Πρώτες φωτογραφίες από τους "Πολίτες β' κατηγορίας" στο Θέατρο "Τζένη Καρέζη"

Το εμβληματικό έργο επιστρέφει στο Θέατρο 'Τζένη Καρέζη' μετά από 50 χρόνια, σε μια παράσταση - μανιφέστο που συνδέει τη «Ματωμένη Κυριακή» με το σήμερα, τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου Κώστα Καζάκου.

Πολίτες β' κατηγορίας Δομνίκη Μητροπούλου©

Σχεδόν 50 χρόνια μετά από το πρώτο τους ανέβασμα από τον Κώστα Καζάκο και τη Τζένη Καρέζη, οι "Πολίτες β' κατηγορίας" του Μπράιαν Φρίελ επιστρέφουν στη σκηνή του θεάτρου "Τζένη Καρέζη" ως μια αιχμηρή υπενθύμιση για το δικαίωμα στην ελευθερία αλλά και μια γροθιά στα πολιτικά αφηγήματα που διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1972, όταν 13 άτομα σκοτώθηκαν μετά την εισβολή Βρετανών στρατιωτών σε παράνομη διαδήλωση ενάντια στην αγγλική κατοχή. Η Τζένη Κόλλια σκηνοθετεί την παράσταση που είναι αφιερωμένη στον Κώστα Καζάκο, με μια δυνατή υποκριτική ομάδα: Χρήστος Σαπουντζής, Βασιλική Διαλυνά, Γιάννης Λατουσάκης, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Αργύρης Λάμπρου, Τίτος Μακρυγιάννης

Πολίτες β' κατηγορίας
Δομνίκη Μητροπούλου©

Πολίτες β' κατηγορίας
Δομνίκη Μητροπούλου©

Το κράτος θα τους ονομάσει τρομοκράτες. Εμείς θα δούμε την αλήθεια.

Τρεις καθημερινοί άνθρωποι, παγιδεύονται κατά λάθος στο Δημαρχείο της πόλης τους, μετά από μια διαδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εξελίχθηκε σε βίαιη και αιματηρή σύγκρουση με την αστυνομία και τον στρατό. Μέσα σε λίγη ώρα μοιράζονται φόβους, εξομολογήσεις και την δική τους καθαρή αλήθεια. Το κράτος θα τους ονομάσει τρομοκράτες. Οι θεατές θα δουν την αλήθεια.

Πολίτες β' κατηγορίας
Δομνίκη Μητροπούλου©

Πολίτες β' κατηγορίας
Δομνίκη Μητροπούλου©

Οι "Πολίτες β΄ κατηγορίας", πιο επίκαιροι από ποτέ, είναι ένα βαθιά πολιτικό έργο που φωτίζει τη σύγκρουση ανάμεσα στην ανθρώπινη αλήθεια και την πολιτική αφήγηση. Ένα έργο που χτυπά στην καρδιά του πολιτικού κυνισμού και μετατρέπει μια ιστορική τραγωδία σε καθρέφτη του σήμερα. Μια ωμή καυστική ματιά πάνω στη βία της εξουσίας και στην βολική κατασκευή "ενόχων".

Τη μετάφραση υπογράφει ο συνεργάτης σκηνοθέτης Μιχάλης Σιώνας, ενώ η δραματουργική επεξεργασία έγινε από τον ίδιο και την Τζένη Κόλλια. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Πάρης Μέξης, τους φωτισμούς η Στέλλα Κάλτσου και τη μουσική ο Αλέξανδρος Καζάκος. Τα τραγούδια της παράστασης είναι των Baildsa, ενώ το sound design υπογράφει ο Γιώργος Βασίλας.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Πολίτες β' κατηγορίας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Η παράσταση ανεβαίνει στην ίδια σκηνή όπου, σχεδόν μισό αιώνα πριν, ο Κώστας Καζάκος και η Τζένη Καρέζη μετέτρεψαν το εμβληματικό δράμα του Φρίελ σε μια διαχρονική κραυγή ενάντια στην καταπίεση. Τρεις καθημερινοί άνθρωποι, παγιδεύονται κατά λάθος στο Δημαρχείο της πόλης τους, μετά από μια διαδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εξελίχθηκε σε βίαιη και αιματηρή σύγκρουση με την αστυνομία και τον στρατό. Μέσα σε λίγη ώρα μοιράζονται φόβους, εξομολογήσεις και την δική τους καθαρή αλήθεια. Το κράτος θα τους ονομάσει τρομοκράτες. Μια ωμή καυστική ματιά πάνω στη βία της εξουσίας και στην βολική κατασκευή «ενόχων». Πιο επίκαιρο από ποτέ, το έργο φωτίζει την σύγκρουση ανάμεσα στην ανθρώπινη αλήθεια και την πολιτική αφήγηση. Μια αιχμηρή υπενθύμιση για το δικαίωμα στην ελευθερία εμπνευσμένη από τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής στο Ντέρι της Ιρλανδίας το 1972.

«Τζένη Καρέζη»

Ακαδημίας 3

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Λάμπρος Φισφής σε περιοδεία: Εσύ που θα τον δεις τον Σεπτέμβριο;

Στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής κάνει περιοδεία ο Λάμπρος Φισφής τον Σεπτέμβριο 2026 με την τελευταία του stand up comedy παράσταση "Πολύ καλύτερα τώρα…".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/08/2026

Ένοχος ή αθώος; Στο "The Jury Experience" η ετυμηγορία είναι δική σου

Στον κινηματογράφο Δαναό μπορείς να γίνεις ένας από τους ενόρκους που θα αποφασίσουν για την τύχη του κατηγορουμένου στην διαδραστική παράσταση - εμπειρία "The Jury Experience".

Πρόλαβε εισιτήρια για τη Νένα Μεντή και το "Μια ζωή – Ο μονόλογος μιας μοδίστρας"

Ο συγκλονιστικός μονόλογος του Πέτρου Ζούλια "Μια ζωή – Ο μονόλογος μιας μοδίστρας" με ερμηνεύτρια την Νένα Μεντή συνεχίζει την περιοδεία του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο.

4 σκηνοθέτες αποκαλύπτουν τη "στιγμή-κλειδί" των παραστάσεων που έρχονται από τους Φιλίππους στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ενώνουν δυνάμεις. Τέσσερις σκηνοθέτες του 69ου Φεστιβάλ Φιλίππων αποκαλύπτουν τις στιγμές-κλειδιά των παραστάσεών τους, όπου ο μύθος, η όπερα και το θέατρο σκιών συναντούν το σήμερα.

"Για τρία ψυγεία και ένα πλυντήριο": Έλλη Τρίγγου και Γιάννης Κουκουράκης σε μια συγκλονιστική παράσταση

Για την ιστορία περισσότερων από 4.000 Ελληνόπουλων που δόθηκαν για υιοθεσία μιλά η παράσταση που έρχεται στην Αθήνα τη νέα σεζόν 2026-27.

"Τερματικός Σταθμός: Circus City": Η εμπειρία της μετανάστευσης συναντά το θέατρο και τη ραπ μουσική

Σε έναν σταθμό του μετρό της Νέας Υόρκης εκτυλίσσεται το έργου του/της/του Ουίτσι που περιμένουμε το 2027 στο Θέατρο "Μπέλλος", το οποίο μετατρέπει την πόλη σε ένα σύγχρονο τσίρκο επιβίωσης.

Open call από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για το πρόγραμμα του 2027

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ετοιμάζεται για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 2027 και απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων.