Νέες φωτογραφίες από τον "Κο Ζυλ" του Θωμά Μοσχόπουλου

Η νέα παράσταση «Ο Κος Ζυλ», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Θωμάς Μοσχόπουλος, με πρωταγωνιστές τους Γιάννης Καράμπαμπας, Νίκος Κοσώνας και Θεόβη Στύλλου, προτείνει μια σύγχρονη, τολμηρή ανάγνωση της «Δεσποινίς Τζούλια», εστιάζοντας στις σχέσεις εξουσίας, επιθυμίας και κοινωνικής σύγκρουσης.

Ο Κος Ζυλ Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η παράσταση "Ο Κος Ζυλ", μια σύγχρονη σκηνική μεταγραφή της εμβληματικής "Δεσποινίς Τζούλια" του Αύγουστος Στρίντμπεργκ, παρουσιάζεται στο Θέατρο Πόρτα σε κείμενο και σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου. Πρόκειται για μια τολμηρή επανερμηνεία του κλασικού έργου, μεταφέροντας τη δράση στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου και ανατρέποντας το φύλο του κεντρικού χαρακτήρα, ανοίγοντας έτσι έναν νέο δραματουργικό διάλογο γύρω από την εξουσία, την επιθυμία και τις κοινωνικές ιεραρχίες.

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Στο επίκεντρο βρίσκεται η εκρηκτική σχέση ανάμεσα στον Ζυλ και τον υπηρέτη του Ζαν. Η ένταση μεταξύ τους δεν περιορίζεται μόνο στην έλξη ή στον ανταγωνισμό, αλλά εξελίσσεται σε ένα πολύπλοκο παιχνίδι κυριαρχίας, όπου τα όρια ανάμεσα στην επιθυμία και την εξουσία διαρκώς μετακινούνται. Ο Νίκος Κοσώνας στον ρόλο του Ζυλ και ο Γιάννης Καράμπαμπας ως Ζαν δημιουργούν μια δυναμική σκηνική αντιπαράθεση, ενώ η Θεόβη Στύλλου ως Κριστίν λειτουργεί ως ο ψύχραιμος παρατηρητής μιας κοινωνίας που επιλέγει τελικά την επιβίωση και τη συντήρηση.

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η σκηνοθετική προσέγγιση του Μοσχόπουλου φωτίζει τη βία που ενυπάρχει στους κοινωνικούς ρόλους και στον τρόπο με τον οποίο η εξουσία εγγράφεται στα σώματα και στις σχέσεις των ανθρώπων. Η δραματουργική υποστήριξη της Δηώ Καγγελάρη συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία ενός πυκνού και σύγχρονου θεατρικού λόγου.

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δημιουργική συνεργασία του Μοσχόπουλου με τον Βασίλη Παπατσαρούχα, ο οποίος υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια, τα σκηνικά, τα κοστούμια και τα video. Το σκηνικό περιβάλλον που δημιουργεί συνδυάζει ρεαλιστικά και υπαινικτικά στοιχεία, υποστηρίζοντας με ακρίβεια τις εσωτερικές συγκρούσεις των χαρακτήρων και ενισχύοντας τη δραματική ένταση της παράστασης.

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Την κινησιολογική επιμέλεια αναλαμβάνει ο Χρήστος Στρινόπουλος, τους σχεδιασμούς φωτισμών ο Νίκος Βλασόπουλος, ενώ τον σχεδιασμό ήχου και την ηχοληψία υπογράφει ο Μιχάλης Οικονομίδης.  Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους καθώς περιέχει γυμνό και σκηνές σεξουαλικής αναπαράστασης.

Δείτε φωτογραφίες από την παράσταση

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο κος Ζυλ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Η εμβληματική «Δεσποινίς Τζούλια» του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ, επικεντρώνεται, μέσα από την ανάγνωση του καταξιωμένου σκηνοθέτη Θ. Μοσχόπουλου, στην εκρηκτική σχέση ανάμεσα στον Ζυλ, έναν νεαρό αριστοκράτη, και τον Ζαν, τον υπηρέτη του – μια σχέση όπου η έλξη, η επιθυμία και ο ανταγωνισμός μπλέκονται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι εξουσίας. Μεταφέροντας τη δράση στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου και ανατρέποντας το φύλο του κεντρικού χαρακτήρα από θηλυκό σε αρσενικό, «Ο Κος Ζυλ» προσεγγίζει, με νέα ματιά, την ανάγκη για κυριαρχία και επιβίωση, σε μια μεταγραφή του κλασικού έργου, όπου τίποτα δεν μένει σταθερό και κάθε επιλογή έχει κόστος. Η ένταση ανάμεσα στους δύο άνδρες είναι σωματική, ψυχική αλλά και βαθιά πολιτική. Δεν αφορά μόνο το ποιος επιθυμεί ποιον, αλλά το ποιος έχει το δικαίωμα να επιθυμεί, ποιος μπορεί να εκτεθεί και ποιος τελικά θα επιβιώσει. Η εξουσία δεν ασκείται μονομερώς: μετακινείται διαρκώς, αλλάζει χέρια, γίνεται πότε παιχνίδι και πότε απειλή. Η επιθυμία, η έλξη και ο ανταγωνισμός δεν αντιμετωπίζονται ως ιδιωτικά συναισθήματα, αλλά ως μηχανισμοί κυριαρχίας, δοκιμασίας και επιβολής. Δίπλα τους, η Κριστίν λειτουργεί ως η φωνή μιας επιβιωτικής κοινωνίας που παρατηρεί, κρίνει, σχετικοποιεί και τελικά, παρεμβαίνει μόνο για να διασφαλίσει τη δική της συνέχεια. Είναι ο μηχανισμός που απορροφά το σοκ, περιορίζει την εκτροπή και επιλέγει - με κάθε κόστος - την συντήρησή της.

Πόρτα

Λεωφ. Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Κάντε μια βόλτα από το ADAF: Ο "Ιππόλυτος" που μας μάγεψε το 2025 είναι εδώ

Αν βρεθείτε στην Τεχνόπολη για το ADAF, μην προσπεράσετε το ισόγειο. Η Γιολάντα Μαρκοπούλου φέρνει ξανά τον "Ιππόλυτο", την AR εμπειρία που ξεχώρισε στο Φεστιβάλ Αθηνών 2025, προσφέροντας ένα μοναδικό ταξίδι ανάμεσα στον μύθο και την τεχνολογία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2026

Η επιτυχία της Νέας Υόρκης παρατείνεται: Ο "Αγαμέμνων" της Ραφίκας Σαουίς στο Θέατρο Μαβίλη

Η ιστορία του Αγαμέμνονα μετατρέπεται σε ένα ζωντανό, σύγχρονο πεδίο μάχης για τη δικαιοσύνη και την ανθρώπινη ύπαρξη στην παράσταση της Ραφίκα Σαουίς που παίζεται έως 26 Απριλίου.

"Στο Θέατρο" με την Όλια Λαζαρίδου: Η ιδανική αφορμή για μια πολιτιστική εξόρμηση στο Ναύπλιο

Η Όλια Λαζαρίδου προτείνει μια "χειροποίητη" σκηνική πρόταση στο Fougaro Artcenter από 28 Απριλίου. Μια ηλιόλουστη αφορμή για μονοήμερη εκδρομή στο Ναύπλιο, όπου μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν τη μαγεία της σκηνής μέσα από ένα αλληγορικό παραμύθι για την αλήθεια. .

"Η επιταγή": Μια αληθινή ιστορία από τα στρατόπεδα της Βιέννης ζωντανεύει στο Άνεσις

Βασισμένη σε μια συγκλονιστική μαρτυρία της Κατοχής, η "Επιταγή" της Φωτεινής Νταφοπούλου είναι ένα ταξίδι από τη βαρβαρότητα των ναζιστικών στρατοπέδων στη λυτρωτική δύναμη της μνήμης, μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας που δεν λύγισε ποτέ.

"Sexy laundry": Θα καταφέρουν ο Σπύρος και η Ρένια να σώσουν τον "γάμο" τους αυτό το καλοκαίρι;

Από τον Λυκαβηττό σε όλη την Ελλάδα! Ο Σπύρος Παπαδόπουλος και η Ρένια Λουιζίδου βάζουν ξανά "πλυντήριο" και μας προσκαλούν σε μια καλοκαιρινή περιοδεία που καθρεφτίζει με χιούμορ και τρυφερότητα κάθε σύγχρονη σχέση.

Η "Ληστεία της συμφοράς" ρίχνει αυλαία

Οι Απέργης, Γερονικολού, Κουρούμπαλης, Μπίρκος, Στεφόπουλος και Χρανιώτης σάς περιμένουν στο Θέατρο Λαμπέτη! Ένας λαμπερός θίασος σε μια επική ληστεία όπου όλα πάνε στραβά. Η παράσταση ολοκληρώνεται – προλαβαίνετε να γίνετε μέρος του απόλυτου χάους;

Χάρις Αλεξίου & Δήμητρα Γαλάνη: Δύο παραστάσεις-γεγονότα που δεν πρέπει να χάσεις

Η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη αφήνουν το μικρόφωνο για το θεατρικό σανίδι. Συναντούν ξανά αγαπημένους δημιουργούς και ενσαρκώνουν θνητές και θεές, σε δύο από τις πιο πολυαναμενόμενες παραστάσεις του καλοκαιριού.