
Η πολυβραβευμένη παράσταση "Οιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Θανάση Σαράντου, συνεχίζει με σταθερά βήματα την επιτυχημένη διεθνή της πορεία. Μετά από μια σειρά εμφανίσεων σε σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η παράσταση συμμετέχει στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ της PRIZREN στο Κόσοβο, όπου θα παρουσιαστεί στις 24 Ιουλίου.
Η παράσταση έχει τιμηθεί με το Βραβείο "Κάρολος Κουν" από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, ενώ η Αγγελική Λεμονή απέσπασε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για τον ρόλο της Ιοκάστης στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Μογγολίας. Η παραγωγή έχει αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές για την αισθητική της αρτιότητα και την ουσιαστική θεατρική της πρόταση.
Ο "Οιδίπους Τύραννος" είναι μια από τις κορυφαίες τραγωδίες του αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Ο βασιλιάς της Θήβας, Οιδίποδας, αναλαμβάνει να εντοπίσει τον δολοφόνο του προκατόχου του, Λαΐου, με σκοπό να απαλλάξει την πόλη από τον λοιμό που τη μαστίζει. Στην πορεία όμως οδηγείται σε μια τρομακτική αποκάλυψη: ο ίδιος είναι ο φονιάς του πατέρα του και σύζυγος της μητέρας του. Η κατάρρευση της προσωπικής του ταυτότητας θα τον οδηγήσει στην αυτοτύφλωση.

Με σύγχρονη σκηνοθετική ματιά και έντονη δραματουργική καθαρότητα, η παράσταση φωτίζει την επικαιρότητα της τραγωδίας, καθώς θίγει διαχρονικά ζητήματα εξουσίας, ευθύνης, ατομικής και συλλογικής αυτογνωσίας. Ο Θανάσης Σαράντος υπογράφει μια έντονα φορτισμένη σκηνική σύνθεση, όπου η αρχαία δραματουργία συναντά τις σημερινές ανησυχίες ενός κόσμου σε κρίση.
Η διεθνής πορεία της παράστασης επιβεβαιώνει ότι ο αρχαίος λόγος παραμένει ζωντανός και συγκλονιστικός, όταν μεταφέρεται με σεβασμό, έμπνευση και θεατρική τόλμη. Ερμηνεύουν οι: Θανάσης Σαράντος (Οιδίπους Τύραννος), Αγγελική Λεμονή (Ιοκάστη- Τειρεσίας), Κωνσταντίνος Λάγκος (Κρέων), Πάρης Σκαρτσολιάς (Εξάγγελος-Χορός), Χάρης Μαυρουδής (Κορυφαίος Χορού-Άγγελος), Βαγγέλης Μάγειρος (Χορός-Θεράπων), Γιώργος Παπαδάκος (Χορός).
Σκηνοθετικό σημείωμα
Δύσκολα μπορεί ν' αμφισβητηθείτο πόσο επίκαιρη είναι η τραγωδία "Οιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή για τη χώρα μας αλλά και για τον πλανήτη μας την περίοδο που διανύουμε. Είναι η τραγωδία της Γνώσης και της αυτογνωσίας. Τα πάθη που διαδραματίζονται στη σκηνή, τα εγκλήματα, τα μίση και οι αυτοκαταστροφές είναι σημερινά. Ο λαός, οργανωμένα ή ανοργάνωτα, ως σύγχρονος Χορός αρχαίας τραγωδίας, επιζητά τη θεραπεία αλλά και την αλήθεια. Απαιτεί διαφάνεια και δικαιοσύνη στις αποφάσεις, σωτηρία από το μίασμα της χώρας πριν την ολική καταστροφή. Η προσωπικότητα του Οιδίποδα ανταποκρίνεται απόλυτα, και σε όλες της τις λεπτομέρειες, στο πρότυπο του ηγέτη που όμως ολισθαίνει προς τον αυταρχισμό στην προσπάθειά του να φτάσει με κάθε προσωπικό τίμημα στην τρομερή αποκάλυψη της αλήθειας.