"Γιοι και κόρες" φέρνουν κάτι λυτρωτικό στο Ελέρ

Η όμορφη παράσταση «Γιοι και κόρες» του Γιάννη Καλαβριανού επιστρέφει στη σκηνή, υφαίνοντας ξανά την αληθινή, συγκινητική ιστορία της νεότερης Ελλάδας μέσα από τις ζωντανές, ανθρώπινες μνήμες των απλών καθημερινών ανθρώπων.

Γιοι και κόρες Ελίνα Γιουνανλή

"Μία από τις παραστάσεις που σε κάνουν να ανακτάς την πίστη σου στο θέατρο, στον άνθρωπο, στη ζωή είναι αυτή η χειροποίητη δουλειά του Γιάννη Καλαβριανού, που ήδη έχει διαγράψει μια μακρά ιστορία και έχει κατακτήσει τη δική της μυθολογία. Ξεκίνησε πριν από δέκα τέσσερα χρόνια από το Φεστιβάλ Αθηνών, συνέχισε με παραστάσεις στην Αθήνα, στην υπόλοιπη χώρα αλλά και στο εξωτερικό, και τώρα επιστρέφει ξανά" διαβάζουμε στην κριτική του "α" για την παράσταση που δεν θα χάσουμε στο θέατρο Ελέρ "Ελένη Ερήμου".

Ο λόγος για την επιτυχημένη παράσταση "Γιοι και κόρες", σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού, που επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα, στον ανακαινισμένο χώρο του θεάτρου στην Πλάκα (από 16/10). Είναι μια συγκινητική, ανθρώπινη παράσταση με κεντρικό άξονα την παντοτινή αναζήτηση της ευτυχίας.

Το έργο στρέφει το βλέμμα στους "αφανείς" ήρωες της καθημερινότητας —στους ανθρώπους που η επίσημη ιστοριογραφία προσπέρασε, αλλά εκείνοι με τη δύναμη, τις επιλογές και την επιμονή τους κίνησαν τα γρανάζια της ζωής στη νεότερη Ελλάδα. Η παράσταση ξαναφτιάχτηκε με την προσθήκη νέων ιστοριών και ζωντανεύει επί σκηνής από πέντε εξαιρετικούς ηθοποιούς της νέας γενιάς: τη Μαρία Κωνσταντά, τον Γιάννη Μαστρογιάννη, τη Ζωή Μυλωνά, τη Δήμητρα Ονουφριάδου και τον Βασίλη Τσαλίκη.

Γιοι και κόρες
Ελίνα Γιουνανλή©

Η Ιδέα και η διαδρομή

Η δραματουργία βασίζεται σε πραγματικές αφηγήσεις ηλικιωμένων Ελλήνων και Ελληνίδων από κάθε γωνιά της χώρας, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα απλό αλλά βαθιά ουσιαστικό ερώτημα: "Αν έπρεπε να ξεχωρίσετε μία ιστορία από όλη σας τη ζωή, ποια θα ήταν αυτή;"

Μέσα από τις προσωπικές τους εξομολογήσεις, τις μνήμες και τα βιώματά τους, καθρεφτίζεται η σύγχρονη ελληνική ιστορία. Από το πρώτο μεταναστευτικό κύμα, τη γερμανική Κατοχή και τον Εμφύλιο, μέχρι την άνοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά και τις πρωτόγνωρες εμπειρίες του πρώτου lockdown και της πανδημίας, οι μικρές ανθρώπινες ιστορίες συμπλέκονται δημιουργικά με τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα.

Γιοι και κόρες
Ελίνα Γιουνανλή

Από το ντεμπούτο της το 2012 στο Φεστιβάλ Αθηνών και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, η παράσταση διαγράφει μια λαμπρή πορεία. Έχει ταξιδέψει σε θέατρα, διεθνή φεστιβάλ (Σαράγεβο, Μιλάνο, Ουντίνε), αλλά και σε σχολεία, φυλακές και γηροκομεία, ενώ κείμενά της έχουν παρουσιαστεί σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Ζυρίχη και η Μαδρίτη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ελέρ

Φρυνίχου 10

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αυτή η νύχτα μένει": Ο Αστέριος Πελτέκης μας μιλά για την υπερπαραγωγή που κατεβαίνει στην Αθήνα

Η εντυπωσιακή υπερπαραγωγή του ΚΘΒΕ "Αυτή η νύχτα μένει", σε σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη, κατεβαίνει στην Αθήνα από τις 19 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ολύμπια "Μαρία Κάλλας", προσφέροντας ένα ατμοσφαιρικό, πολυμελές μουσικοθεατρικό ταξίδι γεμάτο ρυθμό, χρώμα και συναίσθημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
17/09/2026

Αποκλειστικό: Οι "Σερβιρισμένες" έρχονται από τον "Άδειο Χώρο" στον Φούρνο

Το πρωτότυπο θεατρικό έργο των Αναστασίας Κωνσταντίνου και Ελένης Δελή επιστρέφει αφού ξεχώρισε στο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών και Ομάδων.

Ο Βασίλης Κυριάκου ενσαρκώνει τον Τσε, πέρα από τον μύθο

Ο Βασίλης Κυριάκου επιστρέφει ως Ernesto "Che" Guevara στη σκηνή του Θεάτρου Nous, αυτή τη φορά στα ισπανικά. Μια προσωπική συνάντηση με τον άνθρωπο πίσω από το σύμβολο, τη ζωή, τις ιδέες και τις αντιφάσεις του.

"Κάθε Τρίτη με τον Μόρι": Η μεγάλη θεατρική επιτυχία επιστρέφει για λίγες παραστάσεις

Ο Γρηγόρης Βαλτινός και ο Γιάννης Σαρακατσάνης συναντιούνται ξανά στη σκηνή του Θεάτρου Ιλίσια, σε μια παράσταση για τη φιλία, την απώλεια και όσα δίνουν πραγματικό νόημα στη ζωή.

"Το Κομπλεξικό": Ένα λεξικό για όλα όσα δεν χωράνε στα λεξικά

Η θεατρική ομάδα Νοητή Γραμμή επιστρέφει μετά την επιτυχία της περασμένης σεζόν με το "Κομπλεξικό του Αχιλλέα ΙΙΙ", μια παράσταση όπου η γλώσσα γίνεται πεδίο παιχνιδιού, ανατροπής και απρόβλεπτων μεταμορφώσεων.

Οκτώβριος στο Θέατρο Τέχνης: Ποιες παραστάσεις ανοίγουν τη σεζόν 2026-2027

Με δύο πρεμιέρες επιτυχημένων παραστάσεων να επιστρέφουν για περιορισμένο αριθμό στη σκηνή της Φρυνίχου υποδέχεται το φθινόπωρο το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

Η "Ιεροτελεστία" ξανά στη σκηνή του Εθνικού

Με ανανεωμένη διανομή και ζωντανή μουσική, η "Ιεροτελεστία" επιστρέφει από την 1η Οκτωβρίου στη Νέα Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος". Μια παράσταση-γιορτή της ζωής, όπου οι προσωπικές ιστορίες απώλειας μετατρέπονται σε μια λυτρωτική, σκηνική πρόταση.