"Η σκιά της μύγας": Η διαδρομή μιας παράστασης από τα καφενεία του Πειραιά στον Κεραμεικό

Ένα θεατρικό μονόπρακτο σ ένα καφενείο γεμάτο τουρίστες, μια ανακαίνιση εκ βάθρων, ένας προορισμός, μια λυτρωτική άφιξη.

σκια της μυγας

Μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων σε καφενεία του Πειραιά, το Θέατρο του Παπουτσιού Πάνω στο Δέντρο επαναφέρει στην Αθήνα το μονόπρακτο έργο "Η σκιά της μύγας" της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη, αυτή τη φορά στο Ρεκτιφιέ – Κέντρο Έρευνας Μεικτών Παραστατικών Τεχνών στον Κεραμεικό. Η παράσταση, με διάρκεια 50 λεπτά, θα παίζεται κάθε Τετάρτη και Σάββατο, από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2026.

Η ιστορία ακολουθεί μια γυναίκα απροσδιόριστης ηλικίας, που κατεβαίνει με τη βαλίτσα της σε ένα καφενείο, έτοιμη για ταξίδι, ενώ το διαμέρισμά της πάνω από το καφενείο φιλοξενεί Ιταλούς τουρίστες μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τουρίστες αυτοί; Τουρίστας κι η ίδια. Το μονόπρακτο, με έναν οργανικό ρόλο για το κοινό, εξερευνά τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και του αστικού χώρου που αλλάζει, ενώ οι θεατές παρακολουθούν τη ζωή μιας γειτόνισσας που έχει μετατρέψει το σπίτι της σε κατ’ οίκον ξενοδοχείο απογυμνωμένο από κάθε μνήμη.

σκια της μυγας

Η παράσταση αναδεικνύει την επίδραση της τουριστικοποίησης και του εξευγενισμού στις πόλεις, καθώς η ηρωίδα κινείται στο περιθώριο της καθημερινής συναλλαγής και ζει σε έναν χώρο χωρίς μνήμη, ανοίκειο, με καλά κρυμμένες εσωτερικές ρωγμές. Μέσα από έναν συνδυασμό εσωτερικού μονολόγου και αφήγησης, η ηρωίδα συνομιλεί με τον καφετζή, ενώ οι ήχοι του καφέ, των τηγανιών, των τσουγκρισμένων ποτηριών και των τραπεζιών που μετακινούνται δημιουργούν ένα ζωντανό ηχοτοπίο, που ενισχύει την αίσθηση οικειότητας και συμμετοχής των θεατών. Η κορύφωση της δράσης συμβαίνει όταν η ηρωίδα τραγουδά στην έξοδό της από το καφενείο, σηματοδοτώντας την επανασύνδεσή της με τη μνήμη της πόλης, του σπιτιού της και του εαυτού της.

Το έργο σκηνοθετεί ο Τάσος Καρακύκλας, που ταυτόχρονα υποδύεται και τον καφετζή, ενώ η Σοφία Λιάκου ζωντανεύει την ηρωίδα με αμεσότητα και πηγαίο μπρίο. Τη μουσική υπογράφει ο Φώτης Σιώτας, προσδίδοντας στην παράσταση έναν ήχο που συνυφαίνεται φυσικά με τους ήχους του καφενείου και ενισχύει την αίσθηση οικειότητας με το κοινό.

σκια της μυγας

Η "Σκιά της μύγας" είναι ένα μονόπρακτο για την πόλη που αλλάζει, τις γειτονιές που χάνονται και το αστικό τοπίο που μεταβάλλεται, φωτίζοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες των ανθρώπων να προσαρμοστούν και να διατηρήσουν τη μνήμη τους μέσα στον κόσμο του υπερτουρισμού.

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Η σκιά της μύγας

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 50 '

Ένα μονόπρακτο για δύο ηθοποιούς ειδικά σχεδιασμένο για να παρουσιάζεται σε καφενεία, με θέμα την πόλη που αλλάζει, τις γειτονιές που χάνονται, το αστικό τοπίο που μεταβάλλεται βίαια, το εσωτερικό τοπίο των ανθρώπων που πασχίζουν να προσαρμοστούν, τα χνάρια της ατομικής και της συλλογικής μνήμης που σβήνουν με την επέλαση του υπερτουρισμού. Ένας χώρος κοινωνικοποίησης γίνεται το φυσικό σκηνικό μιας παράστασης που ακροβατεί στα όρια της νοσταλγίας, του ρεαλισμού και της ονειροπόλησης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Διεθνείς θεατρικές παραγωγές από Maxim Gorky, Royal Court και La MaMa στην Αθήνα

Τρεις διεθνείς παραγωγές των Maxim Gorky Theater, La MaMa και DPOH θα δούμε στην Αθήνα τον Μάρτιο, στο Θέατρο Μαβίλη και στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στο πλαίσιο του Stages of Resistance.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/02/2026

Max Amini: Ο βασιλιάς του stand-up έρχεται στην Αθήνα

Ο παγκόσμιος σταρ της stand-up comedy, Max Amini, θα μας χαρίσει μια μοναδική βραδιά γέλιου στο Christmas Theatre, με την παράσταση να παρουσιάζεται στα αγγλικά.

"Το 5ο Βήμα": Μια καθηλωτική παράσταση για την αλήθεια, την πίστη και την εξάρτηση στο Θέατρο Μικρό Χορν

Στο Θέατρο Μικρό Χορν ένα αιχμηρό, σπαρταριστό έργο για δύο άντρες που παλεύουν με τους δαίμονές τους – και μεταξύ τους.

Αποκλειστικές φωτογραφίες: "Με δύναμη από την Κηφισιά" με λαμπερό γυναικείο καστ

Το εμβληματικό έργο "Με δύναμη από την Κηφισιά" των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά ανεβαίνει στο Θέατρο Βρετάνια με τέσσερις σπουδαίες πρωταγωνίστριες, σε μια παράσταση γεμάτη χιούμορ, συγκίνηση και αλήθεια.

Ο Μάρκος Σεφερλής επιστρέφει με εκπλήξεις στο Θέατρο Περοκέ

Ο Μάρκος Σεφερλής επιστρέφει στο Θέατρο Περοκέ με το "Ό,τι πάρεις εκατό", γεμάτο σάτιρα, ρυθμό και εκπλήξεις, ενώ παράλληλα με το "Tootsie the Musical" υπόσχεται διπλό θεατρικό υπερθέαμα.

Κάπως έτσι είναι "24 ώρες σ’ έναν κόσμο που δεν μας ανήκει"

Αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες από τη νέα παράσταση του Παντελή Φλατσούση με τίτλο "24 ώρες σ’ έναν κόσμο που δεν μας ανήκει", μια παράσταση που διερευνά την αστική βία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

"Μήδεια Έξοδος ΙΙΙ": Ο Ευριπίδης συναντά τον Γιαννούλη Χαλεπά στην Εθνική Γλυπτοθήκη

Ακολουθώντας τον αυτούσιο λόγο του Ευριπίδη, το έργο του Κωνσταντίνου Χατζή εστιάζει στη διαδρομή μιας γυναίκας πρόσφυγα, αναδεικνύοντας τη Μήδεια ως διαχρονικό σύμβολο ξεριζωμού.