"12 Ένορκοι": Το θεατρικό φαινόμενο συνεχίζεται και μετά το Πάσχα

Το συγκλονιστικό δικαστικό δράμα 'Οι 12 ένορκοι' παίρνει παράταση έως το τέλος του Μαΐου 2026, στο θέατρο Αλκμήνη.

Οι 12 ένορκοι 2025-26 Grid Fox©

Η μεγάλη θεατρική επιτυχία που μετρά έντεκα χρόνια πορείας, οι "12 ένορκοι", συνεχίζεται στο θέατρο Αλκμήνη και μετά το Πάσχα. Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη σκηνοθετεί το συγκλονιστικό δικαστικό δράμα του Ρέτζιναλντ Ρόουζ, που στέκεται ακόμα επίκαιρο, μαχόμενο υπέρ της ελευθερίας, με ένα δυνατό καστ ηθοποιών, που δεν παύει να συγκινεί το κοινό. 

Με τη χαρακτηριστική της αντοχή στον χρόνο και την αμείωτη απήχησή της στο κοινό, η παράσταση - θεατρικό φαινόμενο, που βασίζεται στην ταινία "Twelve angry men", παίζεται από την αρχή της σεζόν 2025-26 έως και την Κυριακή των Βαΐων, ενώ μετά το Πάσχα συνεχίζεται από 16 Απριλίου

Οι 12 ένορκοι 2025-26

Η υπόθεση που αναλαμβάνουν να κρίνουν οι "12 ένορκοι", δίνοντας μάχη σε κάθε τους ψηφοφορία, σχετίζεται με ένα αλλοδαπό αγόρι 16 χρόνων που κατηγορείται για πατροκτονία, με φόντο τη Νέα Υόρκη του 1957. Μέσα στους τέσσερις τοίχους της κλειστής αίθουσας, η ατμόσφαιρα είναι ασφυκτική, οι βεβαιότητες δοκιμάζονται και η έννοια της δικαιοσύνης επαναπροσδιορίζεται. Οι δώδεκα άντρες άλλοτε συγκρούονται κι άλλοτε ταυτίζονται. Η τροπή της δίκης και η τελική ομόφωνη απόφαση μπορεί το δίχως άλλο να οδηγήσει στη θανατική ποινή του νεαρού κατηγορούμενου. 

Οι προσωπικές εμμονές, οι προκαταλήψεις και οι φόβοι των ενόρκων διαφαίνονται μέσα από τα λόγια τους. Κάπου εκεί ξεκινά η ουσιαστική αναμέτρηση: όχι μόνο με τα γεγονότα, αλλά με την ίδια την ανθρώπινη συνείδηση. Τα ψυχογραφήματα των χαρακτήρων που δημιούργησε ο Ρέτζιναλντ Ρόουζ ξετυλίγονται με κάθε τους λέξη σιγά σιγά μπροστά μας και αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές προκαταλήψεις της εποχής, που θα μπορούσαν παρόλα αυτά να αρθρωθούν εξίσου και στο τώρα.

Οι 12 ένορκοι 2025-26

Ποιοι είναι "Οι 12 ένορκοι"

Τάσος Γιαννόπουλος, Μάνος Ζαχαράκος, Πήτερ Ραντλ, Ορέστης Τρίκας, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Ραφαέλ Αριστοτέλους, Νικόλας Καλιδώνης, Βαγγέλης Κρανιώτης, Κωνσταντίνος Μπάζας, Παντελής Παπαδόπουλος, Τάσος Παπαδόπουλος, Γιάννης Φιλίππου. 

Οι 12 ένορκοι 2025-26

Τα σκηνικά υπογράφει ο David Negrin, τα κοστούμια η Κική Μήλιου, τη μουσική ο Γιάννης Οικονόμου, τους φωτισμούς ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, ενώ την κίνηση επιμελείται η Χριστίνα Φωτεινάκη. Στην παράσταση ακούγεται η φωνή της Νένας Μεντή.

Μέρος των εσόδων της παράστασης διατίθεται στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Οι 12 ένορκοι

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 105 '

Για 12η χρονιά και με ανανεωμένο καστ δώδεκα ένορκοι πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός ανθρώπου, αντιμετωπίζοντας ο καθένας τη συνείδησή του και ταυτόχρονα τις συνειδήσεις των υπολοίπων. Στη Νέα Υόρκη του 1957 ένα αλλοδαπό αγόρι 16 χρόνων κατηγορείται για πατροκτονία. Η ζωή του βρίσκεται στα χέρια δώδεκα ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι τελικά ένοχο και η απόφασή τους θα πρέπει να είναι ομόφωνη. Στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος βρεθεί ένοχος, η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι δώδεκα άντρες, κλειδωμένοι σ’ ένα μικρό δωμάτιο, άλλοτε συγκρούονται κι άλλοτε ταυτίζονται αντικατοπτρίζοντας τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα από δώδεκα πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται βίαια μπροστά στα μάτια του θεατή.

Αλκμήνη

Αλκμήνης 12

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Φένια Παπαδόδημα παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική "Νέκυια" στην Αίθουσα "Γιάννης Μαρίνος"

Σε νέο χώρο, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, παρουσιάζεται η "Νέκυια" της Φένιας Παπαδόδημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/09/2026

Ο Δημήτρης Μακαλιάς δεν παντρεύεται όνειρα, παντρεύεται μόνο τη στιγμή

Ο Δημήτρης Μακαλιάς πρωταγωνιστεί στο "ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ – τα παιδιά" που μοιάζει με debate της χρονιάς και παρουσιάζεται το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Μιλά για αυτό αλλά όχι μόνο γι΄αυτό στο "α".

Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου: Τρεις παραστάσεις ταξιδεύουν από την Κύπρο στο Εθνικό Θέατρο

Το Θέατρο Δίπυλον φιλοξενεί τρεις παραγωγές που ξεχώρισαν στην Κύπρο τη θεατρική περίοδο 2025-2026

"Μήδεια": Τελευταία και έκτακτη παράσταση λόγω πρωτοφανούς ζήτησης στο Βεάκειο Θέατρο

Με όλες τις εμφανίσεις του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα να είναι ήδη sold out, η παράσταση-φαινόμενο του φετινού καλοκαιριού προσθέτει μία νέα και τελευταία παράσταση. Μάθετε περισσότερα.

Gala Ballet des Étoiles de l’Opéra de Paris: Γιορτή του κλασικού χορού στο Christmas Theater

Μόνο για μία βραδιά, το Christmas Theater υποδέχεται το "Gala Ballet des Étoiles de l’Opéra de Paris". Οι κορυφαίοι χορευτές της Όπερας του Παρισιού αποκαλύπτουν το πάθους και την τεχνική τους αρτιότητα.

"Still! Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο": Το διεθνές "σιωπηλό αριστούργημα" επιστρέφει στο Άνεσις

Το "Still! Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο" γοητεύει εξίσου παιδιά και ενήλικες χωρίς να χρειάζεται ούτε μία λέξη για να το πετύχει. Διαθέτει μια τόσο σπάνια γλυκύτητα, μια τρυφερότητα και μια ποιητική ευαισθησία που αγγίζει εξίσου βαθιά και τους μεγάλους

H Αιμιλία Υψηλάντη στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού με την "AI-MILIA"

Η σπουδαία ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη επιστρέφει στο Φεστιβάλ Κολωνού με την παράσταση - εξομολόγηση μιας 60χρονης πορείας, πριν το θέατρο Αργώ.