"Μα" της Ρηνιώς Κυριαζή στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού – Μια συμπεριληπτική θεατρική παράσταση

Η Ρηνιώ Κυριαζή παρουσιάζει το έργο «Μα», μια παράσταση με υπερτιτλισμό και διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, που ανοίγει τον διάλογο για την αυτιστική εμπειρία και την ουσία της επικοινωνίας.

ΜΑ Ρηνιώ Κυριαζή Αναστασία Γιαννάκη©

Η Εταιρεία Θεάτρου Άλκη παρουσιάζει την παράσταση "Μα" της Ρηνιώς Κυριαζή, την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025, το Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού. Πρόκειται για ένα έργο που φωτίζει με τρυφερότητα και διεισδυτικότητα την ουσία της επικοινωνίας και την αθέατη ομορφιά της διαφορετικότητας. Στην καρδιά του έργου βρίσκεται ο Οδυσσέας, ένα παιδί που εκφράζεται μέσα από μία μόνο λέξη: "Μα". Σε αυτή τη συλλαβή συμπυκνώνεται όλος ο εσωτερικός του κόσμος, η αγωνία και η ανάγκη του για σύνδεση με τους γονείς και την αδελφή του. Γύρω από το οικογενειακό τραπέζι ξεδιπλώνεται η διαδρομή τους: τέσσερα γεύματα σηματοδοτούν τέσσερις διαφορετικές στιγμές ζωής, αποτυπώνοντας συγκρούσεις, ευαισθησίες, αλλά και στιγμές συμφιλίωσης. Μέσα από αυτό το ταξίδι παρακολουθούμε όχι μόνο την πορεία ενηλικίωσης του Οδυσσέα, αλλά και τη βαθύτερη μεταμόρφωση κάθε μέλους της οικογένειας.

Μα Ρηνιώ Κυριαζή
Αναστασία Γιαννάκη©

Η Ρηνιώ Κυριαζή, στη σκηνοθεσία και το κείμενο, χτίζει ένα έργο που αγγίζει τις πιο λεπτές χορδές της ύπαρξης, αποκαλύπτοντας πώς η αγάπη και η αποδοχή μπορούν να φωτίσουν ακόμη και τις πιο δύσκολες συνθήκες. Η παράσταση δεν μένει όμως μόνο στο προσωπικό βίωμα· στο καθρέφτισμά της αναδύεται μια κοινωνία που συχνά αποδεικνύεται σκληρή, αλλά και η δυνατότητα των ανθρώπων να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο προς το φως.

Η μουσική του Νίκου Βελιώτη, τα σκηνικά και κοστούμια της Δήμητρας Λιάκουρα, οι φωτισμοί της Στέβης Κουτσοθανάση και η κίνηση της Άλκηστις Πολυχρόνη και της Βιτόρια Κωτσάλου ντύνουν με νόημα την παράστασης με πρωταγωνιστές τη Δήμητρα Γκλιάτη, τον Μιχάλη Κουτσκουδή, τη Μαρίνα Πανηγυράκη και τον Γιώργο Φριντζήλα.

Με σεβασμό στην προσβασιμότητα, η παράσταση προσφέρει υπερτιτλισμό και διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Παράλληλα, σε συνεργασία με την ομάδα του Nevronas, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με ενήλικους αυτιστικούς, εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο τον διάλογο γύρω από την αποδοχή, τη διαφορετικότητα και την ουσία της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Η παράσταση προσεγγίζει το βίωμα του αυτισμού, αναδεικνύοντας τον αγώνα για τα βασικά και τα αυτονόητα σε έναν σκληρό κόσμο με κεντρικό ήρωα τον Οδυσσέα. Ο Οδυσσέας λέει μόνο τη λέξη Μα, σ’ αυτό το Μα συμπυκνώνει την έκφρασή του. Το Μα γίνεται τελικά το κανάλι της επικοινωνίας με τους γονείς και την έφηβη αδερφή του, ο δρόμος που θα τους οδηγήσει να ακούσουν τις σκέψεις και τις ανάγκες του, καθώς και τις δικές τους. Γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, ξετυλίγονται τα αισθήματά τους, οι συγκρούσεις και οι συγκλίσεις τους. Τέσσερα γεύματα σηματοδοτούν τέσσερις διαφορετικές φάσεις της ζωής τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η οργή ως κραυγή ύπαρξης: Έξι νέοι ηθοποιοί μιλούν για "Τη μέρα της Φούστας"

Στην παράσταση "Η μέρα της φούστας" σε σκηνοθεσία Ζωής Χατζηαντωνίου, νέοι ηθοποιοί ερμηνεύουν "οργισμένα παιδιά" μιας γενιάς που ασφυκτιά. Μιλούν για την οργή, τον φόβο, τη βία και την ανάγκη να ακουστούν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
03/11/2025

Συνεχόμενα sold out για την παράσταση "Άνθρωποι και ποντίκια" του Βασίλη Μπισμπίκη

Η Ομάδα Cartel μεταφέρει το εμβληματικό έργο του Στάινμπεκ που έχει κατακτήσει το αθηναϊκό κοινό.

Οι συντελεστές του "Annie" μιλούν για το μιούζικαλ - φαινόμενο στο Παλλάς

Όσα δήλωσαν οι Θέμις Μαρσέλλου, Γιάννης Στάνκογλου, Δανάη Παππά, Μαρία Κατσανδρή, Αργύρης Αγγέλου για το πολυβραβευμένο μιούζικαλ "Annie" στο Παλλάς.

10 παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα σήμερα

Σήμερα ανοίγουν οι σκηνές για δέκα παραστάσεις, νέες και επαναλήψεις, φέρνοντας στο προσκήνιο ποικίλα θέματα, δυνατές ερμηνείες και σύγχρονα θεατρικά έργα που συζητούν, προβληματίζουν και γοητεύουν το κοινό.

Προσεχώς "Cats" στο Christmas Theater

Ετοιμαστείτε να ζήσετε ένα μαγευτικό βράδυ με τις πιο γοητευτικές γάτες της σκηνής μέσα από τη μουσική του Άντριου Λόιντ Βέμπερ.

"Nina Simone – 4 οκτάβες ελευθερίας": Η Idra Kayne συναντά τη θρυλική φωνή

Η ταλαντούχα ερμηνεύτρια και ηθοποιός ενσαρκώνει τη θρυλική Αμερικανίδα μουσικό, τραγουδίστρια και ακτιβίστρια Νίνα Σιμόν, στη μουσικοθεατρική παράσταση "Nina Simone – 4 οκτάβες ελευθερίας".

Η Ναταλία Δραγούμη δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της έξω από το θέατρο

Με αφορμή τη δεύτερη χρονιά της παράστασης "2:22 – A Ghost Story" στο Αλάμπρα, η Ναταλία Δραγούμη μιλά για την παράσταση, αποκαλύπτει στιγμές από την ζωή της, τις επιλογές που τη διαμόρφωσαν, αλλά και τη βαθιά σύνδεση με την οικογένεια και την καλλιτεχνική της καταγωγή. Μέσα από τις λέξεις της, ξεδιπλώνεται η αγάπη της για το θέατρο, η αφοσίωση στους ρόλους και η ζωντάνια που φέρνει κάθε φορά στη σκηνή.