Σάκης Ψαρρός, Φάνης Παυλόπουλος©
Η παράσταση "Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες" επιστρέφει στο ιστορικό καφενείο "Σωκράτης", με τη σκηνοθετική επιμέλεια της Αντιγόνης Γύρα, όπου η ποίηση του Σολωμού ζωντανεύει μέσα από φωνή, κίνηση και μουσική, σε μια εμπειρία σωματική και συναισθηματική. επιστρέφει στο καφενείο "Σωκράτης", ένα από τα πιο όμορφα και παλιά καφενεία της Αθήνας (Πλατεία Αγίου Παύλου, 5΄λεπτά από το μετρό Μεταξουργείο), για να ξαναζωντανέψει την ποίηση του Διονυσίου Σολωμού με έναν τρόπο που μοιάζει ταυτόχρονα οικείος και αναπάντεχος. Η σκηνοθετική επιμέλεια της Αντιγόνης Γύρα μετατρέπει τον χώρο σε ένα ζωντανό αναλόγιο καφενείου, όπου η γραφή και η σκηνική παρουσία συναντούν τη μνήμη, τη μουσική και το χιούμορ. Η παράσταση δεν είναι απλώς ανάγνωση· είναι μια σωματική, φωνητική και συναισθηματική εμπειρία, όπου η Αλίκη Αβδελοπούλου και ο Δημήτρης Αγοράς διαβάζουν, τραγουδούν, αλλάζουν ρόλους και αφήνουν τα σώματά τους να μιλήσουν όσο και οι λέξεις του Σολωμού.

Το έργο, μαζί με αποσπάσματα από τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" και τη Φαρμακωμένη, δεν περιορίζεται στο παρελθόν· συναντά τη σύγχρονη εποχή μέσα από τις παρεμβάσεις του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Πουλή και τη μουσική του ράπερ Anser. Το χιούμορ και η θλίψη συνυπάρχουν σε ένα παιχνίδι ειρωνείας και σατιρικής έντασης, αποκαλύπτοντας την αδικία, την ανθρώπινη κακία αλλά και την πίστη στη διαρκή αναζήτηση που χαρακτηρίζει τόσο τον Σολωμό όσο και την ομάδα του Κινητήρα.

Η παράσταση μοιάζει να κινείται ανάμεσα στο προσωπικό και το συλλογικό, ανάμεσα σε αιώνιες μνήμες και τις μνήμες των ίδιων των συντελεστών. Κάθε φράση, κάθε σιωπή, κάθε μουσική παρέμβαση δημιουργεί έναν χώρο όπου η ποίηση γίνεται σώμα, ήχος και αναστοχασμός. Η επιστροφή της "Γυναίκας της Ζάκυθος" είναι ένα μικρό γεγονός, αλλά ταυτόχρονα μια γιορτή για τη διαρκή παρουσία της ομάδας του Κινητήρα, που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια στο ελληνικό θέατρο και τις τέχνες, διατηρώντας ζωντανή τη μαγεία της αναζήτησης και της ποιητικής περιπέτειας.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com
Περισσότερες πληροφορίες
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες
Ως ένα θεατρικό αναλόγιο καφενείου χαρακτηρίζει η Αντ. Γύρα την παράσταση, που εμπνέεται από το «Άξιον Εστί» και τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη «…Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί, όπου και να θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη». Το αριστουργηματικό έργο του Διονυσίου Σολωμού «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» μεταφέρεται στη σκηνή με αφορμή τα 30 χρόνια της ομάδας του Κινητήρα και προσεγγίζεται ως ένα σκοτεινό τρομακτικό παραμύθι για μεγάλους, το οποίο, μέσα από την αφήγηση του Διονυσίου Ιερομόναχου, μιλά για μια προσωπική ιστορία, αυτή της Γυναίκας της Ζακύθου, αλλά και για μια από τις σκοτεινότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας: της πτώσης του Μεσολογγίου.

