμανού Φέρντιναντ φον Σίραχ φέρνει στη Νομική Σχολή Αθηνών στις 10 Οκτωβρίου (5 μ.μ.) ο έμπειρος σκηνοθέτης Γιώργος Οικονόμου, λίγο πριν την προγραμματισμένη πρεμιέρα της παράστασης στο Θέατρο Αθηνών στις 14/10. Το συγκλονιστικό έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση Ευαγγελίας A. Νάνου και διασκευή Μιρέλλας Παπαοικονόμου, έχει παιχτεί σε περισσότερες από 70 θεατρικές σκηνές σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αυστραλία και αναμφισβήτητα αποτελεί μια μοναδική θεατρική εμπειρία, καθώς τοποθετεί τους θεατές στη θέση των ενόρκων. Με φόντο μια δικαστική αίθουσα, οι Βασίλης Παλαιολόγος, Γιάννης Στεφόπουλος, Στέλιος Δημόπουλος, Βάσω Καβαλιεράτου, Κώστας Ανταλόπουλος και Νάνσυ Μπούκλη αναλαμβάνουν τους ρόλους του δικαστή, του συνηγόρου υπεράσπισης, του κατηγορούμενου, του εισαγγελέα, του μάρτυρα υπεράσπισης και του μάρτυρα κατηγορίας αντίστοιχα και μας μεταφέρουν το γεγονός της 26ης Μαΐου 2013, πάνω στο οποίο βασίζεται το έργο, το οποίο κλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Η επιλογή του αμφιθεάτρου Σαριπόλων, στο παλιό κτίριο της Νομικής Αθηνών για την πρώτη παρουσίαση της παράστασης, της δίνει μια site-specific διάσταση και μας βάζει στο κλίμα του έργου με έναν ξεχωριστό τρόπο. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Θα έβλεπες δικαστικό θρίλερ στη Νομική Αθηνών; - εικόνα 1
Κώστας Ανταλόπουλος, Νάνσυ Μπούκλη, Στέλιος Δημόπουλος

Ένα αεροπλάνο της Lufthansa ξεκινάει το ταξίδι του από το Βερολίνο προς το Μόναχο με 164 επιβάτες υπό καθεστώς ομηρίας. Η διαταγή του τρομοκράτη προς τον πιλότο είναι να ρίξει το αεροπλάνο στο γήπεδο Allianz Arena του Μονάχου, κατά τη διάρκεια του αγώνα Γερμανίας-Αγγλίας. Πάνω από 70.000 φίλαθλοι παρακολουθούν ζωντανά τον αγώνα εκείνη τη στιγμή. Η Γερμανική κυβέρνηση ενημερώνεται άμεσα και σηκώνει δύο μαχητικά αεροσκάφη για να παρακολουθούν την κατάσταση από απόσταση αναπνοής και να περιμένουν οδηγίες. Τί συμβαίνει όμως όταν ο χειριστής του ενός από τα δύο μαχητικά αποφασίζει να παρακούσει τις διαταγές των ανωτέρων του, καταρρίπτοντας το επιβατικό αεροπλάνο; Από αυτό το σημείο κι έπειτα χιλιάδες ερωτήματα γεννιούνται και ταλανίζουν τη συλλογική συνείδηση. Το δίκαιο είναι με εκείνον που παίρνει την απόφαση να σκοτώσει τους λίγους για να σωθούν οι πολλοί; Σε ποιόν κώδικα τιμής και σε ποιούς ηθικούς κανόνες υπακούει η συνείδηση του;

Πιο επίκαιρο από ποτέ, το «Terror» έρχεται να μας αφυπνίσει κι όπως υπογραμμίζει η Μιρέλλα Παπαοικονόμου: «Με το έργο του αυτό, ο φον Σίραχ, τραβά με βία το πάπλωμα από την ωραία κοιμωμένη μας ηθική. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες, ένιωσα στους ώμους μου το βαρύ φορτίο που εσκεμμένα εναποθέτει ο συγγραφέας στον ανυποψίαστο θεατή. Χωρίς καν να το καταλάβω, είχα βρεθεί σε πόλεμο με την ίδια μου την συνείδηση. Η σιγουριά, της αίσθησης δικαίου μέσα μου, κλονίστηκε». Ο λόγος για την έκβαση της δίκης δίνεται τώρα στους ενόρκους. Ποιοί είναι οι ένορκοι; Εμείς οι ίδιοι. Το θέμα είναι αν πριν την απόφαση θα μπούμε στη θέση του υποψήφιου θύτη ή του θύματος. Έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις άγνωστες πτυχές της συνείδησης σας;

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της ετυμηγορίας του κοινού από κάθε θέατρο και κάθε χώρα όπου παίζεται το έργο, χαρτογραφούνται στο επίσημο site του έργου terror.theater.

Το έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηριδανός σε μετάφραση Ευαγγελίας Α. Νάνου με τον τίτλο «Στον αστερισμό του τρόμου».

Η δημιουργική ομάδα του TERROR ευχαριστεί θερμά το ΕΚΠΑ, τη Νομική Σχολή Αθηνών και την Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής Αθηνών Καθηγήτρια Καλλιόπη Α. Χριστακάκου - Φωτιάδη για την ευγενική παραχώρηση του χώρου.

i«Terror» | Αμφιθέατρο Σαριπόλων, Παλιό Κτίριο της Νομικής Αθηνών (Σόλωνος 57) στις 10 Οκτωβρίου (7 μ.μ., είσοδος ελεύθερη) | Προγραμματισμένη πρεμιέρα στο Θέατρο Αθηνών: 14 Οκτωβρίου | Προπώληση μέσω ticketmaster.gr |

Περισσότερες πληροφορίες

Terror

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Στις 26 Μαΐου και λίγο μετά τις οχτώ το απόγευμα, ένα αεροπλάνο της Lufthansa ταξιδεύει από το Βερολίνο προς στο Μόναχο με 164 επιβάτες, υπό καθεστώς ομηρίας. Η διαταγή του τρομοκράτη προς τον πιλότο είναι να το ρίξει στο γήπεδο Allianz Arena του Μονάχου, κατά τη διάρκεια του αγώνα Γερμανίας - Αγγλίας, τον οποίο παρακολουθούν 70.000 φίλαθλοι. Η Γερμανική κυβέρνηση ενημερώνεται άμεσα και δύο μαχητικά αεροσκάφη απογειώνονται. Παρακολουθούν την κατάσταση από απόσταση αναπνοής περιμένοντας οδηγίες. Ο νόμος απαγορεύει ρητά στους πιλότους των μαχητικών να καταρρίψουν το πολιτικό αεροσκάφος. Δεν σκοτώνεις αθώους για να προστατέψεις άλλους αθώους. Παραβαίνοντας τις διαταγές όμως ο σμηναγός Λαρς Κοχ το καταρρίπτει για να προστατέψει τους φιλάθλους του γηπέδου.. Η παράσταση αφορμάται από το γεγονός αυτό και καλεί τους θεατές να γίνουν ένορκοι: θα αθωώσουν ή όχι τον Κοχ;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber