Ραπ, θέατρο και γλωσσολογία συναντιούνται στον Προθάλαμο του Εθνικού

Το Εθνικό Θέατρο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με μια διαδραστική παράσταση και εργαστήριο για την ερωτική επιθυμία.

Εθνικό Θέατρο (Τσίλλερ)

Την Κυριακή 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Εθνικό Θέατρο φιλοξενεί στην Κεντρική Σκηνή του Κτηρίου Τσίλλερ την έκτη και τελευταία για τη φετινή σεζόν δράση του κύκλου "Προθάλαμος Δ’ – Διεπιστημονικοί Διακαλλιτεχνικοί Διάλογοι", αφιερωμένη στη θεματική της Βίας. Η δράση σχεδιάστηκε και επιμελήθηκε από τη Νατάσα Τριανταφύλλη.

Στη σκηνή συναντιούνται η διακεκριμένη γλωσσολόγος Αγγελική Αλβανούδη, καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η καλλιτέχνιδα της ραπ μουσικής AEON και η ηθοποιός Βίκυ Βολιώτη. Η παράσταση διερευνά πώς η συμβολική βία μέσω της γλώσσας νομιμοποιεί κοινωνικές ανισότητες, πώς η ραπ μουσική λειτουργεί ως δυναμική παρέμβαση για τη θέση της γυναίκας σήμερα, και πώς ο θεατρικός λόγος αναδεικνύει τις ίδιες θεματικές.

Βίκυ Βολιώτη
Βίκυ Βολιώτη

Η γλώσσα ως σημειωτικό σύστημα μεσολαβεί στην ερμηνεία της εμπειρίας και αναπαράγει κοινωνικές ιεραρχίες. Η παράσταση εξετάζει μεταξύ άλλων: τη "γλώσσα του αποκλεισμού" των γυναικών, τη θηλυκή διαφορά που γίνεται αόρατη μέσα από την κυριαρχία του αρσενικού γένους, την υποβάθμιση των γυναικών και τις μορφές μισογυνισμού στην ψηφιακή επικοινωνία.

Ποια χαρακτηριστικά έχει η "γλώσσα του αποκλεισμού" των γυναικών από το σύμπαν της συμβολικής αναπαράστασης; Πώς η θηλυκή διαφορά γίνεται αόρατη και σημαδεύεται ως αρνητική κατηγορία μέσα από τη γενικευτική χρήση του αρσενικού γένους και τη σημασιακή υποβάθμιση των γυναικών; Ποιες μορφές παίρνει ο μισογυνισμός στην ψηφιακή επικοινωνία; Μπορούμε να αντισταθούμε στη συμβολική βία; 

ΑΕΟΝ
Νίκος Χουδαλάκης
Ράπερ ΑΕΟΝ

"Θέλεις ή δε θέλεις;" –  Ένας εργαστηριακός κύκλος για την ερωτική επιθυμία.
 

Μετά την ολοκλήρωση της παράστασης Προθαλάμου Δ’ 6, η ομάδα Bloom παρουσιάζει το εργαστήριο "Θέλεις ή δε θέλεις;", εστιάζοντας στην ερωτική επιθυμία και την πολύπλευρη φύση της. Οι εκπαιδεύτριες Βίλυ Χατζηγιάννη και Βιργινία Ξυθάλη καλούν το κοινό σε διαδραστικές συζητήσεις και δραστηριότητες για να αποδομήσουν κυρίαρχες αφηγήσεις και να προσεγγίσουν την ανθρώπινη σεξουαλικότητα με συμπεριληπτικό και πολυεπίπεδο τρόπο.

Μέσα από έναν συνδυασμό διαδραστικών συζητήσεων και δραστηριοτήτων, θα εξερευνήσουν τι είναι η ερωτική επιθυμία, από τι επηρεάζεται και πώς εκφράζεται.  Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται αποκλειστικά για θεατές του "Προθαλάμου Δ’ 6", 30 λεπτά πριν την έναρξη της δράσης, στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Περισσότερα για την ομάδα Bloom εδώ.

Λίγα λόγια για τις προσκεκλημένες:

Αγγελική Αλβανούδη – Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιογλωσσολογίας στο ΑΠΘ. Εξειδικεύεται στη σχέση γλώσσας, φύλου και κοινωνικής δικαιοσύνης, με πλήθος δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Αγγελική Αλβανούδη
Αγγελική Αλβανούδη

AEON – Μουσικός/ράπερ από την Κρήτη, ξεκίνησε τη μουσική πορεία της από πολύ μικρή ηλικία, σπούδασε παραδοσιακή μουσική και έχει κυκλοφορήσει πολλαπλά project και δίσκους, συνδυάζοντας ραπ, παραδοσιακή και βαλκανική μουσική.

Βίκυ Βολιώτη – Ηθοποιός και σκηνοθέτης, αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου και το τμήμα Θεατρολογίας του ΕΚΠΑ. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς δημιουργούς στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, βραβευμένη για τις ερμηνείες της σε Ελλάδα και διεθνή φεστιβάλ.

Η εκδήλωση Προθάλαμος Δ’ 6: Βία προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στο κοινό να εξερευνήσει τον διάλογο μεταξύ γλώσσας, μουσικής και θεάτρου, αναδεικνύοντας κρίσιμες κοινωνικές θεματικές με διαδραστικό και εμπνευσμένο τρόπο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τα παραμύθια δεν είναι μόνο για παιδιά: Ο "Κυανοπώγωνας" επιστρέφει στη σκηνή

Η βραβευμένη παράσταση του Δημήτρη Μπούρα επιστρέφει για 2η σεζόν στο Χώρο Τεχνών Κ4.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/08/2026

"Το μαύρο κουτί" του Γιώργου Ηλιόπουλου ξανανοίγει στο Θέατρο Εν Αθήναις

Μετά τη θερμή υποδοχή της περασμένης σεζόν, η μαύρη κωμωδία σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν επιστρέφει, ανοίγοντας ξανά το "μαύρο κουτί" μιας οικογένειας γεμάτης μυστικά, συγκρούσεις και απωθημένα.

"Ίων" με τρεις ηθοποιούς στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού

Ευγενία Δημητροπούλου, Γιάννης Εγγλέζος, Μάξιμος Μουμούρης στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού με την ανατρεπτική εκδοχή του "Ίωνα" από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης και την Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

"Ο σεισμός στη Χιλή": Όταν ο κόσμος καταρρέει, ποιος μένει όρθιος;

Το διαχρονικό έργο του Χάινριχ φον Κλάιστ ζωντανεύει σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Σταυρόπουλου, στο πλαίσιο του 69ου Φεστιβάλ Φιλίππων, πριν ταξιδέψει τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Τι θα δούμε στο Θέατρο Πορεία τη νέα σεζόν 2026-27;

Πώς συνεχίζουμε, όταν ο κόσμος γύρω μας αλλάζει; Μέσα από πέντε θεατρικές παραστάσεις το θέατρο Πορεία αναζητά απάντηση, προτείνοντας ένα δυνατό πρόγραμμα για τη νέα σεζόν 2026-27, που ξεκινά με προσφορά εισιτηρίων.

Το "Λιωμένο βούτυρο" στο Επί Κολωνώ: Η ανατομία μιας γυναικοκτονίας 66 χρόνια μετά

Ο Κώστας Γάκης σκηνοθετεί το "Λιωμένο βούτυρο" του Σάκη Σερέφα στο θέατρο Επί Κολωνώ, για το πώς η μνήμη διαστρεβλώνει τα γεγονότα και η κοινωνία κατασκευάζει έναν γυναικοκτόνο.

"Πετάει πετάει": Η γαλλική κωμωδία που μπήκε στο Βιβλίο Γκίνες επιστρέφει

Από 28 Αυγούστου συνεχίζεται στο θέατρο Αλέα η ξεκαρδιστική κωμωδία του Μαρκ Καμολετί Πρεμιέρα τον Ιούνιο για την του Marc Camoletti σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Βάσιας Παναγοπούλου, με τους Θανάση Βισκαδουράκη, Αλέξανδρο Μαρτίδη, Δήμητρα Κολλά, Ειρήνη Τάσσου, Κατερίνα Μπαξεβανάκη και Δήμητρα Δερζέκου.