Ο Τάκης Ζαχαράτος "μεταμορφώνεται" σε "Δεσποινίς Μαργαρίτα" στο Πτι Παλαί

Τον Οκτώβριο, ο Τάκης Ζαχαράτος αναμετράται με το εμβληματικό έργο του Ρομπέρτο Ατάιντε «Δεσποινίς Μαργαρίτα». Μια συγκλονιστική, επίκαιρη αλληγορία για την εξουσία και τον αυταρχισμό.

Δεσποινίς Μαργαρίτα, Τάκης Ζαχαράτος 2026-27

Η επιλογή του Τάκη Ζαχαράτου να ενσαρκώσει τη "Δεσποινίδα Μαργαρίτα" αποτελεί μια από τις πιο ανατρεπτικές και ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές προτάσεις των τελευταίων ετών. Το εμβληματικό έργο του Ρομπέρτο Ατάιντε, που γράφτηκε το 1970, αποτελεί μια πολιτική και κοινωνική αλληγορία για την εξουσία, την καταπίεση και τον αυταρχισμό. Για τον Ζαχαράτο, αυτή η παράσταση στο θέατρο Πτι Παλαί (από 16 Οκτωβρίου 2026) αποτελεί μια τεράστια καλλιτεχνική υπέρβαση. Ο χαρισματικός performer αφήνει για λίγο τη σάτιρα και τις μιμήσεις για να αναμετρηθεί με έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου, υποσχόμενος να ξεδιπλώσει ένα πρωτόγνωρο ερμηνευτικό βάθος ως δασκάλα δημοτικού.

Διαβάστε Επίσης

Η Δεσποινίδα Μαργαρίτα, η οποία παραδίδει ένα μάθημα-παράσταση στους "μαθητές" της, δηλαδή στο ίδιο το κοινό. Μέσα από έναν καταιγιστικό, σχεδόν παραληρηματικό μονόλογο, η ηρωίδα μετατρέπεται από στοργική παιδαγωγός σε μια αυταρχική, τρομακτική φιγούρα που επιχειρεί να επιβάλει την απόλυτη πειθαρχία, να χειραγωγήσει τις συνειδήσεις και να ισοπεδώσει κάθε έννοια ελευθερίας.

Το έργο αυτό μισό αιώνα μετά το πρώτο του ανέβασμα, παραμένει σοκαριστικά επίκαιρο. Αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι μηχανισμοί της εξουσίας —είτε στο σχολείο, είτε στην οικογένεια, είτε στην κοινωνία— μπορούν να αλλοτριώσουν την ανθρώπινη φύση. Για το ελληνικό κοινό, το έργο κουβαλά μια ανεκτίμητη κληρονομιά, έχοντας σφραγιστεί ανεξίτηλα από την καθηλωτική ερμηνεία της Έλλης Λαμπέτη το 1975.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Φωτορεπορτάζ: Η θριαμβευτική υποδοχή της "Εκάβης" στο κατάμεστο Ηρώδειο

Στις 25 και 26 Ιουνίου, το κοινό αποθέωσε τη σκηνοθετική πρόταση του Στάθη Λιβαθινού. Δείτε φωτογραφίες από τις δύο ιστορικές, sold-out βραδιές που γεφύρωσαν τον Ευριπίδη με τον Πλάτωνα, αλλά και τους επώνυμους προσκεκλημένους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/06/2026

Πρεμιέρα για την "Παράσταση του μήνα" στο Εθνικό Θέατρο Web Radio

Το webradio.n-t.gr φέρνει τη μαγεία της σκηνής στα ακουστικά σας με ζωντανές, αυθεντικές ηχογραφήσεις. Πρώτος σταθμός, το βραβευμένο "Καλιφόρνια ντρίμιν" του Βασίλη Κατσικονούρη.

Γνωριμία με αρχαία θέατρα της Ελλάδας με την περιοδεία της παράστασης "Θραύσματα: Ευριπίδης"

Η παράσταση θεάτρου / αρχαιολογίας του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Ευθύμη Θέου, ταξιδεύει για τρίτη χρονιά, για μια 'Γνωριμία με Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας'.

Υπάρχει τελικά "Ο τέλειος φόνος";

Ξεκίνησε η περιοδεία του αστυνομικού αριστουργήματος του Φρέντερικ Νοτ, "Ο τέλειος φόνος", σε απόδοση και σκηνοθεσία του Γιώργου Φρατζεσκάκη με τους Θάνο Καληώρα, Αλεξάνδρα Ούστα, Γιώργο Φρατζεσκάκη, Χρήστο Μάντακα, Παναγιώτη Κατσίκη.

"Ο Θάνατος και η Κόρη" στο Αθηνών: Χειλάκης, Μαξίμου και Μυριαγκός σε ένα καθηλωτικό ψυχολογικό θρίλερ

Από τον Οκτώβριο, το Θέατρο Αθηνών γίνεται ο τόπος μιας επικίνδυνης αναμέτρησης με την αλήθεια, σε μια παράσταση που εξερευνά τα πιο σκοτεινά όρια της ανθρώπινης ψυχής.

"Ίων" στην Επίδαυρο: Το αμφίσημο αριστούργημα του Ευριπίδη συναντά τη ματιά του Θωμά Μοσχόπουλου

O καταξιωμένος και πάντα ανήσυχος σκηνοθέτης επιστρέφει στο αργολικό θέατρο με την παράσταση ενός μεταιχμιακού έργου, που ισορροπεί ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό, θέτοντας στο επίκεντρο το διαχρονικό ερώτημα της ταυτότητας.

Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου: οι παραστάσεις σύγχρονου χορού που πρέπει να δεις τον Ιούλιο

Είτε είσαι φανατικός του σύγχρονου χορού είτε θέλεις απλώς να ανακαλύψεις τη μαγεία του, το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στην Πειραιώς 260 έχει τρομερό ενδιαφέρον και είναι φτιαγμένο για να μας συγκινήσει.