Χρήστος Συμεωνίδης©
Η ομάδα Αθώο Σώμα, που ξεχώρισε με την παράσταση "Πλαστελίνη" του Βασίλι Σίγκαρεφ, μάς κάλεσε φέτος σ' ένα ταξίδι στη "Βουργουνδία" και μάς έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μία ηρωίδα που σπάει τα στερεότυπα. Η παράσταση σε σκηνοθεσία Κατερίνας Σκουρλή, μια σύγχρονη ανάγνωση του κλασικού έργου του Βίτολντ Γκομπρόβιτς, παίζεται στο θέατρο Σφενδόνη για λίγες τελευταίες παραστάσεις με last call στις 31/3, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, με κεντρική ηρωίδα την Υβόννη, πριγκίπισσα της Βουργουνδίας.
Με την ιδιαίτερη σκηνική της ταυτότητα και τη χαρακτηριστική κινησιολογική προσέγγιση, η Αθώο Σώμα, πατώντας στο κείμενο του Βαγγέλη Κυριακού, μεταμορφώνει τον παράδοξο και γκροτέσκο κόσμο του Γκομπρόβιτς σε μια σύγχρονη, καίρια θεατρική εμπειρία, όπου η σωματικότητα, η μουσική και η σκηνική ατμόσφαιρα συνδυάζονται για να προσφέρουν στο έργο νέα διάσταση και ένταση.

Περισσότερα για το έργο
Μια φορά κι έναν καιρό, στο βασίλειο της Βουργουνδίας, ζούσαν βασιλιάς, βασίλισσα, αυλικοί, υπηρέτες και φυσικά ο πρίγκιπας, ο οποίος μια μέρα φέρνει στο παλάτι την σιωπηλή Υβόννη με σκοπό να την παντρευτεί.
Η Υβόννη όμως έχει άλλη γνώμη. Δεν ανταποκρίνεται σε κανέναν κοινωνικό ρόλο, δεν μιλά, δεν συμμορφώνεται, κοιτάζει τα πράγματα και τους ανθρώπους βαθιά, αποκαλυπτικά. Το βλέμμα της γίνεται απειλή και η σιωπή της η πιο ριζοσπαστική πράξη, αποκαλύπτοντας τη γελοιότητα και τη βία ενός σαθρού συστήματος εξουσίας. Οι αυλικοί, αδυνατώντας να κατανοήσουν τη στάση της, την εξορίζουν… ή μήπως την εξοντώνουν;
Η ιστορία της Υβόννης λειτουργεί ως αφορμή για μια αναστοχαστική ματιά στην εξουσία, στο ρόλο των υπηρέτων και στην αέναη εναλλαγή μεταξύ εξουσιαστών και εξουσιαζόμενων.

'Όπως αναφέρει η ομάδα για την παράσταση:
"Καλά, τίποτε δεν άλλαξε, μόνο που η εξουσία έγινε πιο έξυπνη και άλλαζε ονόματα, μοιραζόταν σε όλο και πιο πολλούς. Μοιραία, πολλαπλασιάστηκαν και οι υπηρέτες. Γέμισε ο κόσμος αφεντικά και υπηρέτες, και βρεθήκαμε όλοι μας στο τέλος να είμαστε την ίδια στιγμή υπηρέτες και εξουσιαστές. Το μόνο που μας λείπει είναι ένας τόπος για να ασκήσουμε όλα όσα χρόνια τώρα διδαχθήκαμε. Μια Βουργουνδία".

Παίζουν οι ηθοποιοί Λυδία Βύρλα, Νατάσα Βλυσίδου, Μαντώ Γιαννίκου, Πάνος Θεοδωρακόπουλος, Πάνος Χατσατριάν.
Τα σκηνικά επιμελείται η Μαγδαληνή Αυγερινού, τα κοστούμια η Βασιλική Σύρμα, την πρωτότυπη μουσική ο Κορνήλιος Σελαμσής, την κίνηση η Κατερίνα Σκουρλή και τους φωτισμούς ο Τάσος Παλαιορούτας.

*Η παράσταση ενδείκνυται για άτομα άνω των 16 ετών καθώς περιέχει σκηνές βίας.
Περισσότερες πληροφορίες
Βουργουνδία
Μια σύγχρονη ανάγνωση της τραγικωμωδίας του Βίτολντ Γκομπρόβιτς «Υβόννη, πριγκίπισσα της Βουργουνδίας» από την ομάδα Αθώο Σώμα, που φέρνει στην επιφάνεια καίρια ερωτήματα για την εξουσία και το ποιοι πραγματικά είμαστε σε συλλογικό επίπεδο.


