Νέες φωτογραφίες από τον "Κο Ζυλ" του Θωμά Μοσχόπουλου

Η νέα παράσταση «Ο Κος Ζυλ», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Θωμάς Μοσχόπουλος, με πρωταγωνιστές τους Γιάννης Καράμπαμπας, Νίκος Κοσώνας και Θεόβη Στύλλου, προτείνει μια σύγχρονη, τολμηρή ανάγνωση της «Δεσποινίς Τζούλια», εστιάζοντας στις σχέσεις εξουσίας, επιθυμίας και κοινωνικής σύγκρουσης.

Ο Κος Ζυλ Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η παράσταση "Ο Κος Ζυλ", μια σύγχρονη σκηνική μεταγραφή της εμβληματικής "Δεσποινίς Τζούλια" του Αύγουστος Στρίντμπεργκ, παρουσιάζεται στο Θέατρο Πόρτα σε κείμενο και σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου. Πρόκειται για μια τολμηρή επανερμηνεία του κλασικού έργου, μεταφέροντας τη δράση στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου και ανατρέποντας το φύλο του κεντρικού χαρακτήρα, ανοίγοντας έτσι έναν νέο δραματουργικό διάλογο γύρω από την εξουσία, την επιθυμία και τις κοινωνικές ιεραρχίες.

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Στο επίκεντρο βρίσκεται η εκρηκτική σχέση ανάμεσα στον Ζυλ και τον υπηρέτη του Ζαν. Η ένταση μεταξύ τους δεν περιορίζεται μόνο στην έλξη ή στον ανταγωνισμό, αλλά εξελίσσεται σε ένα πολύπλοκο παιχνίδι κυριαρχίας, όπου τα όρια ανάμεσα στην επιθυμία και την εξουσία διαρκώς μετακινούνται. Ο Νίκος Κοσώνας στον ρόλο του Ζυλ και ο Γιάννης Καράμπαμπας ως Ζαν δημιουργούν μια δυναμική σκηνική αντιπαράθεση, ενώ η Θεόβη Στύλλου ως Κριστίν λειτουργεί ως ο ψύχραιμος παρατηρητής μιας κοινωνίας που επιλέγει τελικά την επιβίωση και τη συντήρηση.

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η σκηνοθετική προσέγγιση του Μοσχόπουλου φωτίζει τη βία που ενυπάρχει στους κοινωνικούς ρόλους και στον τρόπο με τον οποίο η εξουσία εγγράφεται στα σώματα και στις σχέσεις των ανθρώπων. Η δραματουργική υποστήριξη της Δηώ Καγγελάρη συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία ενός πυκνού και σύγχρονου θεατρικού λόγου.

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δημιουργική συνεργασία του Μοσχόπουλου με τον Βασίλη Παπατσαρούχα, ο οποίος υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια, τα σκηνικά, τα κοστούμια και τα video. Το σκηνικό περιβάλλον που δημιουργεί συνδυάζει ρεαλιστικά και υπαινικτικά στοιχεία, υποστηρίζοντας με ακρίβεια τις εσωτερικές συγκρούσεις των χαρακτήρων και ενισχύοντας τη δραματική ένταση της παράστασης.

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Την κινησιολογική επιμέλεια αναλαμβάνει ο Χρήστος Στρινόπουλος, τους σχεδιασμούς φωτισμών ο Νίκος Βλασόπουλος, ενώ τον σχεδιασμό ήχου και την ηχοληψία υπογράφει ο Μιχάλης Οικονομίδης.  Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους καθώς περιέχει γυμνό και σκηνές σεξουαλικής αναπαράστασης.

Δείτε φωτογραφίες από την παράσταση

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Κος Ζυλ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο κος Ζυλ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Η εμβληματική «Δεσποινίς Τζούλια» του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ, επικεντρώνεται, μέσα από την ανάγνωση του καταξιωμένου σκηνοθέτη Θ. Μοσχόπουλου, στην εκρηκτική σχέση ανάμεσα στον Ζυλ, έναν νεαρό αριστοκράτη, και τον Ζαν, τον υπηρέτη του – μια σχέση όπου η έλξη, η επιθυμία και ο ανταγωνισμός μπλέκονται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι εξουσίας. Μεταφέροντας τη δράση στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου και ανατρέποντας το φύλο του κεντρικού χαρακτήρα από θηλυκό σε αρσενικό, «Ο Κος Ζυλ» προσεγγίζει, με νέα ματιά, την ανάγκη για κυριαρχία και επιβίωση, σε μια μεταγραφή του κλασικού έργου, όπου τίποτα δεν μένει σταθερό και κάθε επιλογή έχει κόστος. Η ένταση ανάμεσα στους δύο άνδρες είναι σωματική, ψυχική αλλά και βαθιά πολιτική. Δεν αφορά μόνο το ποιος επιθυμεί ποιον, αλλά το ποιος έχει το δικαίωμα να επιθυμεί, ποιος μπορεί να εκτεθεί και ποιος τελικά θα επιβιώσει. Η εξουσία δεν ασκείται μονομερώς: μετακινείται διαρκώς, αλλάζει χέρια, γίνεται πότε παιχνίδι και πότε απειλή. Η επιθυμία, η έλξη και ο ανταγωνισμός δεν αντιμετωπίζονται ως ιδιωτικά συναισθήματα, αλλά ως μηχανισμοί κυριαρχίας, δοκιμασίας και επιβολής. Δίπλα τους, η Κριστίν λειτουργεί ως η φωνή μιας επιβιωτικής κοινωνίας που παρατηρεί, κρίνει, σχετικοποιεί και τελικά, παρεμβαίνει μόνο για να διασφαλίσει τη δική της συνέχεια. Είναι ο μηχανισμός που απορροφά το σοκ, περιορίζει την εκτροπή και επιλέγει - με κάθε κόστος - την συντήρησή της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ρένη Πιττακή: "Η Τροφός στη "Μήδεια" είναι η φωνή της λαϊκής θυμοσοφίας απέναντι στο τυφλό πάθος"

Καθώς το κοινό προετοιμάζεται για την πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης "Μήδειας" σε σκηνοθεσία Νικήτα Μιλιβόγιεβιτς, που ξεκινά με sold out στο θέατρο Βράχων (5/7), μιλήσαμε με τη σπουδαία και έμπειρη ηθοποιό Ρένη Πιττακή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
27/06/2026

Είδαμε τους "Όρνιθες" σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου στον Κορυδαλλό

Μέσα από τη θεατρική ομάδα κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού, η τέχνη γίνεται χώρος ελευθερίας. Εκεί όπου, όπως συγκλονιστικά ειπώθηκε στη σκηνή, αληθινή ελευθερία είναι "να μείνεις όρθιος μέσα σε έναν κόσμο που σε θέλει σκυφτό".

Οι πρεμιέρες του Σαββατοκύριακου (27 & 28/06)

Το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιουνίου 2026 μας φέρνει κοντά σε ωραίες θεατρικές παραστάσεις, δρώμενα και χορό στην Πειραιώς 260, στο Κέντρο Πολιτισμού 'Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και σε ανοιχτά θέατρα.

"ΒΑΚΧΕΣ" με τους Tiger Lillies: Μια πρωτοποριακή διεθνής θεατρική σύμπραξη

Πολυαναμενόμενη είναι η καλλιτεχνική συνάντηση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, για τις "Βάκχες" σε σκηνοθεσία του καταξιωμένου σκηνοθέτη Γιάβορ Γκάρντεφ, με μικτό θίασο Ελλήνων και Βούλγαρων ηθοποιών και μουσική των Tiger Lillies.

Κατερίνα Διδασκάλου: Η συγκλονιστική "Ερατώ" που συγκινεί το κοινό για 15η χρονιά

Η "Πόρνη από πάνω" του Αντώνη Τσιπιανίτη επιστρέφει για 15η χρονιά, αυτή τη φορά στον Νέο Ακάδημο, με την Κατερίνα Διδασκάλου να παραδίδει εκ νέου μια καθηλωτική, βαθιά ανθρώπινη ερμηνεία-σταθμό που συγκινεί διαχρονικά το κοινό.

Έχεις ξαναδεί παράσταση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών;

Μια εμπειρία θεάτρου και αστρονομικής παρατήρησης έρχεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο λόφο των Νυμφών, τον Ιούλιο, κάτω από τα αστέρια.

Από τις πίστες, στη θεατρική σκηνή: Λευτέρης Πανταζής και Πίτσα Παπαδοπούλου σε δύο πολυσυζητημένες παραστάσεις του καλοκαιριού

Δύο θρύλοι του λαϊκού τραγουδιού αφήνουν για λίγο την πίστα και ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου, στον Ελληνικό Κόσμο και στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2026.